Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Hızlı Kilo Vermek Zararlı Mı?

1 Dakika

Her geçen gün kısa sürede yüksek kilo kaybı vaat eden diyet programları popülerlik kazanıyor. Her şeyin hızlandığı ve kolaylaştığı bir dönemde insanların hızlı bir şekilde kilo verme isteği de anlaşılabilir bir istek. Fakat hızlı kilo vermek nelere yol açabilir birlikte bakalım.

Hızlı Kilo Vermenin Zararları Nelerdir?

Son dönemlerde sürekli yeni bir hızlı diyet programı popülerlik kazanıyor. Herkes bir anda yeterli bilgi sahibi olmadan bu programları uygulamaya başlıyor. Ancak bu programların birçoğu yetersiz ve dengesiz beslenmeye dayanıyor. Bu nedenle hızla verilen kilolar yağ yerine su ve kastan veriliyor. Bunun yanında çeşitli organlarımıza ve sağlığımıza kalıcı hasarlar da verebiliyor.

Çok düşük kaloriyle ya da tek çeşit besinle yapılan diyetlerin ilk olumsuz etkisi halsizlik olarak ortaya çıkıyor. Daha sonra baş ağrısı, baş dönmesi, mide rahatsızlıkları, sindirim sorunları ve kas ağrıları gözlemleniyor. Yetersiz bir şekilde beslenmeye devam edilmesi halinde ise ortaya şu sonuçlar çıkabiliyor;

  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Diş ve kemiklerde zayıflama
  • Cildin kuruması ve pullanması
  • Kasların zayıflaması
  • Beyin fonksiyonlarında bozulma
  • Adet düzeninde bozulma
  • Yüksel kolesterol
  • Düşük tansiyon

İnsan vücudu birçok farklı ihtiyacı olan bir yapı. Tek bir besin çeşidine dayalı olarak beslenmek vücudun ihtiyacı olan birçok besinden mahrum kalması anlamına geliyor. Unutulmamalı ki hiçbir besin tek başına vücudun tüm ihtiyaçlarını karşılayacak mucizevi bir değere sahip değil. Kilo kaybettikten sonra kilo almamanın, yani kalıcı hale getirebilmenin yolu da her besin grubundan dengeli bir şekilde tüketmekten geçiyor.

Hızlı diyet, şok diyet ya da düşük kalorili diyet olarak adlandırılan diyetlerin bir diğer zararı da metabolizma hızını düşürmesi. Yeterli miktarda besin alınamadığı takdirde metabolizma tembelleşerek yavaşlıyor. Bu da kilo vermeyi zorlaştırmanın yanında diyet bittikten sonra hızlı bir şekilde kilo almaya sebep oluyor.

Ayrıca, hızlı kilo kaybı nedeniyle kas ve su kaybedilmesi sonucunda deride sarkmalar gözlemlenebiliyor. Göbek, göğüs, koltuk altı ve kalça bölgelerinde deri sarkmaları yaşanması olası. Hızlı kilo verme sonucunda vücutta çatlaklar da meydana gelip kalıcı izler oluşturabiliyor.

Hızlı diyet programlarının diğer bir sorunu da herkese tek bir program sunması. Oysaki diyeti uygulayacak kişinin kan değerler, boyu, kilosu, çalışma hayatı, spor yapma sıklığı ve yemek yeme düzeni gibi birçok faktör göz önünde bulundurularak diyet listesi hazırlanması gerekir.

Birçok besin grubunu yasaklayan hızlı diyetlerin istikrarlı olarak uygulanma ihtimali çok düşüktür. Neredeyse her şeyin yasak olduğu listelerin kısa sürede bırakılması olasıdır. Liste tam olarak uygulansa dahi diyetin bitiminden sonra yasaklanmış olan yiyeceklere normalin üzerinde bir yönelim olması ihtimali yüksektir. Bu nedenle besinleri yasaklamak yerine besinleri doğru oranda ve doğru zamanda yemeyi tavsiye etmek çok daha etkilidir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.