Diyet kelime anlamıyla; sağlığı korumak veya düzeltmek amacıyla uygulanan beslenme düzeni demektir. Kişi varlığını sürdürebilmek için alması gereken makro ve mikro besin ögelerini yeterli ve dengeli bir şekilde alarak sağlıklı bir şekilde beslenebilir. Diyet yaparken bu besin gruplarından birinin veya birden fazlasının aşırı tüketilmesi vücut yağlanmasını arttırarak fazla kilo alımına sebep olabilmektedir. Kilo artışıyla diyabet, kalp damar rahatsızlıkları, tansiyon gibi metabolik rahatsızlıklar oluşabilmekte ve yaşam kalitesi düşmektedir. Bu yüzden diyet yapmanın en sağlıklı ve kalıcı yolu kilo kaybının yavaş sağlanmasıdır.
Kaliteli bir yaşam sürdürebilmek için beden kitle indeksinin (BKI) 25 altında olmalıdır. Sağlıklı kilo için beden kitle indeksi kadar vücut yağ oranı da önemlidir. Bu oran yetişkin kadınlarda %30’un, erkeklerde ise %20’nin üstüne çıkmamalıdır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; ideal kilo kaybı haftada 0,5 ile 1 kg arasında olmalıdır. Kalıcı kilo kaybını sağlamanın en sağlıklı yöntemi budur.
Sağlıklı kilo kaybı bireyin yaşı, cinsiyeti, işi, çevresel faktörler, metabolizması, beslenme tarzı ile doğrudan ilintilidir. Kişinin beslenme programı bu faktörler göz önüne alınarak düzenlenmeli ve kalori kısıtlaması yapılmalıdır.
Yo Yo Sendromu
İnternet üzerinde yer alan pek çok diyet programı ile kısa süreli kilo kayıpları sağlanabiliyor fakat uzun vadede bu verilen kilolar tekrar geri alınıyor. Buna Yo-Yo Sendromu da denilmektedir. Yo Yo sendromlarında kilolarıyla mücadele eden kişi sürekli olarak kilo alıp vermekte, çok düşük kalorili diyetler uygulayarak vücuduna ve metobolizmasına geri dönüşü olmayan zararlar verebilmektedir.
Çok düşük kalorili diyet yapanlarda, bir süre sonra yeme atakları meydana gelmekte ve yeme bozuklukları ile savaşılmaktadır. Yo Yo Sendromu yaşamamak için;
- Fazla kiloları ile ilgili bir beslenme ve diyet uzmandan destek alınabilir,
- 3 Ana öğün + ara öğünler şeklinde düzenlenen liste ile kan şekeri seviyesi sağlanabilir, açlık hissedilmeden beslenme programı benimsenir,
- Beslenme programlarında bütün besin ögelerinden faydalanılmalı,
- Su tüketimi, yapılacak egzersiz konusunda destek olunmalı,
- Beslenme programı aynı zamanda bir beslenme eğitimi olmalıdır, danışana zayıflama süreci ile ilgili detaylı bilgi verilmelidir.