Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Rokanın Faydaları

3 Dakika

Salataların vazgeçilmezi ve balığın en sevilen eşlikçisi roka, hafif acı ve aromatik tadıyla birçok yemeğin yanında tüketilir. Turpgiller familyasının bir parçası olan yeşil yapraklı roka içerdiği A ve C vitaminleri ve mineraller ile birçok hastalığa iyi geldiği gibi kilo vermeye de yardımcı olur. Özellikle göz sağlığı için önemi ve gebelik döneminde tüketilmesinin faydalarıyla bilinen rokanın sağlık için faydaları bunlarla da bitmiyor…

– Gebelik öncesi ve sürecinin desteklenmesinde sıkça tüketilmesi tavsiye edilen roka, hamileler için en faydalı besinlerin başında geliyor. Yeni doğan bebeklerde zihin gelişimini olumlu etkilediği ve eksikliğinde ciddi sorunlara yol açtığı bilinen folik asit içeren folatlar bakımından zengin olan roka gebelik döneminde diyete rahatlıkla eklenebilir. Tabii, gebelik gibi hassas bir dönemde olduğunuz için öncesinde doktorunuza danışmanız önerilir.

– Vücudun savunma sisteminin güçlenmesinde de etkili olduğu bilinen roka vitamin ve minerallerle dolu bir yeşilliktir. Rokanın içeriğinde bolca bulunan C vitamini, vücuda zarar veren iltihaplı serbest radikalleri bularak vücutta hasara neden olmadan önce, dışarı atılmalarını sağlar. Böylece vücut için iyi bir savunma sistemi oluşturur.

– Doğal bir antioksidan kaynağı olduğu bilinen roka bu içeriği sayesinde serbest radikallerin neden olduğu oksidatif strese karşı özel bir koruma sağlar. Yiyeceklerden gelen bu antioksidanlar kansere karşı da koruyucudur. Çünkü, kanserli hücreler oksidatif stres, hücrenin DNA’sına zarar verdiğinde ortaya çıkar ve bilindiği üzere bu hücreler çok çabuk yayılır. Bu nedenle düzenli roka tüketmek kanser için ek bir koruma görevi üstlenebilir.

– Diyet listelerinde rahatlıkla yer verebileceğiniz roka kilo vermenin desteklenmesinde önemli rol üstlenir. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğu bilinen roka, yağ yakımını hızlandırırken bir yanda da iştahı azaltır.

– Rokanın en çok bilinen faydası göz sağlığında etkili olmasıdır. Kişinin doğru görme yeteneğini geliştirme görevi üstlenen ve doğal olarak oluşan pigmentler olarak bilinen karotenoid rokanın içeriğinde çokça bulunur. Karotenoidler, görme merkezi tehlikeye girdiği anda, maküler dejenerasyon sürecini yavaşlatır ve yaşlılığın bu klasik semptomunu yavaşlatmada etkili olur.

– Roka içeriğindeki K vitamini sayesinde diş ve kemik sağlığında da etkilidir. Vücuda yeterince K vitamini alınmaması halinde kemiklerin zayıfladığı bilinir. Eksikliği ciddi kemik sorunlarına neden olan K vitamini yeterince tüketildiğinde kalsiyum emilimini artırdığı gibi kalsiyumun idrarla atılımını da azaltır ve kemik sağlığını iyileştirir. Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamada etkili olan roka özellikle menopoz dönemindeki
kadınlar tarafından sıkça tüketilmesi gereken bir yeşilliktir.

– Rokanın, cilt ve saç sağlığında da etkili olabileceği belirtilmiştir. İçeriğinde çokça mineral bulunan roka cildin gözeneklerinin açılmasını ve tazelenmesini sağlar. Vitamin açısından da zengin olduğu için, roka düzenli tüketildiğinde cildin daha canlı ve parlak görünmesini sağladığı gibi erken yaşlanma belirtilerini de önler. Yıpranmış cildin onarılmasında etkili olan roka, birçok bakım ürününün içeriğinde de yer alır.

*Kalp hastalığı, kan pıhtılaşması ve kan basıncı rahatsızlıkları olanların doktoruna danışarak tüketmesi tavsiye edilir. Doğru muhafaza edilmediği takdirde sağlığı olumsuz etkileyebilir. Ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler tarafından da fazla tüketildiği takdirde, ekşi tadı ve içindeki maddeler sebebiyle kişinin midesinde ekşime ve yanmaya neden olabilir.

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *

Kalori 25 kcal % 1.3
Karbonhidrat 3.6 g % 1.2
Lif 1.6 g % 6.4
Protein 2.6 g % 5.2
Yağ 0.7 g % 1.0
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 113.0 IU % 2.3
C Vitamini 15.0 mg % 25.0
Potasyum 368.0 mg % 10.5
Kalsiyum 160.0 mg % 16.0
Demir 1.5 mg % 8.1

Roka Çorbası

Rokayı salatalarda, yemeğin en iyi eşlikçilerinden biri olarak tüketmeye hepimiz alışığız. Bol limonla bir araya geldiğinde eşsiz bir lezzet olan roka salatasını kim sevmez ki? Peki, rokayı çorba olarak tüketmeye ne dersiniz?

Malzemeler
  

  • 250 gr roka
  • 1 adet soğan
  • 1 paket krema
  • 4 su bardağı su
  • yarım limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • tuz
  • karabiber
  • Pul Biber

Notlar

Öncelikle soğanı ince ince kıyalım. Bir tencereye iki yemek kaşığı zeytinyağını alıp soğanları bu yağda kavuralım. Diğer yandan rokaları iyice yıkayıp suyunu süzdükten sonra ince ince doğrayalım. Doğradıktan sonra yarım çay bardağı kadarını ayıralım. Geri kalan rokaları kavrulan soğana ekleyip kısık ateşte kavurmaya devam edelim. Üzerine limon suyu ve suyu ekleyelim. İsteğe bağlı olarak bu noktada su yerine tavuk suyu ya da et suyu kullanılabilir.
Su kaynamaya yaklaşınca kremayı çorbaya ekleyelim ve kaynayana kadar karıştıralım. Tuz, karabiber ve pul biber ekleyelim. Kaynamaya başlayınca ocaktan alalım ve mutfak robotundan geçirip pürüzsüz hale getirelim. Son olarak ayırdığımız roka yapraklarıyla süsleyip servis yapalım. Afiyet olsun!
 

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.