Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Beta Glukanı Hangi Besinlerde Bulunur?

2 Dakika

Beta glukan bakımından zengin ürünler arasında tam tahıllar, mantarlar ve mayalı ürünler bulunmaktadır. Doğal ekmek mayasında bulunan 1.3/1.6 bağlı ekmek mayası bağışıklık sistemine faydalıyken, tahıllarda bulunan 1.4 bağlı beta glukan daha çok sindirim sistemini desteklemek amaçlı kullanılmaktadır.


Doğal ekmek mayaları

Doğal mayalanmış ekmekte beta glukan bulunmaktadır. Günümüzde ekmekler farklılaştırılmış mayalarla mayalandığı için raf ömrü uzatılmıştır. Bundan dolayı bağışıklık sistemini destekleyebilecek miktarda beta glukan ekmekle ne yazık ki almak pek kolay değildir. Bağışıklık güçlendirici 1.3/1.6 bağlı takviyeler için doktorunuza danışınız.

Bağışıklık sistemimizin ilk savunmasını yapan makrofajlar (beyaz kan hücreleri) üzerindeki özel yüzeylere bağlanarak, bağışıklık sistemini aktive etmesinden dolayı yıllardır bağışıklık sistemi destekleyici olarak ün kazanmış tamamen doğal bir besin desteğidir.

Enfeksiyonlara karşı savunmadan sorumlu hücrelerini aktive ettiğinden yabancı hücreleri sarıp yokeden ve vücudun koruma mekanizmasını harekete geçiren bir seri etkiyi başlattığı gözlenmiştir. Bunun sonucu da güçlü bir bağışıklık sistemidir. Sağlıklı bireylerde kullanıldığında hastalıklara karşı dayanıklılık ve iyilik hali oluşturur.

Her Beta-glukan aynı değildir.Bağışıklık sistemi için, etkinliği kanıtlanmış Beta Glukan 1,3/1,6 bağ yapısı olan Beta-glukan dır. Beta-glukan’ın miktarı değil, partikül büyüklüğü önemli denilebilir. Çünkü vücut savunma hücreleri tarafından kullanılabilmesi için Beta-glukan partikül büyüklüğünün 10 mikrondan küçük olması gerekir.

Tam Tahıllar (1.4 beta glukan bulunmaktadır. Genel olarak lif kaynağı ve sindirim düzenleyici olarak kullanılır)

Beta-glukanlar genel olarak tam tahılların kepeğinde, en yüksek miktar olarak yulaf ve arpalarda bulunur. İyileştiren Yiyecekler Ansiklopedisine göre, her gün 3 gram çözümlenebilir yulaf lifi tüketimi yüksek kolestrol seviyesini %23 oranında azalttığını göstermiştir. Bu da tek bir yulaf ezmesi öğünü ya da bir buğday kepeği porsiyonudur. Bu iki ürünün içindeki beta-glukanların kolestrol azaltım etkileri Amerika Birleşik Devletlerinde genel olarak bilinmektedir. Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu, tam yulaf ve kepek ürünlerin “Kalp Dostu” etiketi taşımasına izin vermiştir. Tam buğday ve çavdar beta-glukan lifleri bakımından yulaf ve kepekten düşüktür, ama yine de yeterli miktarda beta-glukan içermektedir.

Yulaf en zengin beta glukan kaynaklarından biridir. Medicinal Food News’a göre, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, yulaf unu, yulaf kepeği ya da yulaf ezmesi içeren gıdaların kontrollü ve yasal bir biçimde tüketimine izin vermiştir. Bunun sebebi ise yulafın içerdiği beta glukanda bulunan yüksek konsantre çözülebilir liftir. Haziran 2011’deki “Besin İncelemeleri”ne göre, günde 3 gram çözülebilir yulaf yiyen insanlar, toplam kolesterollerini yüzde 5 ila 10 arasında azaltabilirler. Yulafın, yüksek kolesterolün tedavisinde kullanılan ilaçlar yerini alması düşünülemez.

Arpadaki besinsel liflerin, beta glukanda da bolca bulunduğu bilinmektedir, ancak arpanın, propiyonik aside sahip olmasının ek faydaları vardır. Bu asit HMG-CoA redüktaz enziminin aktivitesini kontrol edebilir. Bu enzim karaciğerde kolesterol üretmekten sorumludur. 2001’de yayınlanan bir araştırmada “Amerikan Klinik Beslenme Dergisi” arpadaki besinsel liflerin, yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolü ve plazma toplam kolesterolünü önemli derecede azalttığı sonucuna varmıştır.

Mantarlar

Mantar çeşitleri güzel beta-glukan kaynaklarıdır. Sağlıklı kolestrol seviyelerinin desteklemesine ilaveten mantarlardaki beta-glukanların bağışıklık sistemi fonksiyonlarını arttırdığı görülmüştür. Bunu hücre bağışıklık tepkisini aktive ederek ve beyaz kan hücrelerinin üretimini uyararak yaparlar. Süper Yiyecekler: ‘Gezegendeki En Sağlıklı Yiyecekler’ kitabına göre, bazı mantarlardaki beta-glukanlar ayrıca kansere karşı bağışıklık sistemini düzenleyemeye yardımcı oluyor ve bu da onların kanser hastalığını kontrol ve tedavi etmede yararlı yapıyor. Üstelik mantarın bitkisel besin maddeleri ve polisakkarit içerdiği bilinmektedir.

Hurma

Lif bakımından zengin hurma da aynı zamanda beta-glukan olarak yüksek değerlere sahiptir. Hurma doğada hem çözülebilen hem de çözülemeyen özel bir türü olan beta-D-glukan içermektedir. Çözünürlüğü beta-D-glukanın diyet kolestrole bağlı kalmasına izin verir ve vücudunuzdan atık olarak uzaklaştırır. Tam tahıl ürünleri ve Fungi Mantarlarında olduğu gibi, beta-D-glukan kan glukoz seviyesini ince bağırsaktan emilen basit şekerlerin oranını yavaşlatarak düzgün tutmaya yardım eder. İyileştiren Yiyecekler Ansiklopedisine göre, beta-D-glukan doğada aynı zamanda çözümlenemez ve daha büyük, yumuşak ve vücuttan atımı daha kolay dışkı üretimine yardım ederek bağırsak sağlığını düzenler.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.