Özellikle Karadeniz bölgesinde sıkça tüketilen karalahana zengin içeriği ile birçok hastalığa iyi geliyor. Çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmeyen karalahana doğru oranda tüketildiğinde ise tam bir sağlık deposu!
Karalahana turpgiller ailesine mensup bir kış sebzesi. Ülkemizde Karadeniz bölgesinde yetişirken, dünyada en çok yetiştiği yer Uzakdoğu’dur. Sarmasıyla meşhur olan karalahana, çorba, karalahana suyu, kızartma, salata gibi farklı şekillerde de tüketilebiliyor. C vitamini deposu olmasının yanında A, B, E, K vitaminleri ve bakır, demir, kalsiyum, kükürt, potasyum, magnezyum açısından da oldukça zengin.
Karalahananın Faydaları
-Karalahana barındırdığı yüksek miktarda C vitamini ve diğer vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Kış aylarında karalahana tüketimini artırmak hastalıklara karşı vücudun direncini artırıcı bir etki gösterir.
-Karalahana toksinleri vücuttan atmak için tüketilmesi önerilen bir besin. Ayrıca idrar söktürücü özelliği ile böbrek sağlığı için de etkili. Böbreklerde taş ve kum oluşumunu engellemede yardımcıdır. Toksin atma ve idrar söktürme faydalarından daha verimli bir şekilde faydalanmak için karalahana suyu şeklinde tüketmek gerekmekte. Karalahanayı haşladığınız suyu ayırıp içerek bu faydalarını vücudunuzda görebilirsiniz.
-Karalahana göz sağlığı için de çok faydalı bir besin. İçerdiği bol miktarda beta karoten görme yetisini artırır. Ayrıca katarakt hastalığının oluşumunu engellemek için önemli bir madde.
-Karalahana kemiklerin gelişimi ve sağlığı için gerekli olan birçok maddeyi içerir. Kalsiyum, magnezyum, A vitamini, K vitamini ve potasyum gibi kemikler için çok önemli olan maddeler karalahanada bolca bulunur. Kemikler üzerindeki olumlu etkisi göz önüne alındığında kemikleri gelişim aşamasında olan çocukların ve kemik ağrıları ve rahatsızlıkları yaşaması muhtemel olan yaşlıların karalahana tüketmesinin önemli olduğu görülecektir.
-Karalahana lifli bir sebzedir. Lifler emilimi kolaylaştırarak sindirim sistemini destekler. Bu sebeple karalahana sindirim sistemi için çok faydalı bir besindir. Ayrıca liflerin tok tutucu özelliği bulunması sebebiyle spor yapanların ve kilo vermek isteyenlerin tüketmesinde fayda bulunmaktadır.
-Karalahana içerisinde bulunan potasyum sayesinde kan dolaşımı için de faydalı bir sebzedir. Potasyum seviyesinin düşmesi kan basıncının yükselmesine, bu da tansiyon seviyesinin yükselmesine sebep olur. Karalahana tüketerek kan dolaşımının dengelenmesini ve doğal olarak tansiyonun dengede tutulmasını sağlayabilirsiniz.
-Yeşil yapraklı sebzelerin kansızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Bunun nedeni yeşil yapraklı sebzelerde bulunan demir miktarının yüksek olmasıdır. Karalahana da yüksek miktarda demir içeren yeşil yapraklı sebzelerdendir. Kansızlık nedeniyle rahatsızlığı olanların karalahana tüketmesi kendileri için faydalı olacaktır.
-Karalahana ve karalahana suyunun ses kısıklığını gidermede yardımcı olduğu da bilinen bir durumdur. Ses kısıklığı durumunda karalahanayı özellikle sıvı şeklinde tüketmek ses tellerinize iyi gelecek, ses kısıklığının daha hızlı giderilmesini sağlayabilecektir.
-Karalahana içerdiği maddeler sayesinde anti-aging, yani yaşlanma karşıtı bir besindir. Yaşlanmanın geciktirilmesinde, daha genç ve zinde bir vücuda sahip olmakta karalahana tüketiminin etkili olduğu söylenebilir. Bu nedenle özellikle orta yaş grubundaki insanların bu mucizevi besini tüketmesi yalanmayı geciktirmelerinde etkili bir çözüm olabilir.
-Karalahananın faydaları saymakla bitecek gibi değil. Saydığımız birçok faydasının yanında karalahana cilt ve diş sağlığı için de faydalıdır. Cildin daha parlak görünmesinde, ciltteki asit ve yağ dengesinin sağlanmasında karalahananın büyük etkileri bulunmaktadır. Ayrıca dişlerin güçlenmesi ve dayanıklılığının artmasıyla birlikte diş rahatsızlıklarının önüne geçilmesinde de etkili bir besin olabileceği belirtilmiştir.
Karalahananın Zararları
Karalahana üstte de bahsettiğimiz üzere inanılmaz faydaları olan, vücudun neredeyse her bölümünün sağlığı için tavsiye edilen ve kesinlikle tüketimi daha fazla yaygınlaşması gereken bir besindir. Ancak karalahana vücudun iyot emilimini azaltıcı özelliğe sahip bir besindir. Bu sebeple aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Hatırlatmak gerekir her besin için aşırı tüketim zararlara yol açabilir. Bunun yanında karalahana guatr hastalarına önerilmemektedir. Görüldüğü üzere sayısız faydası olan bu besini hayatımıza sokmadan önce dikkatli olmak da fayda vardır. Bu sebeple doğru şekilde tüketimi için doktorunuza danışmak en doğrusu olacaktır.
Kış Aylarının En Güzeli: Karalahana Çorbası
Malzemeler:
1 bağ lahana
1 adet küçük boy havuç
1 adet küçük boy patates
1 adet soğan
1 çorba kaşığı bulgur
Az miktarda haşlanmış mısır ve barbunya
2 çorba kaşığı mısır unu
Yarım yemek kaşığı salça
Sıvı yağ, tuz, pul biber, karabiber
Hazırlanışı:
Lahanayı yıkadıktan sonra ince ince doğrayarak tuzlu suda haşlayıp süzelim. Bir tencereye sıvı yağı alalım, ince yemeklik doğramış soğanları kavuralım. Doğranmış havuç ve patatesleri sırasıyla ekleyip kavuralım. Salçayı ve baharatları ekleyelim. Daha sonra haşlanmış lahanaları süzerek tencereye koyalım ve birkaç dakika daha kavuralım. Daha sonra bulgur, haşlanmış mısır ve barbunyayı da koyarak karıştıralım. Sıcak suyunu da ilave ederek pişirelim. Pişmesine yakın mısır ununu bir kasede yarım bardak su ile karıştıralım ve çorbanın içerisine katalım. Bir miktar kaynadıktan sonra ateşten alalım.
Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 32 kcal % 1.6
Karbonhidrat 5.4 g % 1.8
Lif 3.6 g % 14.4
Protein 3.0 g % 6.0
Yağ 0.6 g % 0.9
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 5019.0 IU % 100.4
C Vitamini 35.3 mg % 58.8
Potasyum 213.0 mg % 6.1
Kalsiyum 232.0 mg % 23.2
Demir 0.5 mg % 2.6