Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Antibiyotik Farkındalık Haftası olarak ilan edilen 16-22 Kasım haftası, dünya çapında antibiyotik tedavisini ve bu tedavinin halk, sağlık çalışanları ile yetkili mecralar arasında en sağlıklı kullanım yollarının farkındalığını arttırmayı amaçlar.
İnsanların antibiyotik ve antimikrobiyal tedavilere karşı tutumunu değiştirme amacındaki bu çalışmalar ilk olarak 2015 yılının mayıs ayında yapılan Dünya Sağlık Toplantısı(WHA)’nda uygun bulundu. Bu planın esas hedeflerinden biri antimikrobiyal tedavilerin farkındalığını ve bu tedavilere gösterilen anlayışı karşılıklı iletişim, eğitim ve deneylerle geliştirmektir.
Bu hareketin ana teması, antibiyotiklerin değerli birer kaynak olduğu ve muhafaza edilmeleri gerektiği konusundaki genel algıyı ifade etmektir. Antibiyotikler, sadece yetkili bir sağlık çalışanı tarafından reçeteye yazıldığında, bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek amacıyla kullanılmalıdır. Antibiyotikler asla başkalarıyla paylaşılmamalı ve tedavi süreci tamamlanmalı, antibiyotik sonrası için saklanmamalıdır.
WHO, bütün üye devletleri ve sağlık sektöründeki firmaları bu harekete katılmaya ve bu probleme yönelik farkındalığı artırmaya davet ediyor. Yerel hareketleri desteklemek amacıyla bilgi formları, infografikler, posterler, afişler ve bazı multi-medya araçları gibi çeşitli kaynakların kullanımına olanak sağlanacaktır.
Kaynak: http://www.who.int/mediacentre/events/2015/world-antibiotic-awareness-week/event/en/