Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Lavanta Yağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

2 Dakika

Lavanta esansiyel yağı, aromaterapide kullanılan en popüler ve çok yönlü esansiyel yağlardan biridir. Lavandula angustifolia bitkisinden damıtılan yağ, gevşemeyi destekler ve kaygı, mantar enfeksiyonları, alerji, depresyon, uykusuzluk, egzama, mide bulantısı ve adet kramplarını tedavi ettiğine inanılır.

Uçucu yağ uygulamalarında lavanta çok amaçlı bir yağdır. Antiinflamatuar, antifungal, antidepresan, antiseptik, antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklerinin yanı sıra antispazmodik, analjezik, detoksifiye edici, hipotansif ve sedatif etkilere sahip olduğu iddia edilmektedir. Peki, lavanta yağı en çok hangi sorunların çözümünde kullanılır?

Endişe

Şu anda lavantanın kaygılı insanlar üzerindeki etkilerini test eden büyük ölçekli klinik araştırmaların eksikliği olsa da bir dizi araştırma yağın bazı anti-anksiyete faydaları sağlayabileceğini gösteriyor.

Birkaç çalışma, lavantanın kaygı azaltıcı etkilerini belirli popülasyonlarda test etmiştir. Örneğin, 2005 yılında yayınlanan bir araştırma, diş tedavisi bekleyen 200 kişiye odaklandı ve lavanta kokusunu solumanın hem kaygıyı azalttığını hem de ruh halini iyileştirdiğini buldu.

Ek olarak, 2012’de yayınlanan bir pilot çalışma, lavanta esansiyel yağı bazlı aromaterapinin yüksek riskli doğum sonrası kadınlarda kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Araştırmacılar, son doğum yapmış 28 kadınla 18 ayda yapılan bir deneyde, dört haftalık, haftada iki kez, 15 dakikalık aromaterapi seanslarının kaygı düzeylerini düşürmenin yanı sıra depresyonu hafifletmeye yardımcı olduğunu buldular.

Lavanta yağı tüketmenin kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar da var. Örneğin, 2012 yılında yayınlanan bir raporda, bilim adamları daha önce yayınlanmış 15 klinik deneyi analiz ettiler ve lavanta yağı içeren diyet takviyelerinin anksiyete veya stresle mücadele eden hastalar üzerinde bazı terapötik etkilere sahip olabileceği sonucuna vardılar.

İnsomnia

Birkaç çalışma, lavanta esansiyel yağının uykuyu geliştirmeye ve uykusuzlukla savaşmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. 2015 tarihli bir araştırma, uyku hijyeni teknikleri ve lavanta esansiyel yağı tedavisinin bir kombinasyonunun, üniversite öğrencilerinin yalnızca uyku hijyeninden daha iyi bir gece uykusu almalarına yardımcı olduğunu buldu. Kendi bildirdiği uyku sorunları olan 79 öğrencinin çalışması, yatmadan önce lavanta solumanın gündüz enerjisini ve canlılığını iyileştirdiğini de buldu.

2018 tarihli bir çalışma ise lavantanın uyku üzerindeki etkisini doğrulamaktadır. Bir huzurevinde 30 sakinin yer aldığı bu çalışmada, lavanta aromaterapisinin yaşlı bir popülasyonda uyku başlangıcını, kalitesini ve süresini iyileştirdiği bulundu.

Lavanta Yağının Olası Yan Etkileri

Lavanta esansiyel yağı, bazı kişilerde cilt tahrişine veya alerjik reaksiyona neden olabilir. Lavanta kullandıktan sonra mide bulantısı, kusma veya baş ağrısı yaşarsanız, derhal kullanmayı bırakın. Lavanta esansiyel yağı tüketmenin toksik etkileri olabileceğinden, bu ilaç bir tıp uzmanının gözetiminde olmadıkça içilmemelidir.

Lavanta esansiyel yağı için önerilen günlük bir dozaj yoktur. Aromaterapi ilkelerine göre, lavanta esansiyel yağının kokusunu solumak veya lavanta esansiyel yağını cilde uygulamak, sinir sistemini etkilediği ve duyguları düzenlemeye yardımcı olduğu bilinen bir beyin bölgesi olan limbik sisteme mesajlar iletir.

Popüler bir yaklaşım, lavanta yağını bir taşıyıcı yağla (jojoba veya tatlı badem gibi) birleştirmeyi içerir. Lavanta esansiyel yağı, bir taşıyıcı yağ ile karıştırıldıktan sonra cildinize masaj yapılabilir veya banyonuza eklenebilir.

Ayrıca birkaç damla lavanta esansiyel yağını bir bez veya kağıt mendil üzerine serpip aromasını içinize çekebilir veya yağı bir aromaterapi difüzörüne veya buharlaştırıcıya ekleyebilirsiniz.

Esansiyel yağlar FDA tarafından düzenlenmez ve herhangi bir saflık standardını karşılamak zorunda değildir. Uçucu yağlar satın alırken, kendi malzemelerini damıtan veya doğrudan saygın damıtıcılarla çalışan ve ürünün kalitesini analiz etmek için gaz kromatografisi ve kütle spektrometresi (GC/MS) kullanan bir satıcı arayın.

Saf lavanta esansiyel yağı satın alırken etiketinde Latince adı Lavandula angustifolia olup olmadığını kontrol edin. Başka hiçbir yağ veya bileşen listelenmemelidir. Fraksiyone hindistancevizi yağı, jojoba yağı veya tatlı badem yağı gibi başka bir yağ görürseniz, lavanta seyreltilmiştir ve difüzörde kullanılmamalıdır. Uçucu yağlar koyu kehribar veya kobalt şişelerde paketlenmeli ve güneş ışığından uzakta saklanmalıdır.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.