Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Buhar Odası Nasıl Kullanılır?

3 Dakika

Spor salonunda zorlu bir antrenmandan sonra kaslarınız ağrıyorsa, eve dönmeden önce biraz takılmak ve rahatlamak isteyebilirsiniz. Buhar odasına girmek bu durumda en iyi seçenek olabilir. Gevşeme, stres atma, kas iyileşmesi ve çok daha fazlası için buhar odası en iyi yardımcınız olabilir.

Antik Yunan’dan kalma buhar odası spa merkezlerinin bir çoğunda bulunmakta. Normalde buhar jeneratörlü basit bir karo odasından oluşan buhar odası, rahatlatıcı etkileri ile popüler. Bir sonraki buhar odası ziyaretinizden en iyi şekilde yararlanmak içinse bazı basit adımları izlemeniz gerekiyor…

  • Egzersiz yaptıktan sonra saunaya veya buhar odasına gitmeyi mi planlıyorsunuz? İçeri girmeden önce terinizi ve kiri temizlemek için hafif bir duş alın ve vücudunuzu da kurulayın!. Hızlı bir duş, kiri, vücut kokusunu veya parfümü temizleyerek buhar odasını hem siz hem de diğer ziyaretçiler için daha kullanışlı hale getirebilir. Buhar almadan önce bir yüzme havuzu kullanırsanız, duş kloru da giderecektir. Duş almak sadece daha hijyenik olmakla kalmaz, cildiniz daha fazla ısı ve buharı emmek ve daha verimli bir şekilde detoks yapmak için temiz bir yüzeye sahip olur.
  • Koruma altında kalın. Buhar odasındaki nemli, ıslak karo, mikrop ve bakteriler için üreme alanı olabilir. MRSA gibi bakteriler, ortak tesislerde ciddi endişe kaynağıdır. Buhar odasındayken bir havlu üzerinde oturarak ve duş ayakkabısı giyerek kendinizi güvende tutun.
  • Zaman sınırlarını ayarlayın. Bir seferde 15 ila 20 dakikadan fazla olmayan buhar seansları önerilir. Birden fazla seans için, vücut ısınızı düşürmek için soğuk hava veya su kullanarak buharlar arasında bir mola verin. Sıcak ve soğuk arasında geçiş yapmak dolaşımın uyarılmasına yardımcı olur. Temiz ve kuru bir vücutla, önce biraz kuru ısı tedavisi için saunaya (15-20 dakika) veya daha nemlendirici bir bakım için buhar odasına (10-15 dakika) gitmeyi seçebilirsiniz. Buhar odasından gerçekten faydalanmak için bu döngüyü 2-3 kez yapmanız önerilir, ancak yeni başlıyorsanız, bir kez yapın, ardından vücudunuzu şok etmekten kaçınmak için yavaşlayın. Soğuk suyla duş almak zorsa, soğuk duşlara yavaş yavaş alışırken, bunun yerine ılık duş almayı deneyin.
  • Dehidrasyonu önlemek için bu odalardan herhangi birine girmeden önce ve kullandıktan sonra daima bol su için. Buhar odaları ve saunalardaki ısı, vücudun genellikle çok miktarda terlemesine neden olur. Dehidrasyonla mücadele etmek için girmeden önce bol su içmek çok önemlidir. Aslında, susadığınızı hissettiğinizde bir yudum alabilmeniz için yanınızda bir şişe su getirebilirsiniz.
  • Sıcağı ve nemi kaldıramıyorsanız, sauna ve buhar odasında uzun süre kalmak için kendinizi zorlamanıza gerek yok. Rahatsız olmaya başlarsanız tekrar girmeden önce odayı bir süre soğumaya bırakın.
  • Buhar odası veya saunanın karma olup olmadığını önceden öğrenin. Karma bir sistem varsa bir mayo giyme zorunluluğunun bulunma olasılığı oldukça yüksektir. Erkekler ve kadınlar için ayrı odaları olan bir tesiste mayo isteğe bağlı bir kural koyabilir. Her iki durumda da, çıplak deriyi sıcak oturma alanından korumak ve diğer kullanıcılar tarafından üretilen terden korumak için buhar odasına veya saunaya bir havlu getirmek ve sandalet giymek iyi bir fikirdir. Giyinmeden veya soyunmadan önce tesisin dışında asılı olan tüm işaretleri okuyun.
  • Tesiste hızlı bir şekilde ısındığında vücudunuzu yakmaması için vücudunuzda herhangi bir metal (örneğin takı ve fermuar) olup olmadığını kontrol edin.
  • Isıyı tolere edebilecek kapasitenizin ötesinde saunada veya buhar odasında kalmayın. Baygınlık, mide bulantısı hissetmeye başlarsanız veya nabzınız hızlanmaya başlarsa, saunadan veya buhar odasından hemen çıkmalısınız. Genel olarak, başlangıçta 8 ila 10 dakika, baş dönmesi gibi olumsuz fiziksel etkilere neden olmadan vücut ısınızın yükselmesi ve ter üretmesi için yeterli olmalıdır. Bir ara verin ve biraz serinleyin ve odaya geri dönmekte kendinizi rahat hissediyorsanız, orada 5 ila 10 dakika daha geçirin.
  • Saunada veya buhar odasındayken, sıcaklık kadranlarını ayarlayarak kontrollerin hiçbiriyle uğraşmayın. Tesisteki sıcaklık yeterince sıcak görünmüyorsa bir çalışanla konuşun.
  • Hemen serin bir havuza atlamaktan kaçının. Havuza veya duşa girdiğinizde vücudunuzu şoka sokmamak için 10-15 dakika vücudunuzun daha soğuk hava sıcaklıklarına alışmasına izin verin.
  • Tesisleri ne zaman kullanmayacağınızı bilin. Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, buhar odası veya sauna kullanmaktan kaçının. Vücudunuzun ısısını bu aşırı seviyeye çıkarmak fetüse zarar verebilir. Ek olarak, alkol kullanıyorsanız buhar odasından uzak durun. 18 yaşın altındaysanız, dolaşım sorunları, kalp hastalığı, yüksek veya düşük tansiyon, şeker hastalığı, epilepsi veya vücudunuzun yüksek sıcaklıklara tepkisini etkileyebilecek başka herhangi bir rahatsızlığınız varsa sauna veya buhar odası kullanmaktan da kaçınmalısınız. Bu koşullardan birine sahip olabileceğinizi düşünüyorsanız, bir doktora danışın.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.