Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Esansiyel Yağ Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

3 Dakika

Esansiyel yağlar gittikçe daha popüler bir hale geliyor ve kullananlar sürekli stres ve kaygıdan mide bulantısı ve ağrıya kadar her şeyi tedavi etmede ne kadar etkili olduklarını anlatıyor. Bunları kendiniz denemeyi düşünüyorsanız, öncelikle doğru esansiyel yağı nasıl bulacağınızı ve nasıl güvenli bir şekilde kullanacağınızı öğrenmek çok önemli.

Esansiyel yağlar, temel olarak bitki özleridir. Bir bitkinin çeşitli kısımlarından (çiçekler, ağaç kabuğu, yapraklar veya meyve) buharla veya presleyerek koku üreten bileşikleri yakalamak için yapılan bir işlemle elde edilir. Ve gerçekten doğru kullanıldığında birçok faydası vardır.

Araştırmalar, uçucu yağların antibakteriyel, anti-inflamatuar, bağışıklık düzenleyici ve antispazmodik özelliklere sahip olduğunu destekliyor. Birkaç çalışma ayrıca hafızayı, ruh halini ve uykuyu iyileştirmeye yardımcı olabileceklerini de öne sürüyor. Ek olarak, uçucu yağlar anksiyete, depresyon ve uykusuzluk semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabiliyor.

Bununla birlikte, bazı umut verici sonuçlara rağmen, uçucu yağların klinik etkinliğine ilişkin bilimsel verilerin hala oldukça sınırlı olduğunu belirtmek gerekiyor.

Doğru Esansiyel Yağ Nasıl Seçilir?

  • Uzmanlar, esansiyel yağlar satın alırken aranacak en önemli şeyin ‘saf’ ve ‘organik’ kelimeleri olduğunu söylüyor. Beklediğiniz iyileştirici özellikleri içerdiklerinden saf, organik uçucu yağlar kullanmak çok önemlidir. Bazı etiketler, yağın kalitesi hakkında kesinlikle hiçbir şey söylemeyen bir pazarlama terimi olan ‘doğal’ kelimesini kullanır ancak aradığınız kelime bu olmamalı.  ‘Koku’ kelimesi de tipik olarak yağın sentetik olduğu ve parfüm olarak kullanılması gerektiği anlamına geldiği için başka bir kırmızı bayrak olarak kabul edilir.
  • Etiketin bitkinin botanik adını, bitkinin nerede büyüdüğünü (yani Fransa, Güney Afrika, vb.), yağın nasıl çıkarıldığını (her zaman buharla damıtma yoluyla veya narenciye kabukları için soğuk presleme yoluyla) açıkça belirttiğinden emin olun.
  • Fiyat etiketine dikkat edin. Uçucu yağlar çok farklı fiyatlandırılabilir. Örneğin, gül, yasemin, sandal ağacı ve buhur yağları damıtılmaları daha zor olduğu için oldukça pahalıdır. Dolayısıyla, size fazla ucuz gelen bir gül yağı bulursanız, hemen orijinal olmadığını varsayabilirsiniz.
  • Uçucu yağlar için alışveriş yaparken “koku yağı”, “doğala özdeş yağ” veya “parfüm yağı” gibi kelimelere dikkat edin. Bu sözler, gördüğünüzün saf, tek bir uçucu yağ olmadığını gösterir. Şirketlerin koku yağlarını (uçucu yağlar ve kimyasalların kombinasyonları veya sadece sade kimyasallar olabilir) ve parfüm yağlarını aromaterapi için uygun olarak etiketlediğini görmek mümkün. Bu, satıcının aromaterapi hakkında çok az şey bildiğine dair bir ipucudur.
  • “Saf uçucu yağ” terimi de aromaterapi endüstrisinde aşırı kullanılan bir terimdir. Terim, en azından perakendeci/tedarikçinin saf yağları aramanın öneminin farkında olduğu konusunda size ipucu verebilir, ancak satın almaya karar verirken yalnızca bir satıcının “saf” terimini kullanmasına güvenmeyin. Saf uçucu yağlar, kalitesiz mahsullerden damıtılabilir, birinin envanterinde veya bir mağazanın raflarında yıllarca kalabilir, yağlara zarar verecek şekilde saklanabilir veya satıcılar tarafından yanlış kullanılabilir, böylece yağlar şişeleme sırasında yanlışlıkla karışabilir.
  • Kaliteli yağlar satan çoğu satıcı, yağlarını koyu renkli camlarda satarlar. Plastik veya şeffaf cam kaplarda satan satıcılara karşı dikkatli olun. Online alışverişle esansiyel yağ satın alırken, kırılmayı önlemek ve nakliye ücretlerini azaltmak için daha büyük boyuttaki uçucu yağların cam olmayan kaplarda gönderilmesi mümkündür. Ancak uçucu yağlar plastik şişeleri çözebilir ve yağın kalitesi daha hızlı bozulabilir. Plastik veya şeffaf cam içinde sevk edilen yağları hemen koyu renkli cam şişelere aktardığınızdan emin olun. Plastikle gönderim yapan bir tedarikçiden satın alırsanız, sevkiyattan önce yağın plastik şişelerde ne kadar süre saklandığını sorun.
  • Üstte kauçuk damlalık ampulleri bulunan şişelerde paketlenmiş uçucu yağları satın almaktan veya saklamaktan kaçının. Zamanla, esansiyel yağlar kauçuk damlalığı çözecek ve yağı kirletecek kadar güçlüdür.
  • Esansiyel yağları kullanmanın en iyi ve en güvenli yolu onları koklamaktır. Bu nedenle, yeni başlayan biriyseniz, uçucu yağ içeren bir mum, tütsü veya uçucu yağ spreyi kullanarak inhalasyon yöntemini deneyin. Ya da yanınızda bir uçucu yağ şişesi taşıyabilir ve gün boyunca periyodik olarak koklayabilirsiniz. Ancak asla doğrudan cildinize uygulamayın.
  • Bir yağ seçerken sezginizi kullanın. Vücudunuza neye ihtiyacı olduğunu sorun ve hangi kokuların sizi çektiğine dikkat edin. Çiçekler kalp iyileşmesini destekleme eğilimindedir, narenciye yağları enerji verir ve odunsu yağlar topraklama ve sakinleştirici etkiler sunar.
  • Uçucu yağları serin ve karanlık bir yerde saklayın. Ayrıca ne zaman satın aldığınızı da not edin.
  • Bir difüzör kullanıyorsanız, iyi havalandırılan bir odada yaydığınızdan ve cihazın bir zamanlayıcısı olduğundan emin olun. İdeal olarak, 10 dakika açık ve yaklaşık 30 dakika kapalı olması ve asla 7/24 çalışmaması gerekir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.