Diş Bakımında Sık Yapılan 5 Hata

2 Dakika

Sindirim, bildiğiniz üzere ağızda başlar. Vücut dışına açık olması ve düzenli besin girişi gerçekleşmesi sebebiyle ağız, organizmaların üremesi için ideal bir ortam oluşturur. Yani sağlıklı bir vücuda sahip olmak ve sindirim sistemini korumak için ağız sağlığı, önemli bir konudur. Ağız sağlığına sahip olmak da öncelikli olarak temiz ve sağlıklı dişlerden geçer.

Diş bakımı, her ne kadar ülkemizde ihmal edilen bir durum olsa da kişisel bakımın ve sağlığın en önemli unsurlarındandır. Bunları göz önünde bulundurduğumuzda sağlıklı bir sindirim sistemine ve güzel bir gülüşe sahip olmanın ilk adımı, diş bakımını doğru yapmaktır.

Her şeyde olduğu gibi, diş bakımında da doğru olduğunu düşündüğümüz yanlışlar vardır. Bu yanlışlar, diş ve ağız sağlığına ciddi zararlar vermektedir. Onun için sağlıklı dişlere sahip olmak istiyorsanız, bu hataları hayatınızdan çıkarmalısınız.

İşte diş bakımında sıklıkla yapılan 5 hata:

1- Dişleri Sert Dış Fırçası ile Fırçalamak

Dış bakımında hemen herkes tarafından sık yapılan ve doğru olarak hayatımıza yerleşen ilk yanlış, sert dış fırçası ile dişleri fırçalamaktır. Diş temizliğinde fırçanın sertliği, diş temizliğinin daha iyi olacağına dair garanti vermez. Aksine sert diş fırçaları ile dişleri fırçalamak, dişleri aşındırabilir ve diş etlerinde zedelenmelere neden olabilir.

Sert diş fırçası ile dişlerinizi fırçalıyorsanız, bundan bir an önce vazgeçin ve orta -veya yumuşak- sertlikte bir diş fırçası tercih edin.

2- Bastırarak Diş Fırçalamak

Diş fırçalama ve diş bakımında sık yapılan bir diğer hataysa, dişler bastırarak fırçalandığında daha temiz dişlere sahip olunacağının düşünülmesidir. Bastırarak diş fırçalamak, dişlere faydadan çok zarar vermektedir. Bu işlem sıklıkla tekrarlandığında dişlerde “fırça çürüğü” denilen aşınmalar meydana gelir.

Ayrıca bastırarak diş fırçalama sırasında, zamanla mine tabakası da aşınacağı için alttaki sarı tabaka görünür bir hale gelecektir ve dişler eskisinden daha sarı bir görünüme sahip olacaktır. Dişlerin daha sağlıklı görünmeleri için yapılan bastırarak diş fırçalamak, aslında zamanla daha sağlıksız dişlere sebebiyet verecektir.

3- Karbonat ve Tuzla Dişleri Fırçalamak

Sık yapılan bir diğer hata da dişleri beyazlatacağını düşünerek diş fırçalarken karbonat ve tuz gibi ürünler kullanmaktır. Karbonat ve tuz gibi ürünler, dişleri beyazlatmayacağı gibi, mine tabakasına ciddi zararlar da verecektir. Bu sebeple dişlerinizi karbonat ve tuz gibi ürünlerle fırçalamaktan vazgeçin.

Ayrıca diş minesinin aşınması, zamanla dişlerin parlaklığını ve doğal rengini kaybetmesine sebep olur. Yani diş beyazlatmak için uyguladığınız bu yöntem, aslında dişlerinizin daha çok sararmasına sebep olabilir.

 

4- Düzenli Diş Kontrolü Yaptırmamak

Düzenli diş kontrolü yaptırmamak da diş bakımında sık yapılan hatalardan biridir. Nedense eskiden beridir toplum olarak dişimiz ağrımadıkça diş doktoruna gitmekten çekiniriz, ama sağlıklı dişler için diş doktoruna gidip kontrolleri yaptırmak son derece önemlidir.

Düzenli yaptırılmayan diş kontrolleri neticesinde, diş çürüğü ve bu çürüğe bağlı ağız kokusu gibi durumlar kendini gösterebilir. Diş doktoruna sadece dişiniz ağrıdığında değil, 6 ayda bir diş kontrolü ve bakımı için de gitmelisiniz.

5- Yemek Yedikten Sonra Dişleri Fırçalamamak

Geldik diş bakımında sık yapılan hataların sonuncusuna: Yemek yedikten sonra dişleri fırçalamamak… Eğer ki yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalıyorsanız, korkmanızı gerektirecek bir durum yok; doğru yapıyorsunuz. Çünkü yemek yedikten sonra dişlerde kalan yiyecek parçaları, bakteri ve plak oluşumunda büyük rol oynamaktadır. (Tabii yine de yemekten hemen sonra değil, ortalama bir 30 dakika sonra, yani ağzınızın pH seviyesi dengelendiğinde dişlerinizi fırçalamanız ideal olacaktır. Diğer türlü dişlerinize zarar vermeniz mümkündür.)

Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.