Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Dudak Bakım Yağı Nedir?

3 Dakika

Günlük hayatta benzersiz işlevleri ile farkına varmadan çok sık kullandığımız ama iş bakıma gelince en çok ihmal ettiğimiz organlarımız belki de dudaklarımızdır.

Dudaklar içerdikleri çok sayıda sinir ucu nedeni ile oldukça hassas organlar. Dudakları savunmasız kılan onları dış ortamdan koruyan koruyucu bir tabakanın olmaması ve dudakları örten deri tabakasının çok daha ince olması. Üstelik dudaklar ter bezi içermemeleri nedeni ile sürekli kuruma sorunu ile karşı karşıya kalırlar.

Soğuk, sıcak havalar, rüzgâr gibi olumsuz dış faktörler, yeterince su içme alışkanlığının olmaması dudak sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin başında sayılabilir.

Bizim için çok önemli organlar olan dudaklarımızı sağlıklı tutabilmek için neler yapabiliriz birlikte bir bakalım.

Dudak bakımı için yapılabilecekler listesinin en başında dudaklarımızın sürekli olarak nemli kalabilmelerini sağlamak olmalıdır. Bu nedenle gün içinde ihtiyaç hissettikçe dudak nemlendiricileri kullanmak uygun olacaktır. Piyasada bunun için bulabileceğiniz lipbalmlar mevcuttur. Bu konuda en sık yapılan hatalardan biri dudakları yalayarak nemlendirmeye çalışmaktır. Bu işlem dudakları nemlendirmediği gibi daha çok kurumasına neden olan faktörlerden biridir.

Gün içinde yeterli su tüketilmesi de edinilmesi gereken alışkanlık arasında mutlaka yer almalıdır.

Gece yatmadan önce ciltteki tüm makyaj malzemeleri gibi rujlarda mutlaka temizlenerek yatılmalı, böylece dudaktaki hücrelerin hava alması sağlanmalıdır.

Dudaklara peeling uygulamakta yine alışkanlık haline getirilmesi gereken bakım önerileri arasında yer alır. Dudak sağlığını korumak için haftada bir peeling yapılması önerilir. Gece yatmadan önce çok az miktarda alınacak peelingi dudaklarınıza hafifçe masaj yaparak sürün. Masaj işlemi esnasında dudaklarınızı tahriş etmemek için bu işlemi yaklaşık 15 – 20 saniye uygulayın. 10 dakika kadar bekledikten sonra ılık bol suyla durulayıp yumuşak bir havlu ile kurulayın. Daha sonra mutlaka bir dudak nemlendiricisi sürün.

Dudak peelingini evde hazırlamakta mümkündür. Bunun için 2 çorba kaşığı şekeri 1 çorba kaşığı besleyici yağda örneğin zeytinyağında karıştırın. Bu amaç için hindistan cevizi yağı, avokado yağı, badem yağı gibi daha önce kullandığınız ve size dokunmadığını bildiğiniz bir yağı da kullanabilirsiniz. Ancak peeling işlemini uygularken dudaklarınızın derisinin çok hassas ve ince olduğunu unutmayın. Bu nedenle dairesel hareketlerle masaj yaparken çok nazik olun.

Dudak peelingi yapmak için Türk kahvesi de oldukça iyi bir seçenektir. 1 çay kaşığı Türk kahvesini bir çay kaşığı besleyici yağ ile karıştırarak uygulayabilirsiniz.

Yine bal ve tarçınla hazırlanabilecek bir peelingte dudaklarınıza canlılık kazandıracaktır.

Gelelim dudak bakımında kullanılabilecek bir diğer ürün olan ve bugün ki yazımızın konusu olan dudak bakım yağlarına. Dudak bakım yağları, dudak bakımında gelinen en son nokta olarak tanımlanabilir aslında. Bitkisel yağlarla hem dudakların nemlenmesi hem de dudaklara yoğun bakım yapılması mümkün hale gelmiştir.

 

Dudak Bakım Yağlarının Faydaları

  • Dudaklarda dış etkiler nedeni ile meydana gelebilecek olumsuz etkileri önler.
  • Yeterince nemlenmiş dudaklar sağlar.
  • Dudakların kurumasını ve çatlamasını önler.
  • Dudakların daha parlak ve dolgun görünmesi sağlar.
  • Pürüzsüz görünüme sahip dudaklara sahip olmanızı sağlar.
  • Yeterince nemli ve bakımlı dudaklar daha yumuşak bir dokuya sahip olur. Makyaj öncesi sürülmeleri halinde makyajın daha kalıcı olmasını sağlar.

Dudak bakım yağı olarak kullanılan yağların içeriğinde yer alan yağlara yakından bir bakarsak;

Hindistan Cevizi Yağı: Cilt ve saç bakımında kullanılabilen Hindistan Cevizi Yağı dudak bakımı içinde rahatlıkla kullanılabilen yağlar arasında yer alır. Günümüzde ulaşması oldukça kolay ve ekonomiktir. Hindistan cevizi yağı ile evde bile dudak bakım yağı hazırlamak mümkündür. Yağın etkisi ile dudaklar dış etkilerden korunurken kuruma ve çatlamanın önüne geçilmiş olur.

1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı ile eritilmiş 1 çay kaşığı vazelin dudak bakımı için çok iyi bir dudak bakım yağı olarak kullanılabilir. 2 malzemeyi karıştırıp uygun bir kaba dökerek donması sağlanır. Daha sonra dudaklara sürerek uygulanır.

Jojoba Yağı: Oldukça besleyici bir yağ olan jojoba yağı hem nemlendirir hem de dudaklardaki ölü hücreleri uzaklaştırır. Bu nedenle sık kullanılan yağlar arasında yer alır.

Zeytinyağı: Doğanın mucizelerinden biri olan zeytinyağı da dudak bakım yağları içinde yer alan yağlar arasındadır. Dudakları oldukça iyi nemlendirir ve besler.

Gül Yağı: Hem iyi bir nemlendirici hem de iyi bir antiseptiktir.

Lavanta Yağı: Çok sık kullanılan esansiyel yağlardan biri olan lavanta yağı dudak bakım yağı olarak ta kullanılabilir. Özellikle yoğun nemlendirici etkisi ile kurumuş ve çatlak dudaklar için iyi bir seçenektir.

Nane Yağı: Nane yağıda dudak bakımında kullanılabilen esansiyel yağlar arasındadır. Nane yağı dudaklara hem bakım yaparken hem de antiinflamatuar ve ağrı kesici özellikleri ile çatlamış dudaklar için tedavi edici bir rol üstlenebilir. Ev yapımı dudak bakım malzemelerinde nane yağına sık rastlanır.

Dudak bakım yağlarının içinde üzüm çekirdeği yağı, shea yağı, kayısı yağı, avokado yağı, argan yağı, karanfil yağı gibi birçok yağın kullanıldığını görmek mümkündür.

Evde bakım yağları hazırlanırken esansiyel yağların mutlaka bakım yağları ile seyreltilmesi gerektiği hususuna dikkat edilmelidir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.