Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.

Şeker Hakkındaki 6 Büyük Yalan

3 Dakika

1. “Tüm şekerler kötüdür.”

Yanlış.
Nasıl daha az şeker yememiz gerektiğini muhtemelen defalarca duymuşsunuzdur. Ancak uzmanların gerçekten kastettiği, daha az ilave şeker yememiz gerektiğidir. Bu, gıdalardaki ek şekerdir; çikolatalı kurabiyelerdeki esmer şeker veya yoğurdunuzun üzerine serptiğiniz bal gibi. Eklenen şeker, meyve veya süt gibi bazı yiyeceklerde doğal olarak bulunan şekerden farklıdır. Birincisi, doğal şeker, şeker içeriğinin bazı olumsuz yönlerini dengelemeye yardımcı olan bir vitamin, mineral ve besin paketi ile birlikte gelir, diyor Yalın Alışkanlıklarla Yaşam Boyu Kilo Kaybı kitabının yazarı Georgie Fear. Örneğin, meyvede vücudumuzun şekeri daha yavaş emmesine neden olan lif vardır. Doğal olarak şekerli yiyeceklerin genel olarak daha az şeker içerme eğiliminde olduğu gerçeği de var. Örneğin, bir fincan taze çilekte 7 gram şeker, çilek aromalı meyve atıştırmalıklarından oluşan bir kesede 11 gram şeker alacaksınız.

2. “Bal, akçaağaç şurubu, pekmez gibi minimum düzeyde işlenmiş şekerler de zararlıdır”

Yanlış.
Bal veya akçaağaç şurubu gibi minimum düzeyde işlenmiş tatlandırıcıların beyaz şeker gibi yüksek oranda işlenmiş olanlardan daha fazla besin içerdiği doğrudur. Ancak bu besinlerin miktarları çok küçüktür, bu nedenle muhtemelen sağlığınız üzerinde ölçülebilir bir etkisi olmayacaktır. Vücudunuz için tüm şeker kaynakları aynıdır. Dahası, bu doğal tatlandırıcılar vücudunuzda herhangi bir özel muamele görmez. Sindirim sistemi, tüm şeker kaynaklarını monosakkaritler adı verilen basit şekerlere ayırır. “Sofra şekerinden mi, baldan mı yoksa agav nektarından mı geldiğine dair vücudunuzun hiçbir fikri yok. Sadece monosakkarit şeker moleküllerini görüyor.” diyor Doktor Diyetisyen Amy Goodson. Ve bu şekerlerin tümü gram başına 4 kalori sağlar, böylece hepsi kilonuz üzerinde aynı etkiye sahiptir.

3. “Şekeri hayatınızdan çıkarmalısınız.”

Yanlış.
Hayatınızdan ilave şekerleri tamamen kesmenize gerek yok. Günlük olarak kendinizi sınırlamanız gereken şeker miktarı konusunda farklı sağlık kuruluşlarının farklı önerileri vardır. Ancak hepsi sağlıklı bir diyette biraz şekere yer olduğu konusunda hemfikir. ABD Beslenme Yönergeleri Günde 2.000 kalori yiyen bir yetişkinin günde 12.5 çay kaşığı veya 50 gramdan az ilave şeker alması gerektiğini söyleyin. Ancak Amerikan Kalp Derneği , kadınların 6 çay kaşığı (25 gram) ve erkeklerin günde 9 çay kaşığı (36 gram) içmesi gerektiğini söylüyor. Sonuçta vücudunuzun şekere ihtiyacı yoktur. Yani Fear, “daha azına sahip olmak daha iyidir” diyor. Bu, hiçbir şeye sahip olamayacağınız anlamına gelmez. Aslında her şey sizin de düşündüğünüz gibi ölçülü olmakta gizli.

4. “Şeker seni hasta ediyor.”

Yanlış.
Belki şeker yemenin size kalp hastalığı, Alzheimer veya kanser yapacağını söyleyen söylemler duymuşsunuzdur. Ancak ölçülü şeker yemek hayatınızdan bir şey çalmaz. Amerikan Klinik Beslenme Dergisi on yıldan fazla bir süredir 350.000’den fazla yetişkini izleyen çalışma, normal düzeyde ilave şeker tüketiminin artan ölüm riski ile bağlantılı olmadığını ortaya koydu. Makul miktarda şeker zararlı görünmese de, çok fazla şeker almak sizi kilo alma riskine sokabilir. Ancak çok fazla patates cipsi, çok fazla peynir ve hatta çok fazla esmer pirinç de olabilir. International Food Information için beslenme iletişimi kıdemli direktörü Kris Sollid, “Şekerden gelenler de dahil olmak üzere diyetlerimizdeki fazla toplam kalori kilo alımına katkıda bulunur ve bu da obeziteye ve kronik hastalık başlangıcı olasılığına yol açabilir” diyor Amerikan Konsey Vakfı. Pazar sabahları kendinize bir tatlı ısmarlamaktan zarar gelmez. Günlük kalori limitinizi aşarsanız, net bir şekilde yönlendirmek isteyebilirsiniz. Aynı şekilde, istemediği halde birini şeker yemeye zorlamak için bu gerçeği kullanmayın.

5. “Şeker bağımlılık yapar.”

Yanlış.
PLOS’tan Doktor Giuseppe Gangarossa’ya göre “Şeker ile uyuşturucu madde kullanımını karşılaştırmak basit bir kestirme yol”. Uzmanlara göre şeker yemek beyindeki yolları uyarır zevk ve ödül duyguları ile ilişkili. Uluslararası Gıda Bilgi Konseyi Vakfı beslenme iletişimi müdür yardımcısı Ali Webster, örtüşen yollar madde kullanımına benzer etkiler yaratabilir, ancak bu onları uyuşturucu gibi bağımlılık yapmaz, diye açıklıyor. Öyleyse neden bazı insanlar şekerli atıştırmalıklar yediklerinde bu kadar acele ediyor ve çökmelerini önlemek için düzenli bir düzeltmeye ihtiyaçları varmış gibi hissediyorlar? Tatlı yiyecekler yemek kan şekerinizin hızlı bir şekilde düşmesine neden olur, bu da sizi yorgun ve baş ağrısına neden olabilir. Goodson, “Bu genellikle insanların kan şekerini dengelemek ve kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olmak için daha fazla şeker aramasına neden oluyor” diyor. Şeker ve ilaçların karşılaştırılması tartışılmaya devam ediyor. Yakın tarihli bir Avrupa Beslenme Dergisi analizi, şekerin aslında bağımlılık yapıcı, uyuşturucuya benzer özelliklere sahip olduğu fikrini destekleyen çok az kanıt buldu. Scientific American, gıda ortamımızı değiştirmenin bu istekleri azaltmaya yardımcı olabileceğini de belirtti. Evde kahvaltılık hamur işleri, hızlı kahvaltılık gevrekler veya yoğurt gibi ilave şekerlerden kaçınmaya kararlı kalarak, sipariş verirken tatlılar için daha az istek duyabilirsiniz.

6. “Hiç şeker içermeyen bir diyete başlamak kilo vermenize yardımcı olur.”

Yanlış.
Elbette, şeker alımınızı sınırlamak, kilo verme hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir. Ancak yalnızca genel kalori alımınızı da önemsiyorsanız. Fear, “Şekerli yiyecekleri gerçekten daha fazla kalori içeren diğer yiyeceklerle değiştirmek çok kolay, bu da kilo alımına neden olabilir” sözleriyle açıklıyor. Ayrıca Fear, düşük veya şekersiz diyetin kilo vermeyi garanti edemeyeceğine işaret ediyor. Başka bir deyişle, her zamanki 300 kalorilik şekerli mısır gevreğiniz yerine 600 kalorili yumurta ve sosisli kahvaltı sandviçi yemek, sandviç şeker bakımından çok daha düşük olsa bile, dar kot pantolonunuza geri dönmenize yardımcı olmaz. Peki ne yardımcı olur? Normalde tükettiğiniz yiyeceklerin vanilya yerine sade yoğurt gibi şekersiz versiyonlarını tercih etmeniz sizin için daha iyi olacaktır.

Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.