Özge Işın 2005 senesinden beri yoga yolunda tutkuyla ilerleyen ve öz araştırmasını devam ettiren Özge Işın, Githa Yoga eğitmenlerinden. 2009’dan bu yana profesyonel olarak yoga eğitmenliği yapan Özge; E-RYT500 RYS200 ve uluslararası akreditasyon kuruluşu olan Yoga Alliance sertifikalı yoga eğitimleriyle yoga uzmanları yetiştiriyor, atölyeler düzenliyor. Hatha, Vinyasa, Tao, Yin Yoga, Supyoga ve Mindfulness meditasyon alanlarında derinleşen Özge’nin Theta Healing, Reiki 3, Tai Masaj, Feng Shui, Kuantum terapi uzmanlıkları da bulunuyor.

Değişimi Kucaklamak

3 Dakika

Bilimsel ve sistematik bir metot olan Yoga’nın holistik sağlığı destekleyici kanıtlanmış fiziksel ve mental fay-daları oldukça fazla. Bir yandan disiplin ile pratik edilen yoga ve meditasyon uygulamalarının kişiyi değişim sürecinde içsel olarak dönüştürdüğü ise istatiksel veriler olmasa da aşikar.

Değişim içerden başlar: Belki pratiğimiz bütünlüğü nasıl tanımladığımızı değiştirir, belki kalbimizin en derin niteliklerini ve özlemlerini açığa çıkarır veya kendimizden bile sakladığımız gerçekleri gösterir. İçsel değişim ardından dışsal hayatınıza sızıverir. Yaptıklarımızı neden yaptığımızı sorgulamaya başlarız veya hayat se-naryolarımız ve ilişkilerimiz gizemli bir süreci tetikler. Çoğumuz hayatımızı o ya da bu şekilde değiştirecek içsel olarak motive edilmiş seçimlerimizle yüzleşiriz. İşte o zaman yoga pratiğimizi matın dışına nasıl taşıyacağımızı bilmek, değişimin ortaya çıkarmayı vaat ettiği öz benliği doğurmamıza yardımcı olabilir ve değişimin getirebileceği korku ve kafa karışıklığı içinden geçerken bizi destekleyebilir. Yoga, değişimin en radikal biçimlerinde dahi bize yolumuzu bulma gücü verir ve iç görü sağlar.

Değişim büyük ya da küçük her gün yaşanır ve kaçınılmaz olsa da, değişimin gelişiyle çoğumuz irkiliriz hatta korku içine düşeriz ve süreksizliği hatırlatmasıyla hayal kırıklığına uğrarız. Yoga tüm korkularımızın üzerin-den gelmek, hüsranları gidermek, değişmek istemeyen tarafımızdan ve öfkemizden kaçmak ya da onları yok etmek demek değildir. Yoga öğretisi; her bir his bilge bir dost gibi içimizden yükselirken, bu duyguların içinde kaybolmamamız için, hislerimizle özdeşleşmeyi bıraktıran, her bir hisse şahitlik etme mesafesinden baktıran bir rehberdir. Şahitlik etme pratiği (mindfulness) değişen algımız ile tüm hislerin gelip geçiciliğini ve her an dönüşebileceği gerçeğine uyanmamıza yardımcı olur.

Yoganın sunduğu araçların yanısıra, yoganın bu kapsamdaki öğretisi, edebiyat ve felsefe tarihindeki en önemli metinlerden biri kabul edilen kutsal bir Hindu metni olan Bhagavad Gita’da karşımıza çıkar. Bu öğreti; içsel alanımızdaki çalışmanın, dışsal günlük hayatımızı etkilediğinin kabulü; hayatın çeşitliliğinin arkasında temel bir birlik yattığı; varoluşsal gücümüzü yeniden uyandıran bilgi ve bilgeliğin sessizlikte bulunduğu ve bazen korkulu egoik insan olarak görünsek de gerçek benliğimizin-özün değişmediğidir.

Değişim zamanları özdeşleştiğimiz zihin hikayelerimizi alt üst ederek zihinde kaos yaratır. Hisler aracılığı ile sinir sistemimizin verilerini sentezleyen ve filtreleyen zihnimiz bazı algıları vurgular, bazılarını görmezden gelir, böylece “samskara” denilen modern deyişle bir “hikaye” yaratır. Değişim ise zihnimizi bu “bildiğimiz” ve “güvenli” hikayesinden uzaklaştırır. Ajitasyon ve korku içine düşen zihin hikayenin devam etmesi için egoyu doğrular şekilde manipülasyonlara, kontrol etme çabasına, öngörme arzusuna düşerek stabilite arar. Bhaga-vad Githa; insanoğlunun yaşadığı samskaradan uyanmayı “değişmeyen gerçeğin tek yeri içseldir, öz benlik ile uyum içine girdiğimiz yerdir” ile vurgular. – Bhagavad Gita, 2.68.

Değişime açılmak egosal beklenti ve zihinsel korku hikayelerinin bırakılmasından geçer. İyi ve kötü gibi kav-ramsal ayrıştırılmaların yer aldığı dualite dünyasında, hayata ve olanlara yargılayıcı olmayan şahitlik lensiyle bakarak olanı sadece “olan” olarak bütünsel algılamak, hatta algının ötesinde idrak etmek ve olana karşı reaksiyonlarımıza belirli bir mesafeden bakmak, bizi değişimden korkan parçamızdan ve hikaye yazan zih-nimizden daha derin bir bilince taşır.

Dönüşüm zamanlarının içinden zarafet, merhamet ve öz şefkat ile geçerken bilincimizin derinleşmesi için yoga uygulamasının özü olan ve günlük hayatta pratik edebileceğimiz en temel değerlerden bazılarına yer açmak dönüşüme direncimizi kırmaya yardımcı olur.

* nefes ve beden farkındalığı ve tüm kalbimiz ile 100% bulunduğumuz yerde olduğumuz mevcudiyet
* Yargılamadan uzak, sessizlik ve tefekkür içinde şahitlik ettiğimiz öz benliğimiz kişisel araştırma
* Korkularımızı, doğru ve yanlışlarımızı teslim ederek değişebileceğimizi ve zaten dönüştüğümüzü güven içinde deneyimlemek pratik

Her değişim zamanı bizi özümüze biraz daha yakınlaştırır. Yeter ki kendimize o kapıyı açalım.

Özge Işın 2005 senesinden beri yoga yolunda tutkuyla ilerleyen ve öz araştırmasını devam ettiren Özge Işın, Githa Yoga eğitmenlerinden. 2009’dan bu yana profesyonel olarak yoga eğitmenliği yapan Özge; E-RYT500 RYS200 ve uluslararası akreditasyon kuruluşu olan Yoga Alliance sertifikalı yoga eğitimleriyle yoga uzmanları yetiştiriyor, atölyeler düzenliyor. Hatha, Vinyasa, Tao, Yin Yoga, Supyoga ve Mindfulness meditasyon alanlarında derinleşen Özge’nin Theta Healing, Reiki 3, Tai Masaj, Feng Shui, Kuantum terapi uzmanlıkları da bulunuyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.