Çevresel ve genetik faktörlerin yanı sıra beslenmenin kanser oluşumunda etkisi oldukça fazla olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Katkı maddeleri, gıdalarda besin kaybına yol açan, trans yağ oluşumunu sağlayan pişirme yöntemler gibi birçok etken de kanser oluşumuna neden olabilmektedir.
Sağlıklı beslenme, doğru gıda seçimleri yaşam kalitesini artırarak kanser oluşumunu önleyebilmektedir. Günlük beslenmenize ekleyerek kanser riskini düşürebileceğiniz besinlerden faydalanabilirsiniz.
Antioksidan
Antioksidanlar vücutta dolaşan ve hücre yapısına zarar veren serbest radikalleri yakalayarak etkisiz hale getirerek hücreye zarar vermesini engellemektedir. Bu özellikleri sayesinde hücrelerde anomali ve tümör oluşumunu engellemektedirler.
Yapılmış çalışmalar antioksidan açısından zengin besinleri tüketenlerde kanser riskinin azaldığını göstermiştir.
Antioksidandan zengin besinler ise; Mürdüm eriği, çilek, ahududu, tarçın, pazı, yeşil çay.
Diyet Lifi
Diyet lifi sindirilemeyen bir çeşit karbonhidrattır. Lif kaynakları meyveler, sebzeler, tam tahıllılar bu sınıfa girmektedir. Lif; çözünür ve çözünmez olmak üzere 2 gruba ayrılır. Çözünür lif kaynakları; yulaf kepeği, bezelye, fasulye vb. Çözünmez lif kaynakları; buğday kepeği, meyve kabukları, fındık, tohumlar ve selülozdur.
Son çalışmalarda; diyet lifinin bazı kanser türlerinde düşürücü etkisi ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Özellikle kolorektal kanserde etkili olduğu kanıtlanmıştır. Kepekli, tahıllı gibi yüksek lif içeren besinlerin tüketimi, sebze ve meyve tüketimi kanser riskini azaltabilmektedir.
Omega 3
Balık omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Yapılan çalışmalarda bu yağ asitlerinin kanseri önleyebilir ve yavaşlatabilir olabileceği belirtilmiştir.
Selenyumdan Zengin Besinler
Vücudun antioksidan savunma mekanizmasında oldukça etkili olan bir mineraldir. Dolayısıyla kanseri önleme konusunda yardımcı olabileceği belirtilmiştir.
Ay çekirdeği, balık, hindi eti, tavuk göğüs eti selenyumdan zengin gıdalar arasında gösterilmektedir.
Zerdeçal
Zerdeçalın etken maddesi olan kurkumin hakkında yapılan birçok klinik çalışma her türlü kanserde zerdeçalın etkili olduğunu göstermektedir. Standart kurkuminin kana geçiş seviyesi oldukça düşüktür. Gelişen teknoloji sayesinde biyo-optimize hale getirilen kurkuminin kana geçişi standart kurkuminlere göre 30-40 kat daha fazladır.