Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Kuru Saçlarla Nasıl Başa Çıkarsınız?

4 Dakika

Kuru saç birçok insanın ortak problemi. Saçların kurumasının altında birçok farklı neden olabileceği gibi çözüm önerisi sayısı da oldukça fazla. Daha sağlıklı saçlar için neler yapılabilir gelin hep beraber bakalım.

Saçlarım Neden Kuru?

Saçların kurumasının arkasında birçok farklı neden olabilir. Çevresel faktörler, hava değişimi, stres, sık sık yıkama, yanlış şampuan seçimi gibi nedenler sayılabilir.

Kuru Saçlarla Başa Çıkma Yöntemleri

1- Nemlendirici Kullanmak

Kuru saç problem yaşayan birinin ilk yapması gereken saçlarını yoğun bir şekilde nemlendirmek ve beslemek. Saçların kurumasının ardında birçok farklı neden olabilir ve bu nedenlerin ortak noktası da saçtaki nemi azaltmasıdır.

Örnek vermek gerekirse saç boyamak, sprey, köpük kullanmak, fön makinesi ile saç kurutmak saçtaki nemi azaltır ve kurumasına neden olur.

Saçtaki nem dengesini geri kazanmak ve saça verilen zararı azaltmak için saç tipinize uygun bir nemlendirici kullanmalısınız. Birçok saç bakım ürününün üzerinde nemlendirici yazdığını görürsünüz fakat bu ürünlerin çoğunluğu saçınızı sadece yumuşatmaya yarar. Saçınızı gerçekten nemlendirmek için doğal yağlar (argan yağı, shea yağı, zeytin yağı vb.) içeren ürünler tercih etmelisiniz.

Vazelin gibi ürünler ise saçınızın nemlendirmesine katkı sağlamaz, bu sebeple içeriğinde vazelin olan ürünleri tercih etmemelisiniz.

Saçlarınızın ihtiyacı olan neme her an sahip olması için düzenli bakımlar yapmayı da ihmal etmeyin.

2- Uyurken Bile İyi Davranın

Saçlarınızı uykuya hazırlayabilirsiniz, böylece gece boyunca saçlarınızın dinlenmesini ve sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayabilirsiniz.

Yatmadan önce saçlarınızı tarayın ve karışık olan yerleri açın. Saç taramak, saç derinizde bulunan yağların tüm saça yayılmasını sağlar böylece kuruluğa iyi gelir. Hem de saçların kolay kopmasını engeller. Kullandığınız tarağın veya fırçanın çok sert olmadığından emin olun.

Kısa saçlı kişiler saçlarını açık bırakarak uyuyabilir fakat uzmanlar uzun saçlı kişilerin saçlarını hafif bir topuz yaparak uyumasını tavsiye ediyor.

3- Sıcaklığı İyi Ayarlayın

Modern hayatın bir parçası olarak sık sık saçlarımıza fön çektiriyor, düzleştiriyor, maşa yapıyoruz. Fakat bu işlemlerde dikkatli davranılmazsa saça ciddi anlamda zarar verebilir, kurumasına neden olabilir. Bu sebeple bu işlemlere karşı saçları korumak gerekir.

Özellikle saçınız ıslak veya nemliyse yüksek sıcaklık gerektiren işlemlerden kaçının. Saçınızı yüksek sıcaklığa maruz bırakmadan önce mutlaka saçınızı sıcaklığa karşı koruyan ürünler kullanın. Saçlarınız ince telli ise mümkün olabildiğince düşük sıcaklıklar kullanın.

4- Hava Durumu Sinir Bozucu Olabilir

Saçınız ister kıvırcık ister düz olsun, hava durumunun saçınız üzerinde etkisi büyük. Çok soğuk havalarda da çok sıcak havalarda da saçlarınız kuruyabilir. Havaların saçlarınız için kötüleşmeye başladığı zamanlar için özel saç kremi ve şampuanlar kullanın.

Saçlarınızın sert rüzgarlardan veya yağmurdan en az derecede etkilenmesi için şapka gibi aksesuarlar kullanın.

5- Organik Yağlar Kullanın

Çok kuru saçlara sahipseniz Hindistan cevizi veya jojoba yağı ile saçınıza maske yapmayı deneyebilirsiniz. Duşta iken veya duşa girmeden önce nemli saçınıza birkaç damla sürerek     10-15 dakika bekleyin. Önce sadece su ile ardından şampuan ile saçlarınızı güzelce yıkayın ve yağdan arındırın.

6- Kırıkları Düzenli Kestirin

Saçınızı sık sık yüksek sıcaklık gerektiren işlemlere maruz bırakıyorsanız 2-3 ayda bir düzenli olarak kırıklarınızı aldırmalısınız. Kırıklar saçınızın sağlıklı uzamasını ve gelişmesini engelliyor. Bu sebeple düzenli kesimler ile kırıklarınızdan kurtulmalısınız.

Bunun için bir kuaförden yardım almak en iyisi. Daha önce saç kesme deneyiminiz olmadıysa özellikle saçınızın arka kısmını keserken zorlanabilirsiniz.

7- Kimyasal İşlemlerden Uzak Durun

Kimyasal işlemler saça tahmin ettiğimizden daha çok zarar veriyor. Sık sık kimyasal işleme maruz kalan saçlar nemini kaybediyor ve matlaşmaya hatta kıvırcıklaşmaya başlıyor. Uzun süre kimyasal işlemlere maruz kalan saçlar yanabilir veya geri dönüşü çok zor olan sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Saçlarınızın yanmasının önüne geçmek için saç boyatma gibi işlemleriniz için kesinlikle güvendiğiniz bir kuaförden yardım alın. Saçlarınızı siyahtan bir anda platin sarıya döndürmek yerine adım adım açtırın hatta doğal saç renginizden çok uzaklaşmamaya çalışın. Özellikle saç diplerinizi sık sık boyatmamaya çalışın.

8- Her Gün Yıkamayın

Saçlarınız sık sık yağlanıyor veya kıvırcıkların şekli kayboluyor olabilir. Fakat saçınızı her gün yıkamak ona yapabileceğiniz en büyük kötülüklerden biri. Saçınızı her gün yıkama ihtiyacı hissediyorsanız her gün şampuan kullanmamaya özen gösterin. Bir gün şampuan ile yıkarken ikinci gün şampuan kullanmadan sadece krem veya su ile yıkamayı deneyin. Sık sık şampuanla yıkanan saçlarda kuruluk ve kepek gibi sorunlar daha sık görülür.

9- Beslenmenize Dikkat Edin

Kuru saçlardan kurtulmanın bir başka yolu da beslenmenize dikkat etmektir. Düzenli ve dengeli bir beslenme programı ile saçlarınızda yaşadığınız problemlerin üstesinden gelebilirsiniz.

Beslenme düzeninize sağlıklı yağları ekleyerek saçlarınızın ihtiyacı olan yağları besinlerden alabilirsiniz. Somon, zeytin yağı veya avokado gibi sağlıklı yağlar içeren besinleri ve tarçın, yoğurt, yulaf, havuç ve mercimek gibi saç sağlığına destek olan besinleri tüketmeye özen gösterin.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.