Ülkemizde çok sık kullanılmasa da hoş kokusu ve sağlık için onlarca faydasıyla mutfağımızda yer bulmayı hak eden kakulenin faydalarını yazdık…
Neredeyse tüm yıl yeşil kalmasıyla bilinen koyu yeşil yapraklı ve sarı çiçekli bir bitki olan kakule Batı ve Güney Hindistan ile Güneydoğu Asya da yetişir. Safran ve vanilyadan sonra doğudan ithal edilen en kıymetli bitkilerden biri olarak bilinen kakule zencefilgiller ailesine ait bir bitkidir ve ülkemizde yetişmez. Ancak yeşil kabuklu türü düzenli olarak ithal edilir. Yemeklere eklendiğinde iştah açıcı bir özelliği olan kakule çay olarak tüketildiğinde ise tam aksine zayıflama etkisi gösteren çok yönlü bir bitkidir.
– Kakule tohumu içinde bulunan nişasta ve uçucu yağlar metabolizma üzerinde hızlandırıcı bir etki gösterir. Kakule tohumlarından hazırlanan çay, düzenli tüketildiğinde yağ yakımını da hızlandırır. Aynı zamanda yağının kullanımı da benzer bir etki sağlar. Vücutta su tutulmasının önüne geçerek kilo verme sürecinde destek olur.
– Sindirim sistemi üzerinde de etkili olduğu bilinir. Kabızlık ve hazımsızlık başta olmak üzere birçok sindirim sistemi sorununun yanı sıra mide rahatsızlıkları için de çok iyi çözümdür.
– Gaz giderici özelliğe sahip olan kakule sindirim sürecini kolaylaştırırken şişkinlik ve mide kramplarına da çözüm sağlar. Ayrıca, bağırsak parazitlerini de azaltır. Mide bulantısı ve reflü gibi mide ağrıları için çayı tüketilebilir.
– Oldukça güçlü bir baharat olan kakule çok güzel bir de kokuya sahiptir. Antibakteriyel özelliği de olduğu için ağız içindeki bakterileri yok eder ve böylece ağızdaki kötü kokunun önüne geçer. Aynı zamanda ağızdaki mikropları da azalttığı için diş çürümesine ve diş eti kanamalarına iyi gelir. Kakule tohumlarını beklettiğiniz sıcak suyla gargara yaparak kullanabilirsiniz.
– Unutkanlığa iyi gelen bitkilerden biri olan kakule hafızanın güçlenmesini sağlar. İçeriğindeki bolca A vitamini sayesinde güçlü bir hafıza için destek olur.
– Kakule sakinleştirici özelliği de bulunan böylece doğal antidepresan görevi gören bir baharattır. Depresyon, kaygı ve stres kaynaklı kötü ruh hallerinde gevşemeye ve daha iyi hissetmeye yardımcı olur. Özellikle akşam yemeğinden sonra tüketildiğinde rahat bir uyku çekmenizi sağlar.
– Solunum problemlerine iyi gelir. Astım, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda yardımcı tedavi olarak kullanıldığında belirtilerin azalmasını sağlar. Anı zamanda iyi bir balgam söktürücüdür ve bu özelliği ile göğüste meydana gelen tıkanmanın açılmasını sağlar, nefes almayı kolaylaştırır.
*Kakule bitkisi sürekli tüketildiğinde safra taşı oluşumuna neden olabilir. Bu sebeple de özellikle safra kesesinde sorun olanların fazla tüketmemesi önerilir. Ayrıca düzenli olarak antidepresan ve aspirin kullananların kakule kullanmadan doktorlarına danışması önerilir.
Kakule çayı nasıl hazırlanır?
2 çay kaşığı kakule tohumu, bir su bardağı kadar kaynamış suya eklenir ve ağzı kapatılır. Bu şekilde 10 dakika demlenir ve ardından süzülür. Ardından tatlandırmak için içerisine bir çay kaşığı kadar bal ilave edilebilir. Bu şekilde tadı sevilmediyse diğer bitki çaylarına eklenerek de tüketilebilir.
Kakuleli Nar Reçeli
Malzemeler
1 kilo nar
1 su bardağı şeker
4 tane kakule tanesi
Hazırlanışı
Öncelikle tüm narlar ayıklanarak tanelerine ayrılır. Zar kısımlarının karışmamasına dikkat edilir. Nar taneleri bir tencereye alınır. Kakule tanelerinden 3 tanesi çatlatılır, 1 tanesinin ise çekirdekleri çıkarılarak toz haline getirilir. Bu şekilde narların içine eklenir ve üstüne şeker serpilir. Orta ateşte şeker tamamen eriyene kadar kaynatılır. Birkaç dakika daha ocakta kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılır ve reçel soğumaya bırakılır. Bu esnada kabuğu çatlatılarak içine atılan kakuleler geri alınır. Reçel soğuduktan sonra bir kavanoza boşaltılıp buzdolabına kaldırılır. Afiyet olsun!
Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 311 kcal % 15.6
Karbonhidrat 68.5 g % 22.8
Lif 28.0 g % 112.0
Protein 10.8 g % 21.5
Yağ 6.7 g % 10.3
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 0.0 IU % 0.0
C Vitamini 21.0 mg % 35.0
Potasyum 1119.0 mg % 32.0
Kalsiyum 383.0 mg % 38.3
Demir 14.0 mg % 77.6