Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Tanrıların Besini: Bitter Çikolata

3 Dakika

7’den 70’e herkesin severek tükettiği çikolata tam bir mutluluk kaynağı. Siz de çikolataya bayılıyor ama kilo almak da istemiyor musunuz? Aradığınız çözüm bitter çikolatada!

Çikolatanın ana maddesi olan kakao, Latince adı “tanrıların besini” anlamına gelen Theobromocacao adlı kakao ağacından gelmektedir. Çikolata; kakaoya, şeker ve diğer eklentiler katılmasıyla elde edilir ve kakao oranı ne kadar artarsa o kadar faydalı olacağı söylenebilir. Çikolatanın genel kabul gören dört çeşidi vardır: bitter, beyaz, sütlü ve 2017’de piyasaya sürülen yakut çikolata. Bunların en sağlıklısı ise yoğun kakao içeren bitter çikolatadır.

Kakao ilk olarak Orta Amerika’daki tropikal yağmur ormanlarında yetiştirilmiş bir besin. Olgun hale gelmiş kakaoların toplanarak fermente edilmesiyle elde edilen macun kıvamında acı içecek ise bugünkü çikolatanın ilk hali kabul edilebilir. Elbette eski dönemlerde çikolata bizim bugün bildiğimizden çok farklı bir halde tüketilmiş ancak o dönemde de mutluluk kaynağı olarak görülmüş. Kakaodan elde edilen bu acı sıvının özel bir sıvı olduğuna inanılmış ve bu sıvıyı tüketenlerin güçlendiğine ve mutlu olduğuna dair yaygın bir düşünce varmış. Gerçekten de çikolata hala mutlu olmanın en kolay yollarından biri.

Bitter Çikolatanın Faydaları

• Bitter çikolata iyi bir antioksidan deposudur. Zaten bilindiği üzere kakao en güçlü antioksidan kaynaklarından biridir. Kakao bakımından en zengin çikolata çeşidi olan bitter çikolata da bu içeriği sayesinde yüksek antioksidana sahiptir. Bu sebeple düzenli olarak bitter çikolata tüketmek kalp hastalıkları ve kanser gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu rol üstlenebilir.

• Bitter çikolata, zayıflama diyetlerinde tatlı krizlerinin atlatılmasında etkili olabilir. İçeriğinde bulunan lif oranı sayesinde hem açlık hissini bastırır hem de tatlı krizlerine sağlıklı bir alternatif olarak kilo vermeye destek sağlar. Ancak ne olursa olsun fazla tüketmemek gerekir, tüketim miktarına dikkat edilmezse tam aksi etki göstererek kilo artışına sebep olabilir. Tavsiye edilen tüketim miktarı haftada 2 ya da 3 kez 30-60 gramla sınırlıdır. Ayrıca tercih edilen çikolatanın kakao oranının en az %60 olmasına dikkat edilmelidir.

• Tüm çikolata çeşitleri mutluluk hormonunun salgılanmasına etkin rol oynar. Bitter çikolata da diğer tüm çikolatalar gibi stresi yatıştırır, kendinizi daha enerjik ve rahat hissetmenizi sağlar. Günde bir küçük parça bitter çikolata tüketmeniz sinir sisteminiz açısından oldukça faydalıdır.

• Toksik maddelerden vücudumuzu koruyan bitter çikolata, damar tıkanıklığı riskinin azaltılmasında da etkili olabilir. Bu özelliği sayesinde kalp krizi ve inme risklerini de azalttığı bilinir.

• Yapılan araştırmalarda bitter çikolatanın kötü kolestrolü yaklaşık %10 düşürdüğü görülmüştür. Düzenli olarak bitter çikolata yemek, kandaki ‘’kötü’’ kolesterolün ve kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur. Böylece düzenli ve dengeli bitter çikolata tüketmek kalp hastalıklarına yakalanma riskini de büyük ölçüde azaltabilir.

• İçeriğindeki bakır sayesinde saç ve cilt sağlığında etkili olduğu bilinir. Aynı zamanda flavonoid bakımından zengindir. Böylece cildi UV ışınlarından koruyucu özellik gösterir.

• İnsülin direncine karşı etkilidir. Sinir sistemi için de olumlu etkileri vardır.

Çikolatanın En Güzel Hali: Brownie

Diğer çikolatalara göre biraz daha acı bir tadı olduğu için herkesin favorisi olmasa da tatlılara en çok yakışan çikolata o. Özellikle de güzel bir brownie’nin vazgeçilmezi…

Malzemeler

6 yemek kaşığı tereyağı
300 gram bitter çikolata
¾ su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
1 paket vanilin
1 su bardağı un
1 tutam tuz
Yarım su bardağı beyaz çikolata

Hazırlanışı

Bir tencerede tereyağını eritelim ve tencereyi ateşten aldıktan sonra bitter çikolataları üzerine ilave edelim. Ardından eriyene kadar karıştıralım. Farklı bir kapsa yumurta, toz şeker ve vanilyayı, şeker eriyip kremamsı bir kıvama gelene kadar çırpalım. Yumurtalı karışımın içerisine azar azar çikolata ve tereyağı karışımını ekleyip karıştıralım. Bu noktada yumurtaların pişmemesi için hem tereyağının soğumuş olması hem de sürekli karıştırmak çok önemli.

Karışıma un ve tuzu da ekleyelim ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar yavaş yavaş karıştıralım. Pişireceğimiz kalıbı tereyağı ile yağladıktan sonra pişirme kağıdı yerleştirelim. Karışımın yarısını kalıbın içerisine dökelim ve isteğe göre beyaz çikolataları üzerine ilave edelim. Kalan harcı da beyaz çikolataların üzerine ekledikten sonra düzeltelim. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 35-40 dakika pişirelim ve fırından çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakalım.

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 479 kcal % 23.9
Karbonhidrat 47.0 g % 15.7
Lif 15.6 g % 62.4
Protein 5.3 g % 10.6
Yağ 30.0 g % 46.2
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 0.0 IU % 0.0
C Vitamini 0.0 mg % 0.0
Potasyum 397.0 mg % 11.3
Kalsiyum 63.0 mg % 6.3
Demir 3.2 mg % 17.8

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.