Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Yavaşlayın!

4 Dakika

Acelecilik hastalığı tıbbi açıdan bir hastalık olmasa da, gerek mental gerekse fiziksel açıdan bizlerde bırakabileceği etkiler sebebiyle üzerinde durulması gereken bir durum.

Aslında bakacak olursak, teknolojinin ilerlemesiyle gittikçe daha aceleci bir hal alıyoruz. Cevaplamanız için birkaç soru:

• İşlerinizde yardımcı pek çok alet sayesinde işlerinizi kolayca tamamlayıp üstüne ek işler de alacak vaktiniz oluyor değil mi?

• Her daim yanınızda olan bilgisayar ve telefonlarınız sayesinde, size gelen mail ve aramalara hemen cevap verebiliyorsunuz değil mi?

Bu sorulara muhtemelen hayır cevabı vereceksiniz. Sizden beklenen ne kadar yüksekse, kendinizi o denli zorlarsınız. Bu zorlanma; fiziksel ve mental açıdan yorulmanıza, hobilerinize ve sevdiğiniz insanlara vakit ayıramamanıza sebep olur. Bu yüzden yavaşlayın.

Nedir bu “Acelecilik Hastalığı”?

Bu durumu “her işe yetişmeye çalışma” olarak da tanımlayabiliriz. Bu durumdan muzdarip olan insanlar, her işe yetişebilme yetenekleriyle genellikle gurur duyuyorlar.
Aynı anda birçok işle uğraşmak, yapılan işlerden tam anlamıyla verim alamamanızla sonuçlanabilir. Örnek verecek olursak, telefonda işinizle alakalı bir görüşme yaparken hem çocuklarınızla uğraştığınızı hem de yemeklerle ilgilendiğinizi düşünün. Yaşayacağınız bir aksilik zincirleme bir kazayla sonuçlanabilir. Her işi yaparken aslında hiçbir işi yapmıyor olabilirsiniz.

Bu durumun bazı belirtileri şunlar olabilir:

• Ertelemelerden rahatsız olma

• Sürekli bir zamandan tasarruf çabası içerisine girme

• Aynı anda birçok iş yapma planları kurma

• Aceleyle girişilen birçok işte hatalar yapmak, bu hataların sonucunda işi tekrarlamak zorunda kalmak

• Dikkatin çabuk dağılması

Acelecilik hastalığı, sıklıkla anksiyeteye eşlik edebilen bir durum. Yapılması gerekenlerin gözde büyütülmesi de bu durumla birlikte görülebilir.

Acelecilik Hastalığının Mental Etkileri

Bir işten diğerine koşarken, kafanız sürekli başka şeylerle de meşgul olabileceği için dikkat eksikliğinden kaynaklı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Sizi sürekli kafanızda yer alan işleri bir an önce bitirmeye zorlayan bir anksiyete, acelecilik hastalığını daha da ileri safhalara taşıyacaktır. İşleriniz için yeteri kadar zamanınız olmadığını düşünerek panikliyor, bir an önce her şeyi halletmek istiyorsanız; acele etme hastalığı ile karşı karşıyasınız. Bu düşünceler de ani öfke patlamaları ve yüksek stres düzeylerine yol açacak, işleri sizin için daha da zor bir hale getirecek.

İlişki Sorunları

Kafanızın sürekli bir işle meşgul olması, diğer insanlarla ve sevdiklerinizle olan iletişimlerinizin oldukça zayıflamasına hatta bazen kopma noktasına kadar gelebilmesine sebep olabilir. Aklınız yapmanız gerekenlerle meşgulken; eşiniz veya sevgilinizi tam dinleyemeyebilir, anlık öfke patlamalarıyla sevdiğiniz insanların kalbini kırabilirsiniz. İlişkiniz için önemli günleri, bütün odağınız yapacaklarınızda olduğu için unutabilirsiniz. Bu yüzden biraz yavaşlayın, sevdiklerinize yeteri kadar vakit ayırın. Sonrasında pişman olabilirsiniz.

Fiziksel Etkiler

Sürekli bir acele içinde olmak, kendinize ayırdığınız vaktin azalması anlamına geliyor. Acele bir yaşam; dengeli beslenme, gerekli miktarda su tüketme ve uyku gibi temel yaşam ögelerinin aksatılmasına sebep olur. Bu durum da bazı fiziksel etkilere yol açar:

• Sürekli halsiz hissetme

• Baş ağrıları

• Mide problemleri

• Uyku sorunları

• Düşük bağışıklık

Kalp Problemleri

Yapılan bazı klinik çalışmalar gösteriyor ki, sabırsız ve aceleci kişiliğe sahip bireylerde hipertansiyon gibi kalp ve damar rahatsızlıklarının görülme riski daha fazla. Bu da yavaşlamanız için en önemli nedenlerden biri.

Nasıl Yavaşlayabilirsiniz?

İlk başta, “Nasıl yavaşlayabilirim ki? İşim zaten başımdan aşkın.” diye düşünebilirsiniz. Ancak yavaşladığınızda ve tek bir şeye odaklandığınızda, dikkatinizin arttığını ve zamanınızı daha verimli bir şekilde kullandığınızı fark edeceksiniz. Muhtemelen yavaşlamak için de acele edeceksiniz, ancak bu süreci yavaş yavaş ilerletmelisiniz.

Yürüyüş Yapın

Yürüyüş yapmak, hem konfor alanınızın dışına çıkmanızı sağlayacak hem de sağlığınıza fayda sağlayacak. Kafanızı dağıtıp günde yarım saat kadar yürüyüş yapmak, yavaşlamak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri.

Kendinize ve Temel İhtiyaçlarınıza Vakit Ayırın

Yeterli uyku, bol su tüketimi, dengeli ve düzenli beslenme, kişisel bakım rutinleri… Bütün bunlara yeteri kadar vakit ayırmalısınız. Bütün bunların haricinde de kafanızı toparlamak için kendinize biraz boş zaman oluşturmanız, yavaşlamanızda yardımcı olacaktır. Eşinize veya sevgilinize vakit ayırın, çocuklarınızla oynayın, kitap okuyun, vaktinizi sevdiğiniz şeylerle geçirin. İşe yaradığını göreceksiniz.

Farkındalığınızı Artırın

İster gündelik işler olsun ister mesleğinizle alakalı işler olsun, bütün odağınızı o şeye verin. Atalarımızın da dediği gibi “Acele işe şeytan karışır”. Aceleci davranmayın, kendinizi yaptığınız işin doğal ritmine kaptırın. Hatalarınızı büyük ölçüde azalttığınızı göreceksiniz. Farkındalığınızı artırmak için ek olarak sudoku çözebilir, meditasyon yapabilirsiniz.

Yardım Alın

Bu süreç sandığınız kadar kolay bir biçimde ilerlemeyebilir. Eğer yavaşlayamadığınızı hissediyorsanız, profesyonel bir yardım alın. Ayrıca bu süreçte sevdiklerinizin desteğinin de arkanızda olması, süreci daha da hızlı ve etkili bir hale getirecektir.

Sınırlarınızı Keşfedin

Eğer tükenmiş hissediyorsanız veya yaptığınız işlerde kendi potansiyelinizi tam olarak gösteremediğinizi düşünüyorsanız, aceleci biri olabilirsiniz. Bu aceleciliğin giderilmesi için kendi sınırlarınızı fark etmeniz, size gereğinden fazla yük bindirecek işleri aynı anda yapmamanız gerekiyor.

Son Söz

“Pause” tuşuna basıp bütün bu acelecilik döngüsünü durdurmak, çoğu zaman söylendiği kadar kolay olmaz. Ancak uzun süreler boyunca acele bir hayat yaşamak size çok fazla zarar getirir.

Yavaşlayın, hayatın size sunduklarının keyfini çıkarmaya bakın. Hem fiziksel hem mental olarak daha da rahatladığınızı hissedeceksiniz.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.