Çok eski dönemlerden beri kullanılan ve papatyagiller ailesine ait olan ekinezya, kökleri ve yaprakları ile alternatif tıbbın bir parçası olarak kullanılan şifalı bir bitki. Bu yabani bitkinin anavatanı Amerika olsa da hemen her kurak arazide kolayca yetişir. Bu nedenle günümzde pek çok yerde ekinezya tüketim amacıyla ekilmektedir.
Amerika yerlileri tarafından ilk olarak yılan zehrinin tedavisinde kullanılan ekinezya bitkisi modern tıbbın gelişmesinde oldukça etkin rol oynamıştır.1930’larda şarbon tedavisinde etkin bir madde olarak kullanılan ekinezyanın soğuk algınlığına karşı etkin bir tedavi olduğu da sonraki yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde keşfedilmiştir.
Sıkça tüketilen ve son derece popüler olan çayının yanı sıra merhem, şurup ve bazı ilaçların içeriğinde de kullanılmaktadır. Ekinezya bakır ve demir mineralleri ile protein, yağ asitleri A, E, C vitaminleri içerir. İçerdiği vitamin ve minerallerde dengeli beslenmeye yardımcı olan ekinezya bağışıklık sistemi için de oldukça faydalı bir bitkidir.
- Çok uzun yıllardır şifasıyla bilinen ekinezyanın en çok bilinen özelliği ise bağışıklık sistemi üzerinde güçlü bir etkiye sahip olmasıdır. Yapılan birçok bilimsel araştırma, ekinezyanın bağışıklık üzerindeki olumlu etkisini kanıtlamıştır. Vücudun savunma sistemi üzerindeki bu olumlu etkisiyle ekinezya, kış mevsiminde ortaya çıkan dönemsel rahatsızlıklara karşı en etkin takviyelerden biridir.
- Sağlıklı bir beslenme düzeni sonucunda ortaya çıkan vücuttaki dönemsel şişlik ve rahatsızlık hissine karşı son derece etkili olan ekinezya, ödemin atılmasında en etkili bitki çaylarından biri olarak biri olarak bilinir. Ağır ve karbonhidrat ağırlıklı bir akşam yemeğinden sonra içilecek bir bardak ekinezya çayı, ertesi gün ortaya çıkabilecek şişliği engeller.
- Anti-fungal özelliği olduğu bilinen ekinezyayı düzenli olarak tüketmek vücutta oluşabilecek mantar sorunlarının da önüne geçer. Vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan mantar; deri, mide ya da bağırsak hastalıklarına neden olabildiği için önceden önlem almak önemlidir.
- Genelde rahatlamak için tüketilen papatya ve melisa çaylarına ek olarak ekinezya çayının da rahatlatıcı özelliği vardır. Gerginliği azaltan ve stresle baş etmeye yardımcı olan ekinezya çayı özellikle uyumadan önce tüketildiğinde, daha sakin hissetmenize ve rahat uyumanıza olanak sağlar.
- Ekinezyanın bir diğer özelliği ise iltihap sökücü olmasıdır. Bu özelliği sayesinde solunum problemlerinin atlatılmasında etkili bir alternatif tedavi olarak kullanılabilir. Ekinezya; boğmaca, solunum yolları enfeksiyonları, boğaz ağrısı ve astım gibi hastalıkların tedavisinde kullanılması tavsiye edilen bitkilerin başında gelir.
- Sindirimi hızlandırıcı özelliği bulunan ekinezya özellikle çay olarak tüketildiğinde kabızlık ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelir. Bağırsak hareketlerini hızlandıran ekinezya çayı gaz sıkışmasının da önüne geçer.
- Antioksidan içeriği bakımından zengin bir bitki olan ekinezya, vücuda zarar veren toksik maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Bu zararlı maddelerin vücuttan atılması kan dolaşımını da hızlandırır.
- Ekinezyanın metabolizma üzerinde hızlandırıcı etkisi de vardır. Böylece harcanan günlük kalorinin artmasını sağlayarak kilo vermeyi hızlandırır. Özellikle yemeklerden önce ve aç karna içilen ekinezya çayı, tokluk hissi yaratarak iştahın kontrol altına alınmasını sağlar. Bir yandan da kan şekerini düzenleyen ekinezya çayı, kan şekerinin birden değil yavaş yavaş yükselmesini sağlar ve uzun süre tok hissedilmesine yardımcı olur.
- Ağrı kesici özelliği bulunan ekinezya uzun yıllar boyunca diş ağrılarının giderilmesinde kullanılmıştır. Günümüzde birçok ilacın ham maddesi olarak kullanılan ekinezya şiddetli migren ataklarının azalmasında ve baş ağrısının hafiflemesinde etkilidir.
*Alerjisi olanlar ekinezya kullanmamalıdır. Bağışıklık sistemi hastalıklarında mutlaka doktora danışarak tüketmek gerekir. Bazı ilaçlarla kullanımında olumsuz etkileşimlere neden olabilir. Özellikle karaciğere zarar veren ilaçlarla kullanılmaması önerilmektedir. Herhangi bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
Ekinezya Gargarası Nasıl Yapılır?
Ağız kokusuna iyi gelen ekinezya, kötü ağız kokusuna neden olan organizmaları nötralize etme özelliği ile bilinir. Bir tutam kurutulmuş ekinezya, iki bardak içme suyunda kaynatılır. Kaynadıktan sonra 10 dakika kadar demlenmeye ve soğumaya bırakılır. Ilıyan karışım gargara ya da sprey şeklinde günde 3 defa kullanılabilir. Bir hafta boyunca düzenli kullanım sonucunda ağzı kokusu önemli ölçüde azalır.
Ekinezya Yağı Hangi Rahatsızlıklara ve Organlara İyi Gelir?
Saç ve cilt bakımında kullanılan ekinezya yağı saç uzamasına destek olmak ve kepek sorununu azaltmak için aleo vera yağına bir miktar karıştırılarak saça sürülebilir. Ayrıca vücuttaki küçük yaralar, kesikler ya da yanıklar için de ekinezya uygulanabilir. Birçok cilt bakım ürününün içeriğinde de yer alan ekinezya, ciltteki tahriş ve kızarıklığın önüne geçer.
Ekinezya Çayı Tarifi
Malzemeler:
- 1 tatlı kaşığı ekinezya bitkisi
- 1 çubuk tarçın
- 1 tatlı kaşığı melisa bitkisi
- 1 tatlı kaşığı adaçayı
- 2 dilim taze zencefil
- 4 su bardağı su
Hazırlanışı:
Tüm malzemeler bir demliğe konulur ve üzerine 4 su bardağı kaynar su eklenir.10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Ardından süzülür ve isteğe göre bir dilim limon ve 1 tatlı kaşığı bal ile tüketilebilir. Günde 2 fincandan fazla tüketilmemesi önerilen ekinezya çayı 1 hafta içildikten sonra birkaç gün ara verilmelidir.