Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Kavunun Faydaları Neler?

3 Dakika

Kavunun Faydaları

Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinin başında gelen kavun hem lezzeti hem de sağlık için çok faydalı olmasıyla sıcak ayların favorisi olmayı hak ediyor. Kabakgiller familyasının bir parçası olan kavun, kokusu, rengi ve lezzetiyle birçok duyuya hitap eden meyvelerinden biri. Sıcak bir günde öğle öğünü ya da akşam yemeğinden son tatlı niyetine tüketilen kavun aynı zamanda birçok tatlı tarifinin de ana maddesi. Tabii, çocukluktan hatırladığımız ve tadı hala damağımızda kalan kavun aromalı sakızları da unutmamak gerek.

Havaların ısınmasıyla beraber yavaş yavaş tezgahlarda görmeye başladığımız kavun birçok rahatsızlığa iyi geliyor. Aynı zamanda, çoğunluğu sudan oluşan bir meyve olmakla birlikte besin değeri açısından da oldukça zengin bir içeriğe sahip. Beslenme düzeninize kattığınızda birçok faydasını göreceğiniz kavun sağlığınız için koruyucu etkilere de sahip.

  • Kavun, C vitamini açısından oldukça zengin bir meyve. Bu içeriği sayesinde de bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili oluyor. İçeriğindeki C vitamini aynı zamanda gelişim dönemindeki çocuklar için de faydalı olmakla birlikte soğuk algınlığı, nezle gibi mevsim geçişlerinde sıkça rastlanılan rahatsızlıklara karşı da koruyucu görev üstleniyor.
  • Oldukça yüksek bir potasyum içeriğine sahip olan kavun, bu içeriği sayesinde kalp ve damar sağlığını da koruyor. Kavunu beslenme düzenine eklemek kalp ritmini dengeliyor ve stres, heyecan gibi kalbi yoran duygu durumlarının etkilerini de azaltıyor.
  • C vitaminin yanı sıra beta karoten içeriği de bulunan kavun, bu iki içerikle kansere karşı koruyucu bir rol üstlenebiliyor. Kavunun özellikle bağırsak ve cilt kanserine karşı etkili olduğu biliniyor.
  • Sinir sistemine olumlu etkileri olduğu bilinen kavun, uykusuzluğa da iyi geliyor. Özellikle akşam yemeğinden sonra tüketilen kavun daha kolay uyumayı sağlıyor.
  • Kavun, içeriğindeki beta karoten ve A vitamini sayesinde görmeyi de iyileştiriyor ve uzun vadede göz sağlığını koruyor.
  • İdrar söktürücü özelliği olduğu bilinen kavun bu sayede böbrek sağlığına iyi geliyor. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenleyerek, kabızlık ve hazımsızlık sorunlarının giderilmesinde yardımcı oluyor.
  • Düzenli kavun tüketmek cildi de güzelleştiriyor. Özellikle kavun çekirdeğinin cildi aydınlatıcı, cilt tonunu eşitleyici, leke görünümünü azaltıcı ve nemlendirici özellikleri olduğu biliniyor. Cilde, kavun çekirdeği yağı ile düzenli olarak masaj yapmak cilt görünümünüzü büyük ölçüde düzenliyor.
  • Kavun sadece cilde değil saça da oldukça iyi geliyor. Saç dökülmesini engellediği gibi saçların daha hızlı uzamasını ve daha canlı görünmesini sağlıyor.

Bir de Böyle Deneyin: Kavun Dolması

Genellikle tatlılarda görmeye alıştığımız kavunun harika bir ana yemeğe dönüşebileceğini biliyor muydunuz? İşte kavunun en farklı hali, kavun dolması…

Malzemeler

1 tane orta boy kavun

Yarım kilo dana kıyma

1 tane kuru soğan

1 bardak kırık pirinç

Yarım fincan dolmalık fıstık

Yarım fincan badem

Yarım fincan kuş üzümü

Tuz, karabiber, yenibahar, tarçın

Tereyağı ve sıvıyağ

Hazırlanışı

İlk olarak kıymayı bir tavaya alıp yağsız bir şekilde kavurmaya başlıyoruz. Kıymaların rengi dönmeye başlayınca ince ince doğradığımız soğanı ve 4-5 kaşık sıvıyağı üzerine ekliyoruz. Kıyma pişerken bir taraftan da önceden ıslattığımız pirinci, 2 bardak kaynamış su ekleyerek ile bir tencerede 8 dakika kadar, biraz diri kalacak şekilde haşlıyoruz.

Soğanla birlikte kavrulan kıymaların üzerine, badem, bir süre sıcak suda beklettiğimiz kuş üzümü, dolmalık fıstık ekliyoruz. Baharatları da ekleyip bir süre daha pişiriyoruz. Son olarak haşladığımız pirinci ve 2 kaşık kadar tereyağını da kıymalı harca ekleyip 5 dakika daha pişiriyor ve altını kapatıyoruz.

Hazırladığımız harç soğurken, kavunu iyice yıkıyor ve tepsiye düz oturması için çok ince ve kesinlikle delik açmadan bir parça kesiyoruz. Üstünü de kapak olacak şekilde kesiyoruz. Kavunun çekirdekleriyle birlikte içini dikkatlice delmeden alıyor ve hazırladığımız harç için boşluk yaratıyoruz. Kavunun çekirdekleri hariç iç tarafını daha sonra kullanmak üzere bir kenara ayırıyoruz.

İçi temizlenmiş kavuna hazırladığımız harcı ekleyip önceden kestiğimiz kapağı da üstüne koyuyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20 dakika kadar pişiriyoruz.

Kavun fırındayken, önceden bir kenara aldığımız kavun içini ince ince doğrayıp bir tavaya alıyor ve 2 kaşık tereyağı ile bir sos kıvamı elde edene kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız kavun dolmasını pişirdiğimiz sosla birlikte servis ediyoruz. Afiyet olsun.

 

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 28 kcal % 1.4
Karbonhidrat 6.6 g % 2.2
     Lif 0.9 g % 3.6
Protein 1.1 g % 2.2
Yağ 0.1 g % 0.2
     Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 0.0 IU % 0.0
C Vitamini 21.8 mg % 36.3
Potasyum 182.0 mg % 5.2
Kalsiyum 11.0 mg % 1.1
Demir 0.3 mg % 1.9

 

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.