Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Dövme Bakımı Nasıl Yapılır?

2 Dakika

Sonunda, kafanızdaki tasarımı gerçeğe dönüştürüp istediğiniz dövmeyi yaptırdınız. Peki, şimdi ne olacak? Yeni dövmenize nasıl bakacaksınız? Dövmenizin iyileşmesi ve zaman geçmesine rağmen iyi görünmesi için ne yapmanız gerekiyor? İşte dövme bakımına dair bilmeniz gereken her şey…

  1. Dövmeyi Yapan Kişiyi Dinleyin

Dövme sonrası bakım tavsiyelerinde ilk kaynağınız dövme sanatçınız olmalı.  Dövme bakımı tavsiyeleri stüdyodan stüdyoya değişir hatta aynı stüdyodaki sanatçılar bile neyin en iyi iyileştirdiği konusunda farklı fikirlere sahip olabilir. Sanatçınızın size verdiği talimatları dinleyin ve kulaktan duyma bilgilerden kaçının.

  1. Doğru Şekilde Nemlendirin

Dövmenizi kokusuz bir nemlendirici ile nemlendirmeniz gerek ve bu konuda doğru markayı size söyleyecek kişi yine dövme sanatçınız olacak. Nemlendirici kremden ince bir tabaka halinde sürmelisiniz ve streç film/gazlı bezle sarmalısınız. Genellikle stüdyolar temizlik işlemini günde 3-5 kez tekrarlamanızı tavsiye eder.

  1. Dövmeyi Temiz Tutun

Dövmeyi temiz ve kuru tutmak iyileşme sürecinde çok önemlidir. Sudan uzak tutmak ve giysilerinizin sürtünme olasılığı varsa, gazlı bez/streç film ve tıbbi bantla kapatmak gerekebilir.

  1. Güneş Işığından Uzak Durun

Dövmenizi belli bir süre doğrudan güneş ışığına maruz bırakmaktan kaçının. Hatta üzerinden zaman geçmiş ve tamamen iyileşmiş dövmeler dahi özellikle renklilerse güneşte solabilir. Bu durumu önlemek için dövmeniz iyileşene kadar güneşe maruz kalmasına izin vermeyin, iyileştiğinde yüksek bir SPF’li bir güneş kremi ile kaplandığından emin olun.

  1. Dokunmamaya Çalışın

Dövme iyileşme sürecinde kabuk tutabilir ya da pul pul dökülmeler görülebilir. Dövmenin silinmemesi için bu dökülmeleri ya da kabukları toplamaya çalışmayın. Kaşınsa bile kaşımayın ve mümkün olduğunca az dokunun. Ancak bu sürecin bir iki haftadan fazla sürmemesi gerektiğini de unutmayın. Yeterince zaman geçmesine rağmen hala sürekli kaşınıyorsa, dövmenin çevresi kırmızıysa, yapıldıktan sonra bir günden fazla kanamaya devam ederse mutlaka tıbbi yardım alın.

  1. İlk Gün Özellikle Dikkatli Olun

Dövme yaptırdıktan sonraki ilk birkaç hafta uygulayacağınız doğru bakım hem enfeksiyonu önler hem de dövmenin daha güzel görünmesini sağlar. İlk bakım her zaman dövme dükkanında başlar. Genellikle dövmeli alanın tamamına nemlendirici uygulanır ve kaplanır. İşlemden sonra bu bandaj en az birkaç saat kalmalıdır. Bu kaplama açık cildi bakterilerden, güneş ışığından ve giysilere sürtünmekten korur.

  1. İlk Kez Yıkamak İçin Doğru Zamanı Bekleyin

Genellikle en az 5 saat sonra bandajı çıkarmak ve dövmeyi yıkamak güvenlidir ancak bu konuda mutlaka sanatçıya danışın. Onun önerdiği zamanda önce ellerinizi iyice dezenfekte edip  hipoalerjenik sabun ve ılık su ile fazla bastırmadan yıkayın. Hemen sonra temiz bir kağıt havlu ile kurulayın ve tamamen kuruduğunda tekrar nemlendirici sürün. Yıkama haricinde ilk 3-6 hafta boyunca dövmeyi ıslatmaktan kaçının.

Dövme Bakımında Uzak Durulması Gerekenler

Dövme sonrası bakım söz konusu olduğunda kaçınmanız gerekenler;

Herhangi bir koku veya sert kimyasal içeren sabunlar ve nemlendiriciler. Bir ürün normalde cildi tahriş etmese bile dövme yapılan bölgeyi tahriş edebilir.

Zamanla dövme üzerinde olan kabukları toplamak.

Çok kaşınsa bile dövmeyi kaşımak. (Çözüm olarak buzdolabında tutulan bir nemlendirici sürmek işe yarayabilir)

Gözenekleri tıkayacak nemlendiriciler kullanmak.

Dövme tamamen iyileşmeden önce güneş kremi kullanmak.

Dövme iyileşmeden önce havuza ya da denize girmek.

Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Dövme bakımı aslında oldukça basittir. Ancak yine de bir doktorun gerekli olabileceği durumlar da yaşanabilir. Enfeksiyon, dövme sonrası doktora gitme gerekliliğinin en yaygın nedenidir. Eğer dövmenize uygun şekilde bakmıyorsanız ya da hijyen kurallarına dikkat edilerek yapılmadıysa  bir dövme bakteri ile enfekte olabilir. Enfekte olmuş bir dövme sıcak, iltihaplı ve dokunulduğunda acı verici olacaktır. Deri ayrıca irin sızdırabilir veya kızarıklık olabilir.

Ayrıca, dövme sanatçısı kirli iğneler veya mürekkep kullanırsa kan yoluyla bulaşan enfeksiyonlar oluşabilir. Bu enfeksiyonlar şunları içerebilir:

  • Tetanos
  • Hepatit b
  • Hepatit c
  • Hıv
  • Mikobakteriyel cilt enfeksiyonları

Herhangi bir enfeksiyon belirtisi ortaya çıkarsa, mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.