Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Mezoterapi Nedir?

3 Dakika

Tıbbi amaçlı estetik bir işlemden bahsedeceğiz bugün. Mezoterapi, 1950’li yıllardan beri güvenle uygulanan ve birçok uygulama alanı olan tıbbi bir işlem. “Meso” ve “terapi” kelimelerinin birleşmesinden oluşan mezoterapi, “orta tedavi “anlamına gelir.

Mezoterapi, cildin orta tabakasına mikro enjeksiyon yöntemi kullanılarak çeşitli enzimlerin, vitaminlerin, proteinlerin ve aminoasitlerin tek tek ya da birlikte enjekte edilmesi esasına dayanır. Akupunktur yöntemine benzer iğneler kullanılarak yapılır. Enjekte edilecek maddeler yapılacak tedaviye göre seçilir.

Mezoterapide amaç enjekte edilen maddeler aracılığı ile ciltte kolajen ve elastin yapımını artırmak, bölgedeki kan ve lenfatik dolaşımını uyarmak ve bağışıklık sistemini harekete geçirerek cildin yenilenmesini sağlamaktır.

Mezoterapi Nasıl Yapılır?

Mezoterapide kişinin ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlanan karışımlar kişiye özel ince iğneler aracılığı ile cildin orta tabakasına enjekte edilir. Böylece enjeksiyonla verilen maddelerle bölgenin iyileşmesinin hızlanması amaçlanır. Mezoterapi uygulaması kişinin ihtiyacına göre farklı sayıda seanslarla uygulanır. İyileşme belirtileri genellikle 2-3 seanstan sonra görülmeye başlar. Seans araları genellikle 2 ya da 4 hafta arasında olur. Cerrahi bir işlem olmasa da eğer kişinin ağrı eşiği çok düşük ise işlem uygulanmadan önce ağrı kesici bir krem uygulanabilir. Uygulama sonrası genellikle pansumana gerek duyulmaz. Kişi çok kısa sürede günlük yaşamına dönebilir.

Mezoterapi Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mezoterapi seansından önce ve sonrasında kan sulandırıcı ilaçların kullanımına ara verilmelidir. Sadece ilaçların değil kan sulandırıcı özellikle olan bitki çayları, gıda takviyelerinin de kullanımına ara verilmelidir.

Mezoterapi seanslarından sonra yaklaşık 12- 15 saat kadar mezoterapi uygulanan bölgeye su değdirilmemeli, makyaj yapılmamalıdır. Mezoterapi uygulanan bölgenin kan akımını yavaşlatacak dar kıyafetlerden uzak durulmalıdır.

İlk gün ortalama 12-15 saat kadar deniz ve havuzdan uzak durulmalı, güneş ışığından kaçınılmalıdır. Sadece doğal güneş ışığı değil aynı zamanda solaryumda iyileşme sürecinde uzak durulması gereken uygulamalar arasında yer almalıdır.

Mezoterapi uygulaması yapılan dönemde yeterli su içilmesi, kafein ve alkolden uzak durulması da genel tavsiyeler arasında yer alır.

Mezoterapi Kimlere Yapılmaz?

Mezoterapi 18 yaşını doldurmuş tüm sağlıklı bireylere yapılabilir. Ancak yapılması uygun olmayan bazı durumlarda vardır:

  • Alerjik bünyesi olanlar
  • Hamileler
  • Süt veren anneler
  • Kanama bozukluğu olanlar
  • Kanser hastaları
  • Tip 1 Diyabet hastaları
  • İnme öyküsü olan kişiler
  • Karaciğer, böbrek ve kalp gibi sistematik hastalıkları olanlara mezoterapi uygulanmaz.

Mezoterapi Nerelerde Kullanılır?

Mezoterapi oldukça farklı alanlarda kullanılabilen bir yöntemdir. Çeşitli damar hastalıkları, cilt rahatsızlıkları, ağrı tedavisi gibi geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta uygulamanın mutlaka işin uzmanınca yapılmasıdır. Sonuçta girişimsel bir işlem olduğu için bu iş için mutlaka özel eğitim almış kişiler tercih edilmelidir.

  • Güneş, akne lekeleri gibi cilt lekelerinin tedavisi
  • Selülit gibi lokal yağ depolanmaları
  • Saç dökülmesi, kellik
  • Spor yaralanmaları
  • Vitiligo, egzema, sedef hastalığı gibi cilt hastalıkları
  • Cilt sarkması, yaşlanması
  • Cilt çatlakları
  • Göz altı morlukları ve göz altı torbaları
  • Spor yaralanmaları
  • Fibromyalji
  • Akut ve kronik ağrılar
  • Dismenorede uygulanabilir.

Mezoterapinin Yan Etkileri

Mezoterapi uygulaması çok küçük miktarda etken maddenin cilde doğrudan  enjeksiyonuna dayanan bir yöntem olduğu için sistematik yan etki oranı oldukça düşüktür. Ama lokal olarak ciltte kızarıklıklar, morarmalar oluşabilir. Bu şikayetler genellikle herhangi bir tedavi gerekmeden birkaç günde kendiliğinden geçer. Eğer rahatsızlık hissi varsa soğuk kompres oldukça rahatlatıcı bir yöntem olacaktır.

Mezoterapi Tipleri

İğnesiz Mezoterapi (Mezopeeling)

İğnesiz mezoterapi son yıllarda oldukça popüler bir uygulamadır. Bu yöntemde iğne kullanımı olmadığı için yan etki ve acıda oldukça azdır. Mezoterapi için kullanılan etkin karışım sayesinde ciltte fibroblast büyüme faktörleri uyarılır ve iyileşmenin hızlanması sağlanır. Karışım iğne yerine basınç sistemi ile çalışan aletler sayesinde cilde uygulanır. Mezopeeling  özellikle iğne nedeni ile mezoterapi uygulamasından kaçınan kişiler için oldukça uygun bir yöntemdir. Özellikle ciltte meydana gelen sarkmalar, leke, yara izi ve çatlakların tedavisinde iyi sonuçlara vermektedir. Uygulama zaman zaman farklı medikal estetik uygulamalarla birlikte kullanılarak etkinliği artırılabilen bir yöntemdir.

PRP Mezoterapi

Bu mezoterapide cilt altına enjeksiyon için kişinin kendi kanı kullanılır. Kişiden alınan kan uygun işlemlerden geçirilir ve içindeki trombosit ile fibrin ayrılır. Kalan karışım cilt altına enjekte edilir. İşlem kozmetik ya da tedavi edici amaçlı olarak kullanılabilir.

Mezoterapi Uygulama Alanları

Yüz ve Vücut Mezoterapisi

Yüz mezoterapisi oldukça sık kullanılır. Özellikle yaşla beraber azalan kolajen üretimi nedeni ile ciltte meydana gelen sarkma, kırışıklık gibi durumlarda, her çeşit iz, leke ve çatlakların tedavisinde  mezoterapi oldukça fayda sağlamaktadır. Cilde ihtiyaç duyduğu vitamin, mineraller ve özellikle hyaluronik asit enjekte edilir.

Bölgesel Yağlanma

Mezoterapi göbek, kalça, kol ve bacak bölgesinde lokal olarak toplanan yağların eritilmesinde de oldukça faydalıdır. Liposuction yöntemine alternatif olan bu yöntem sağlıklı beslenme ve egzersizle desteklendiğinde sonuçları oldukça iyidir.

Saç Mezoterapisi

Saç yenilenmesini sağlayan mezoterapi saç dökülmesi, kellik, saç kıran gibi birçok saç sağlığı sorunlarında etkilidir. Saç kökleri beslenerek kan dolaşımı hızlandırılır ve saçların daha sağlıklı olarak çoğalmaları sağlanır. Saçlar daha güçlü oldukları için daha az dökülürler.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.