Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Kurban Bayramı’nda Nasıl Beslenmeli, Nelere Dikkat Etmeli?

1 Dakika

Kurban Bayramı, sağlık sorunu olanlar ve kilosuna dikkat etmeye çalışanlar için oldukça zorlu geçen bir dönem. Kavurmalar, yaprak sarmalar ve baklavalara dayanması çok zor biliyoruz. Ancak Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat ederek sağlıklı bir şekilde bayramınızı geçirmeniz mümkün.

Kurban Bayramı et ve şeker tüketiminin fazlasıyla arttığı bir dönem. Kronik rahatsızlığı bulunanların ve risk grubunda yer alanların çok dikkatli olması gerekiyor. Aksi taktirde bayram ne yazık ki kötü sonuçlara yol açabiliyor.

Kurban Bayramı’nda gerek et tüketimi gerekse geleneksel olan ikramlardan dolayı şeker tüketimi fazlasıyla artıyor. Kalp damar rahatsızlıkları, diyabet, tansiyon, kolestrol gibi kronik sağlık problemleri olan kişilerin olabilecek en az seviyede et tüketmeleri, tatlıyı ise diyabet hastaları için özel üretilenlerden tercih etmeleri öneriliyor.

Et sindirimi zor bir besin olduğundan dolayı reflü, ülser, gastrit gibi mide- sindirim sorunları yaşayan kişilerin et tüketimini düşük seviyede tutmaları tavsiye ediliyor. Ayrıca kesilen kurban etlerinin hemen tüketilmemesi, birkaç gün bekletilmesi ve marine edilmesi etin sindirimini kolaylaştırıyor.

Kurban Eti Nasıl Tüketilmeli?

Etler kesimden sonra mutlaka birkaç gün buzdolabında bekletilmeli. Etin kavurma ya da kızartma şeklinde yapılmasındansa ızgara veya haşlama yönteminin tercih edilmesi de daha sağlıklı bir tercih. Mangal yaparken de kanserojen etkileri ortaya çıkaracağından dolayı etlerin ateşle çok temas etmemesine ve kömürleşmemesine dikkat edilmeli. Daha sağlıklı pişirme yöntemleri uygulansa bile yüksek doymuş yağ oranına sahip olan kırmızı etin yüksek miktarda tüketilmemesi öneriliyor. Doymuş yağ kolesterole neden olduğu için fazla et yemek sağlık için sorun yaratabiliyor.

Bayram deyince ilk akla gelen şeylerden biri de tatlı. Tabi ki hiç tatlı yemeyin demek haksızlık olur fakat en azından porsiyonların küçük tercih edilmesi gerekiyor. Şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlıların tercih edilmesi de sağlıklı bir bayram geçirmek için önemli.

Su tüketimi de bayramda dikkat edilmesi gereken noktalardan biri. Tatlı ve et tüketiminin arttığı bayram döneminde yeterli su tüketimi her zamankinden daha önemli hale geliyor. Sindirim sisteminin daha sağlıklı işlemesi için bayram boyunca su tüketimi günde 2 litrenin altına düşmemeli.

Bayram boyunca besin çeşitliliğini korumaya çalışmak önemli. Etlerin yanında bol miktarda salata ve sebze tüketilmesi tavsiye ediliyor. Sindirimi kolaylaştıran bol lifli sebzeler bayram boyunca vücudun maruz kaldığı doymuş yağ ve şekere karşı dengeleyici bir rol üstlenebilir.

Kurban Bayramı’nda bol tüketilen bir diğer yemek grubu da sakatatlar. Sakatatların iyi temizlenmesi, iyi pişirilmesi büyük önem arz ediyor. Kolesterol, kalp ve damar rahatsızlıkları bulunanların sakatat tüketiminde daha dikkatli olması gerekiyor.

Sağlıklı beslendiğimiz, vücudumuza iyi baktığımız mutlu ve huzurlu bir bayram olması dileğiyle.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.