Eklenti şeker olarak adlandırılan, yiyeceklere üretim esnasında eklenen sonradan eklenen şekerlerin sağlığa faydalı olmadığı bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre kişinin günlük alması gereken şeker miktarı günlük enerji ihtiyacının %5’ini geçmemelidir.
Hazır gıda tüketiminin yaygınlaşmasıyla en fazla %5 olması gereken bu oran çokça aşılmaktadır. Farkında olmadan vücuda alınan şeker sağlığı olumsuz olarak etkilediği yönünde uzmanlar hemfikir.
Eklenti şeker ekmekten soslara kadar geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.
Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için eklenti şekeri olabildiğince günlük beslenmeden uzak tutmak gerekmektedir.
Uzun vadede sağlıklı bir yaşam için eklenti şekerin azaltılması için 4 neden;
Fazla Tüketilen Şeker İştah Açıyor
Fareler üzerinde yapılan araştırmaya göre; şeker beyinde ödül merkezini uyararak bağımlılığa sonrasında ise daha fazla yemeye yönlendiriyor. Bu ise başta aşırı kilo alımı olmak üzere tip 2 diyabet, kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor.
Aşırı Şeker Tüketimi Depresyona Sebep Olabilir
Yapılan geniş çaplı bir çalışmada fazlaca şeker ve hazır gıda tüketen kişilerde depresyon görülme oranı tüketmeyenlere oranla %40 daha fazladır.
Karaciğer Yağlanmasına Sebep Olabilir
Fazla şeker tüketimi vücutta yağlanmaya sebep olduğu gibi iç organlarda da yağlanmaya sebep olabilmektedir. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının başlıca nedenleri arasında fazla şeker tüketimi gösterilmektedir.
Diyabete Sebep Olabilir
Fazla şeker tüketimi diyabete zemin hazırlayabilmektedir. Fazla şeker tüketimi, fazla kalori ve dolayısıyla fazla yağlanmaya sebep olarak kilo alımını artırmaktadır. Basit şeker tüketimi arttıkça insülin direnci bozulabilmekte ve sonrasında tip 2 diyabete yol açabilmektedir.