Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Kırmızının En Lezzetli Hali: Domates

3 Dakika

Yemeklerin başlıca lezzetlerinden olan domates, likopen adlı bileşeni sayesinde vücut için onlarca faydası olan bir sebze. Kilo vermek isteyenlerin de sıkça tercih ettiği domatesin faydalarını sizler için yazdık…

Bilimsel olarak Solanum lycopersicum olarak adlandırılan domates, Orta ve Güney Amerika’da ortaya çıkmış, dünyanın farklı bölgelerinde, genellikle ılıman iklimlerde yetişir. Birçok farklı çeşidi olan domates, kilo vermek isteyenlerden göz sağlığını korumak isteyenlere kadar herkes için farklı fayda sağlar. Günlük beslenme düzenimizde en çok yer alan sebzelerden biri olmasının yanı sıra en kolay erişilebilen sebzelerden biri olduğu için de ayrıca kıymetlidir. İçerdiği mineral ve bileşenler sayesinde vücut direncine olumlu etkilerinin yanı sıra ‘’likopen’’ adlı bileşeni sayesinde çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. İşte domatesin faydaları;

  • Domates içeriğindeki likopen sayesinde antikanserojen özellik gösterir. Karotenoid ailesinden bir antioksidan olan likopen, vücudumuzda üretilen serbest radikalleri nötralize eder. Yapılan araştırmalar likopenin bu özelliği sayesinde, pankreas kanseri oluşma olasılığını azalttığını göstermiştir. Yine araştırmalarda domates bileşenlerinin birkaç kanser hücresi tipinin çoğalmasını önlediği de ortaya koyulmuştur. Özellikle prostat kanserine karşı etkili olduğu bilinir. Ayrıca brokoli ile tüketildiğine daha da etkilidir. Brokoli içinde bulunan beta-karoten ve likopen bir araya geldiğinde prostat tümörlerinin büyüme oranını önemli ölçüde azaltmıştır.

 

  • Domates tüketiminin kanı temizlediği ve damar tıkanıklıklarının önüne geçtiği bilinir. Ayrıca kolesterol seviyesini sağlıklı bir şekilde düzenler. Domateste bulunan likopen, kansere iyi gelmesinin yanı sıra kan basıncını da düşürür. Ayrıca, domates potasyum açısından da oldukça zengindir, potasyum da likopen gibi kan basıncı seviyelerini düşürdüğü bilinen bir mineraldir. Potasyum kan damarlarınızın duvarlarındaki gerilimi hafifleterek kan basıncını daha da azaltır. Sağlıklı bir yetişkin için önerilen ortalama potasyum alımı günde 4.700 mg’dır. Ancak böbrek taşlarına yol açabileceğinden gereğinden fazla potasyum tüketmemeye de dikkat edilmelidir.

 

  • Cilt sağlığı için de çok faydalı olan domates cildin dokusunda iyileştirici etki gösterir. Cildin fazla yağını alırken, yüzü daha canlı gösterir. Taze domates ve salatalık sularını yüze uygulayarak cildinizi tazeleyebilirsiniz. Tabii öncesinde bir alerjiniz olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var.

 

  • Domatesi kilo kontrolünde de kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Düzenli tüketilen domates suyu kilo verme sürecini hızlandırırken, özellikle vücut çevresindeki yağın yakılmasını sağlar. Ayrıca kilo alımına sebep olabilecek kolesterol seviyelerini düşürücü etkisi vardır. Tam bir antioksidan kaynağı olan domates, lif bakımından zengin olması ve düşük kalorisi ile açlığın üzerinden gelmenizi sağlar.

 

  • Günde bir bardak taze domates suyu, günlük önerilen C vitamini miktarının yaklaşık %74’ünü karşılar. C vitamini cildi radyasyona, güneş hasarına ve serbest radikallere karşı korur; ciltteki kırışıklıkların önüne geçer.

 

  • 100 gram domates önerilen günlük A vitamini ihtiyacının %10’unu karşılar. Uzun süreli bir A vitamini eksikliği zayıf görme veya gece körlüğüne neden olabilir. Domates de A vitamini içeriği sayesinde göz sağlığını olumlu etkilerken, göz enfeksiyonlarına karşı da koruyucu etki sağlar.

Beta bloker ilacı kullananlar, mide rahatsızlığı olanlar ve böbrek hastaları tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Her Hali Ayrı Güzel: Domates Reçeli

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi domatesi bir de reçel olarak denemeye ne dersiniz? Domatesin belki de en tatlı hali domates reçeli için sofralarınızda yer açın…

Malzemeler:

500 gram cherry domates

500 gram toz şeker

1,5 su bardağı su

2 adet limon

1 adet damla sakızı

1 adet çubuk tarçın

5 adet karanfil

100 gram tuzsuz badem

Hazırlanışı:

Su ve toz şekeri derin bir tencereye alalım, içine damla sakızını da ekleyerek şeker eriyene kadar karıştırıyoruz. Çubuk tarçın ve karanfilleri de ekledikten sonra şerbet malzemesini koyu bir kıvam alana kadar orta ateşte kaynatıyoruz. Sıcak suda beklettiğimiz tuzsuz bademlerin kabuklarını ayıklayıp domatesler ile birlikte şerbet karışımına aktarıyoruz. Domatesler patlayıp, yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika, kısık ateşte reçeli kaynatıyoruz.

Reçeli çok fazla karıştırmayalım ve daha berrak bir reçel elde etmek için yüzeye çıkan beyaz köpükleri alıyoruz. Kıvam alan reçele rendelenmiş limon kabukları ve suyunu ilave ettikten sonra 5 dakika daha pişiyoruz.

 

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 17 kcal % 0.8
Karbonhidrat 2.6 g % 0.9
     Lif 0.9 g % 3.8
Protein 0.9 g % 1.9
Yağ 0.2 g % 0.3
     Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 84.0 IU % 1.7
C Vitamini 24.5 mg % 40.9
Potasyum 242.0 mg % 6.9
Kalsiyum 14.0 mg % 1.4
Demir 0.5 mg % 2.8

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

1 Reply to “Kırmızının En Lezzetli Hali: Domates”

  1. Domatesin 70 dereceden fazla pişirilmemesi tavsiye ediliyor,çünkü fazla pişinceilikopenden faydalanamazmışız,bazı bilim insanlarıda pişirmenin likopeni arttrdığını söylüyor..hangisi doğru,şaşırdık…yardımcı olurmusunuz..teşekkürker…

Comments are closed.

Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.