Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Adele’e 22 kilo verdiren: Sirtfood diyeti nedir?

3 Dakika

Sirtfood ya da sirtüin diyetinin adını birçoğumuz Grammy ödüllü İngiliz sanatçı Adele ile duyduk. Adele’in 22 kilo vermesine yardımcı olan bu diyet, 2016 yılında beslenme uzmanları Glen Matten ve Aidan Goggins tarafından geliştirilen bitkisel ve protein bazlı bir beslenme türü.

Sirtüin

Sirtüin, insan vücudunda ve birçok canlıda var olan, sağlığa çeşitli faydaları olan bir protein türü. Hücrelerin sağlığını korumada, yaralanmaları ve iltihaplanmaları azaltmada ve bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkili olmasının yanında yaşlanma karşıtı etkisi de vardır. Sirtüinin en çok bilinen özelliği ise uygun bir beslenme programı eşliğinde kilo vermeye de yardımcı olması. Çoğunlukla bitki bazlı olan bu proteinler vücutta bulunan kilo verme genlerini aktifleştirerek zayıflamayı destekler.

Sirt Besinler

Sirtfood diyetinde tercih edilmesi gereken besinler oldukça sınırlı ve tek yönlü. Sirt gıdalar, sirtüin proteinlerini aktifleşmesine yardımcı olur. Kara lahana, zeytinyağı, kara buğday, kereviz, şarap, yaban mersini, ceviz, hurma, narenciyeler, kırmızı soğan, zerdeçal, hindiba, yeşil çay, çilek, kapari, maydanoz, kahve, roka, zerdeçal ve bitter çikolata sirt besin olarak adlandırılan ve bu diyette izin verilen besinler. Sirtfood diyetinde protein açısından oldukça zengin tavuk, balık, kuru baklagillerin, tam tahıllı gıdaların ve vücuda faydalı yağların kullanılması çok tavsiye edilmemekte.

Sirtfood Diyeti

Ünlü isimlerin son dönemlerde uygulamasıyla ve Adele’e 22 kilo verdirmesiyle son dönemde oldukça gündemde olan Sirtfood diyetinin ana amacı, günlük alınan kalori miktarını sınırlamak ve vücutta bulunan kilo verme genlerini aktifleştirmek. Sirtfood diyeti, özellikle ilk başlarda oldukça ağır ve katı kurallar içerdiğinden başlamadan önce kesinlikle bir beslenme uzmanına veya bir doktora danışılmalı.

Uzmanlar tarafından Sirtfood diyetinin yaklaşık 3 hafta uygulanması ve ardından ara verilmesi öneriliyor. Sirtfood diyetine yeni başlayanlar oldukça zorlanıyor çünkü bu diyette günlük alınması gereken kalori miktarı oldukça az. İlk 3 gün, günlük sadece 1000 kaloriyi geçmeyen sirt besinlerle hazırlanmış 1 öğün ve 3 yeşil detoks suyuna izin veriliyor. Ardından 4 gün, günde 1500 kalori ve iki öğün sirt besinlerle hazırlanmış yemekler yemeniz bekleniyor. 2 öğünün yanında 2 adet yeşil detoks suyu da tüketiliyor.

Bu beslenme programı sonrasında bir hafta içinde 7 kiloya kadar kilo verilebiliyor. Geri kalan 2 haftada dikkat etmek ve sirt besinlere odaklanmak şartıyla günde 3 öğün yemek yenilebiliyor. Bu 3 öğünün yanında 1 adet yeşil detoks suyu eklenmesi tavsiye ediliyor.

Uzun Vadede Sirtfood Diyeti

Beslenme uzmanları Glen Matten ve Aidan Goggins, 2016 yılında yayınladıkları Sirtfood Diyeti kitabında,  Sirtfood’un yalnızcabir diyet değil aynı zamanda bir yaşama biçimi olduğunu savunuyor. İlk hafta dışında kalori sınırlaması bulunmayan Sirtfood Diyeti’nde açlık hissetmeden ve aşırı spor yapmadan daha sağlıklı bir yaşama sahip olabileceğinizi öngörüyorlar.

Bu görüşe karşı olan uzmanlar ise Sirtfood diyetinin uzun vadeli olarak yapılmaması gerektiğini savunuyor. Uzmanların bu diyete karşı çıkmalarının temel sebebi Sirtfood diyetinde çok farklı besin türünün bulunmaması. Sirt besinlerin çoğunlukla besin değeri fazla fakat hep aynı ve belirli besin gruplarıyla beslenmenin vücuda yararlı olduğuna dair bir kanıt yok. Bunun yanında sürekli içilen yeşil detoks sularının ise sağlığı olumsuz etkileyen etkileri olabileceği iddia ediliyor.

Karşıt görüşlerin dayandığı bir diğer nokta ise yapılan bir araştırmaya göre günlük 1500 kalori altında kalan diyetlerin sağlıklı ve sürdürülebilir diyetler kategorisinde yer almaması. Bu tür diyetler kalori kısıtlaması oldukça yüksek olduğu için sürekli uygulanması zor olabilir. Hatta günlük 1500 kalori altında kalan diyetlerin malnütrisyona yani yetersiz beslenmeye neden olabileceği düşünülmekte. Günlük 1000-1500 kalori alan kişilerde halsizlik, baş ağrısı, mide bulantısı sıkça görülen rahatsızlıklar. Yüksek kalori kısıtlamasına sahip olan Sirtfood tarzı diyetlerde zayıflama nedeni çoğunlukla su, kas ve glikojen kaybından meydana gelir, sadece çok az bir kısmı yağdan kaybedilir.

Sirtfood diyeti ile ilgili yapılan bir başka araştırmaya göre, katılımcılar bir haftada ortalama 7 kilo kaybetti. Birçok uzman bu bir hafta gibi kısa bir zaman içinde 7 kilo vermenin sağlıklı olmadığı yönünde görüş bildiriyor. Buna ek olarak vücudun diyet bozulduğu anda kaybedilen kiloları geri almaya oldukça meyilli olduğu savunuluyor.

Sirtfood diyeti şu an için popüler bir diyet olsa da uzun vadeli etkileri henüz bilinmemekte. Diyetin gerçekten faydalı, güvenli ve sağlıklı olup olmadığına karar vermek için kapsamlı çalışmalara gereksinim var. Eğer bu diyeti denemek isterseniz başlamadan önce bir beslenme uzmanı veya doktora danışmalı, kişiye özel diyet programı oluşturmalısınız. Yeme bozukluğu yaşayanların, çalışırken yüksek efor sarf edenlerin ve diyabet hastalarının ise bu diyeti uygulaması ise tavsiye edilmemekte.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.