Kış aylarında masalarımıza konuk olan pazı pazar tezgahlarında yavaş yavaş yerini almaya başladı. Peki, sofralarımızda hak ettiği yeri pek bulamayan pazının birçok hastalığın çözümü olduğunu biliyor musunuz?
Ispanakgiller ailesinin üyelerinden biri olan pazı, besin değeri olarak da aynı ailenin üyesi olan ıspanağa oldukça yakın değerlere sahip. Ayrıca pazının ıspanakla neredeyse aynı tariflerde kullanılabildiği de biliniyor. İri yapraklı bir yeşil sebze olan pazının faydaları saymakla bitmiyor. Neredeyse her yerde, her toprakta kolayca yetişebilen bu vefakar sebze, Alzheimer’dan depresyona, diyabetten saç dökülmesine kadar pek çok rahatsızlığa karşı etkili bir takviye gıda olarak karşımıza çıkıyor.
Pazı, A, C ve K vitaminleri ile birlikte folik asit bakımından çok zengin bir besin. Bunun yanında pazı, E vitamini, demir, magnezyum ve kalsiyum minerallerini de barındırıyor. Pazı lifli yapısı ve içerisinde bulundurduğu maddeler sayesinde sindirimi kolay, bağışıklığı güçlendirici bir besin olarak bizlere tabiri caizse hizmet ediyor.
Pazıyı Yeniden Sevdirecek 7 Faydası
Pazının içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde çok faydalı bir besin olduğu biliniyor. Gün geçtikçe daha fazla tüketilmeye başlanan pazının kullanım alanı da oldukça genişliyor.
Kansere karşı antioksidan etkisi: Pazının, çağımızın en tehlikeli ve korkulan hastalıklarından olan kansere karşı koruma ve önleme amaçlı iyi bir takviye besin olduğu biliniyor. Pazının ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzelerin içeriklerindeki lif, folik asit ve antioksidanlar sayesinde kansere, özellikle de kolon kanserine karşı etkili olduğu düşünülüyor. Ayrıca pazı içeriğindeki maddeler sayesinde hücrelerin mutasyona uğramasını engelleyerek kanserin oluşumunu ve ilerlemesini engelleyici nitelik taşıyor.
Beyin dostu: Pazı içeriğinde bol miktarda C vitamini fenolik bileşik bulunan bir besindir. C vitamini ve fenolik bileşik, sinir sistemine zarar veren serbest radikallerin oluşumunu engelleme özelliğine sahip maddelerdir. Bu nedenle pazı da sinir sistemine zarar veren serbest radikallerle mücadele için uygun bir besin. Aynı zamanda pazının bol miktarda magnezyum içermesi Alzheimer riskini azaltmak için tüketimi önemli bir besin olmasına
sebep olmaktadır. Kısacası pazı birçok farklı yönden beynimizin ve sinir sistemimizin dostu olan bir besin.
Kalsiyum deposu: Pazının içerisinde yer alan maddeler saymakla bitecek gibi değil. Pek bilinmese de pazı içerisinde ciddi miktarda çeşitli mineraller ve kalsiyum bulundurmaktadır. Bu sebeple kemik ve diş sağlığı için fazlasıyla önemli bir besindir. Özellikle çocukların kemk gelişimini desteklemek, yaşlılarınsa kemik hastalıklarına karşı önlem almak amacıyla tüketmesi tavsiye edilir.
Diyabete karşı: Bilindiği üzere diyabet hastalarının ya da diyabet riski altında olanlarının diyetlerine, ne yiyip içtiklerine çok dikkat etmeleri gerekir. Bu kişiler için kan şekeri seviyesi çok önemlidir. İşte pazı da içeriğinde bulunan siringik asit ve lifler sayesinde kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı bir sebzedir. Bu sebeple siyabet hastaları için tüketilmesi uygun ve önerilen bir besindir.
Demir eksikliğine birebir: Özellikle yorgunluk ve tırnak kırılması gibi belirtilerle kendini gösteren demir eksikliğine karşı pazı oldukça etkili bir çözüm olabilir. Pazının vücuttaki demir oranını artırdığı bilinmektedir. Bu sebeple sebebini bilmediğini halsizlik ve yorgunluk dönemlerinde demir eksikliği ihtimalini göz önünde bulundurarak pazı tüketimini artırabilirsiniz.
Koronavirüse karşı: Pazı A vitamini bakımından çok engin bir besindir. A vitamini, solunum sistemi enfeksiyonlarına karşı koruyucu role sahiptir. Koronavirüs ve diğer tüm solunum yolu kaynaklı hastalıklara karşı vücudun direncini artırabilmek için pazı tüketimi etkili bir yol.
Ödem atıcı: Ödem, doku altında su toplanmasıyla ortaya çıkan, insanların genelde şişkinlik olarak tarif ettiği bir durumdur. Vücudumuzda toplanan su, şişkinlik yapar ve enerjimizi düşürür. Pazı yapısı ve içeriği sebebiyle ödem atmaya yardımcı olabilmektedir. Ödem atmada daha verimli bir pazı tüketimi için geleneksel kullanım şekillerinin dışında, yeşil smoothie yaparak tüketebilirsiniz.
Pazının Zararları
Pazının bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Ancak dengeli ve yeterli kullanım her besinde olduğu gibi pazıda da önemlidir. Pazı toprakta yetişen bir sebze olduğu için üzerindeki topraklardan arındırmak için bolca yıkamak faydalı olacaktır. Unutulmamalıdır ki pazı tüketimi konusunda da en doğru tavsiyeyi doktorunuz verecektir. Bir rahatsızlık durumunda doktora danışmanız en doğrusu olacaktır.
Mücverin Sağlıklı Hali: Fırında Pazı Mücver
Malzemeler:
1 kg pazı
1/2 demet taze soğan
1/2 demet dereotu
10 dal taze nane
5 yemek kaşığı un
3 adet yumurta
100 gram beyaz peynir
Zeytinyağı
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Pazıları yıkayıp, doğrayın. Taze soğan, taze nane ve dereotunu ince ince doğrayın ve pazıların olduğu kaseye aktarın. Unu, çırpılmış yumurtaları, rendelenmiş beyaz peyniri, zeytinyağını, tuz ve karabiberi kaseye aktardıktan sonra, tüm malzemeler birbirine geçecek şekilde iyice karıştırın. Fırını 190 dereceye ayarlayın. Isıya dayanıklı bir fırın kabı içerisinde yaklaşık 25 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin.
Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 22 kcal % 1.1
Karbonhidrat 2.7 g % 0.9
Lif 1.7 g % 6.8
Protein 1.4 g % 2.9
Yağ 0.3 g % 0.4
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 477.0 IU % 9.5
C Vitamini 28.3 mg % 47.2
Potasyum 233.0 mg % 6.7
Kalsiyum 110.0 mg % 11.0
Demir 3.0 mg % 16.8