Son dönem pek çok kişi tarafından benimsenen ve gün geçtikçe insanlar tarafından bir yaşam tarzı olarak uygulanmaya başlayan vegan beslenme, bildiğiniz üzere hayvansal hiçbir gıdayı tüketmeme temelinde şekilleniyor. Siz de vegan olmak ya da en azından denemek istiyorsanız, burada dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.
Vegan bir beslenme tarzını benimsediyseniz, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu proteinleri ve mineralleri aldığınızdan emin olmanız gerekiyor. Bunların birçoğu, hayvansal gıdalarda yer aldığı için beslenme planınızı özenli bir şekilde hazırlamalı ve sağlığınızı kaybetmeden vegan yaşam tarzınızı devam ettirmeye özen göstermelisiniz.
Peki bir vegan olarak beslenmeye karar verdiğinizde nelere dikkat etmelisiniz? İşte vegan olmayı düşünenler için önerilerimiz:
B12 Desteğini İhmal Etmeyin
B12, vücut için önem arz eden bir vitamin. B12 eksikliğinde yorgunluk ve unutkanlık gibi durumlar ortaya çıkabilir. B12 vitamininin hayvansal gıdalarda -birkaç bitkisel besinde bulunduğuna dair bilgiler de mevcut- olduğunu göz önünde bulundurursak, vegan yaşam tarzını benimsediğiniz takdirde B12 seviyenizi düzenli olarak takip etmeniz gerekiyor. Vücuda hiçbir hayvansal gıda girmeyeceği için zamanla düşmeye başlayacak olan B12 seviyenizi, ilaç ya da iğne gibi takviyelerle dengede tutabilirsiniz.
B12 desteği için uzman bir doktorla görüşmeli ve rutin kontrollerinizi yaptırdığınızda doktorunuzun tavsiyesiyle başlamalısınız.
Protein Almaya Özen Gösterin
Veganların beslenme tarzlarında yer alan fasulye, mercimek, bezelye ve yer fıstığı gibi ürünlerde bol miktarda protein bulunmaktadır. Bunun için vegan yaşam tarzını benimseyen kişilerin protein alma konusunda sıkıntı yaşamayacakları bir gerçek… O zaman bu önerimizi neden ekledik? Çünkü vegan olan ve düzenli egzersiz ya da fiziksel aktivite yapan bir bireyseniz, günlük aldığınız proteinler vücudunuza yeterli gelmeyecektir.
Vegan yaşam tarzını benimsedikten sonra düzenli spor yapıyorsanız, porsiyonlarınızı büyüterek protein alımınızı artırabilir ya da uzman bir hekimle görüşerek protein tozu kullanmaya başlayabilirsiniz.
Kalsiyum Açığınızı Farklı Gıdalarla Kapatın
Bir vegan olarak yaşarken hayatınızda artık hayvansal süt ve yoğurt olmayacak demektir. Peki vücut için ciddi miktarda kalsiyum sağlayan yoğurt ve sütü tüketmediğinizde, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kalsiyumu nasıl temin edeceksiniz? Tabii ki de belirli sebzelere ve bitkisel gıdalara öğünlerinizde yer vererek… Kalsiyum almak için özellikle yeşil sebze, badem, incir, tahıl ve soya fasulyesi gibi gıdaları tercih edebilirsiniz. Bu besinler, içerdikleri kalsiyum sayesinde ihtiyacınız olan desteği sunacaktır. Ayrıca vücudun kalsiyumu kullanmak için ihtiyaç duyduğu D vitaminini de bu gıdalardan temin edebilirsiniz.
Bu ürünleri beslenme alışkanlıklarınıza eklediğiniz takdirde kalsiyum konusunda bir sıkıntı yaşamazsınız.
Omega 3 Alımı İçin Doğru Gıdaları Tercih Edin
Artık bir vegan olmaya karar verdiniz ve bu yaşam tarzını benimsemeye başladınız: O zaman beslenmenizde balığa yer olmayacak. Bildiğiniz üzere Omega 3 açısından en zengin gıdaların başında balıklar gelmektedir. Beyin ve kalp sağlığı için önem arz eden Omega 3 alımını ihmal etmemek için ceviz, ketentohumu, chia tohumu gibi Omega 3 içeren besinleri düzenli bir şekilde tüketmelisiniz.
Eğer ki bu ürünleri beslenme planınıza dahil etmekte sıkıntı yaşıyorsanız, bitki bazlı Omega 3 haplarını uzman hekiminizle görüşüp kullanmaya başlayabilirsiniz.
Besin Değeri Düşük Gıdalardan Uzak Durun
Geldik vegan olmayı karar verenler için hazırladığımız önerilerimizin sonuncusuna: Besin değeri düşük gıdalardan uzak durmak… Burada hangi gıdalardan bahsediyoruz? Karbonhidrat değeri yüksek olmasına rağmen besin değeri düşük olan makarna ve pirinçten… Bir vegan olarak besin değeri düşün gıdalardan olabildiğince uzak durmalı, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm mineralleri ve proteini -gerekirse takviye haplar ile- düzenli bir şekilde almalısınız.