Sağlıklı ve bakımlı bir saç özellikle kadınların kendilerini iyi hissetmelerinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle saç bakımları ihmal edilmeden düzenli yapılmalıdır. Son yılların gözde saç bakım uygulamalarından biri de keratin bakımdır.
Keratin bakım, saçlar için önemli bir bileşen olan keratin eksikliğini gidermek amacı ile yapılan bir saç bakım uygulamasıdır. Keratin bakım ile saçta azalan keratin seviyesinin tekrar saçın ihtiyaç duyduğu seviyeye getirilmesi amaçlanır. Peki keratin nedir, saç için neden önemlidir, keratin bakımı nasıl yapılır bu yazımızda birlikte bir bakalım.
Keratin, en fazla saç, tırnak ve dişlerimizde bulunan doğal bir proteindir. Bu protein sayesinde saçlar sağlıklı büyür, parlak bir görünüme sahip olurlar. Ayrıca keratin seviyesi vücutta yeterli olduğu zaman saçlar daha güçlü olur. Saçta kopma, dökülme görülmez. Ancak günümüz koşullarında kirli hava, sağlıksız beslenme, saça uygulanan boya ve diğer kimyasallar, fön, maşa gibi aletlerle yapılan saç şekillendirmeleri nedeni ile saçlardaki keratin seviyesi azalmakta bu da sağlıksız, mat görünümlü ve dökülen saçlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Peki keratin seviyesi nasıl yükseltilebilir? Aslında sorunun cevabı keratin seviyesini azaltan alışkanlıkları hayatımızdan çıkarmakla mümkündür. İlk yapılması gereken sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaktır. Böylece hem vücudun genel bağışıklık sistemi güçlendirilir hem de keratin yeterince alınır. Öğünlerde keratin içeren besinlerin tüketilmesi önemlidir. Keratin alabileceğimiz belli başlı besinler ise protein içeriği yüksek besinlerdir. Yani et ve et ürünleri, süt, yumurta, bakliyatlar, soğan, karnabahar, mantar ilk akla gelenler arasında yer alırlar. Ayrıca günlük yaşamda artık evde kendimizin bile kullanabildiği saç şekillendiricilerinden uzak durmak ihtiyaç olmadıkça günlük kullanımdan çıkarmak gerekir. Saç çeşitli amaçlarla uygulanan kimyasalları da mümkün olduğunca az kullanmak gerekir. Tüm bunlara rağmen çeşitli nedenlerle hasar uğrayan saçlarımızın kaybettiği keratini tekrar kazandırabilmek için keratin bakım uygulaması önerilir.
Keratin Bakımın Faydaları
- Keratin bakımla canlılığını kaybetmiş incelmiş saç telleri güçlenir ve pürüzsüz bir hal alır. Böylece saç telleri daha parlak ve canlı görünürler.
- Keratin bakım saçı korur. Bakım sayesinde güçlenen saçlar bakımdan sonra da uygun ürünler kullanıldığı takdirde canlılığını uzun süre korurlar.
- Keratin bakım yapılan saçlar düzleşirler. Saçlarda karışma, kabarma, tiftiklenme gibi sorunlara rastlanmaz. Bu da saçların bakımdan sonra uzun bir süre daha düz bir görünüm almasını sağlar. Saçlar çok daha kolay şekil alırlar.
- Keratin bakımla saçlardaki kuruma giderilerek ihtiyacı olan nem sağlandığı için saçlar parlak ve yumuşak bir görünüme kavuşurlar.
- Keratin bakım etkisi uzun süren bir bakımdır. En az 3 – 4 ay etkisini korur.
- Uygulama için doğru ürünler ve uzman kişiler önerilse de keratin bakımı son dönemde evde uygulamakta mümkün hale gelmiştir.
Keratin Bakımın Zararları
- Kimyasal ürünlerin kullanıldığı tüm uygulamalar gibi keratin bakım uygulamasında da kimyasal maddelere duyarlılık ya da alerjik reaksiyon görülebilir.
- Çok sık uygulanan, uygun olmayan kimyasallar kullanılarak, uzman olmayan kişilerce yapılan keratin bakım fayda yerine saça zarar verir.
- Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde bu kimyasalların bebeğe ulaşabildiği dikkate alınarak keratin bakımdan uzak durulmalıdır.
Keratin Bakım Nasıl Yapılır
- Keratin bakım tercihen işin uzmanı profesyonellerce yapılması gereken bir bakımdır. Ancak son yıllarda piyasada evde bakım içinde kullanılabilecek ürünler bulunmaktadır. Bu nedenle artık evde keratin bakım yapmak mümkün hale gelmiştir.
- Keratin bakım işleminde ilk adım olarak saçın son zamanlarda kullanılmış olan bakım yağları gibi diğer ürünlerden arındırılması için özel bir şampuan ile yıkanması işlemi uygulanır. Böylece saç iyice temizlenmiş olur.
- İkinci adım olarak saça keratin uygulaması yapılır. Bu uygulama esnasında saçın her noktasının keratinle temas etmesine özel olarak dikkat edilir. Keratin saç boyası gibi bir fırça yardımı ile saça uygulanır, saç uçlarına doğru uygulama yapılır.
- Üçüncü adımda saça eşit biçimde sürülen keratinin, saça iyice nüfuz edebilmesi için yaklaşık yarım saat kadar saçta bekletilir.
- Dördüncü aşamada keratinin saç tarafından iyice emilebilmesi için çok yüksek ısıda olmayan bir fön makinası aracılığı ile ısıtma işlemi yapılır. Isı keratinin emilimini artırır.
- Son olarak saça şekil verilerek işlem tamamlanır.
Keratin Bakım Sonrası Yapılması Gerekenler
- Uygulamayı yapan kuaförünüzün önereceği bir süre -ki bu genellikle ortalama 2-3 gün olur- saç yıkanmaz.
- Keratinin etkisini azaltması muhtemel olan tuzlu ya da klorlu su içeren havuz ve denizden 2-3 gün uzak durulması önerilir.
- Daha sonraki dönemde de saç için yine kuaförünüzün önereceği içerikte sülfat, paraben ve tuz içermeyen ürünler olmasına dikkat edilmelidir.
Keratin Bakım Hangi Aralıklarla Yapılır
Keratin bakımın yapılacağı aralık tamamen saçınızın ihtiyacına göre değişiklik gösterir. Çok yıpranmış, kimyasal işlemlerden zarar görmüş hatta yanmış olan saçlar çok daha sık bakıma ihtiyaç duyarken saça destek için yapılan bakımlarda süre daha uzun tutulabilir. Genellikle 3-4 ay aralarla yapılan bakım yeterli olmaktadır.
Keratin bakım sonrası saçlarda düzleşme meydana gelse de keratin bakım saç düzleştirmesi için yapılan bir işlem değildir. Bu amaçla kullanılan uygulama Brezilya fönü olarak bilinen uygulamadır.