İmplant Tedavisi Hakkında Merak Ettikleriniz

2 Dakika

Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı dişlerimizi korumamızı sağlarken bazen hastalık, çürüme ve travma sebebiyle diş kayıpları yaşayabiliriz. Bu diş kayıpları ağız hem de genel sağlığımız açısından en kısa sürede ele alınması gereken sorunlardan biridir. Eksik dişler sadece yemek yeme ve düzgün konuşmayı zorlaştırmaz, aynı zamanda çene kemiğinde olumsuz değişikliklere de neden olur.

İmplant tedavisi sayesinde ağız sağlığınızı ve gülüşünüzü geri kazanabilirsiniz. İşte implant tedavisi hakkında merak ettikleriniz:

 

İmplant nedir?

Dental implant, eksik dişlerin yerine çene kemiğine basit bir operasyonla yerleştirilen titanyum vidalara verilen addır. Titanyumdan yapılan ve vücudumuzla uyumlu olan bu vidalar yapay bir diş kökü görevi görmektedir. Eksik dişin bulunduğu bölgedeki çene kemiğine genel veya lokal anestezi ile sabitlenirler. Burada önemli olan hastanın yeterli çene yoğunluğuna sahip olmasıdır. Aksi halde, implant tedavisinden önce kemik grefti yapılmalıdır. Yaklaşık 3 – 6 ay sonra implantın çene kemiği ile kalıcı olarak kaynaşmış olması beklenir. Bu iyileşme sürecinde, eksik dişin yerine daha estetik bir görüntü sağlamak amacıyla geçici bir kuron yerleştirilebilir. Kuron, abutment (dayanak) üzerine yerleştirilen yapay dişe verilen addır. Geçici yapılan kuronlar hareketli (takılıp çıkartılabilen) protez şeklinde yapılır. İyileşme ve implantın kemikleşmesi gerçekleştikten sonra vidaların üstüne sabit diş protezi veya implant destekli köprü yerleştirilerek implant süreci tamamlanır.

 

İmplant Türleri

Dental implant adayları tek diş veya çoklu diş replasmanına ihtiyaç duyabilirler. Kapsamlı bir muayene sonrası hastaya özel bir tedavi planı belirlenir. Bu nedenle başarılı bir tedavi için alanında uzman ve deneyimli bir diş hekimi tarafından muayene olmanız çok önemlidir.

 

Tek Diş Replasmanı

Sadece tek bir dişin eksik olduğu durumlarda tek diş implantı komşu doğal dişlerle uyum sağlayacak şekilde uygulanır. Tek diş eksikliğinde en yüksek başarı oranına sahip tedavi yöntemidir.

 

Çoklu Diş Replasmanı

Birkaç bitişik dişin eksik olduğu durumlarda eksik dişlerin sayısı ve çene kemiği yoğunluğuna göre implant destekli bir köprü uygulanır. Diğer tedavi yöntemlerine göre daha uzun ömürlüdür ve komşu dişlere zarar vermez.

 

All-on-Four İmplantlar

Üst veya alt diş setinin tamamının eksik olduğu durumlarda çene kemiğine dört bağlantı noktası ile tamamen yeni bir diş seti yerleştirilerek uygulanır. Hem fonksiyonel hem de estetik görünüm açısından tatmin edicidir.

 

İmplant Tedavisi Avantajları

Köprüler ve protezler gibi geleneksel tedavi yöntemleri, implantlar gibi çene kemiğine sabitleme uygulaması içermediklerinden yemek yemeyi, konuşmayı ve hatta gülmeyi zorlaştırabilirler. İmplantlar kendi dişiniz gibi olur ve dolayısıyla çiğneme, ısırma ve konuşma gibi durumlarda doğal hissettirirler. Ayrıca dental implantlar en doğal görünümlü diş restorasyon seçeneği olduğundan gülüşünüzü saklamanıza da gerek kalmaz.

  • İmplant kalıcıdır ve komşu dişlerden destek almadığından normal dişlerinizin sağlığını tehlikeye atmaz.
  • Estetik açıdan tatmin edicidir, doğal görünüme sahiptir.
  • (İdeal olarak) Ömür boyu dayanır, çıkarılması gerekmez.
  • Mükemmel uyum, maksimum stabilite sağlayarak diş eti problemlerini önler.
  • Hastanın ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir.
  • Titanyum oluşuyla yüksek doku uyumu sağlandığından, başarı oranı oldukça yüksektir.
  • Hem tek diş eksiklikleri hem de hiç dişi olmayan hastalar için uygulanabilir bir yöntemdir.
  • Özel bir bakım gerektirmez, normal dişlerde olduğu gibi fırçalama ve diş ipi kullanımı yeterlidir.

İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

İmplant tedavisi olmak isteyen hastaların yeterli çene kemiği yoğunluğuna sahip olması çok önemlidir. Kemik gelişimini tamamlamış, genel sağlık durumu iyi ve sağlıklı diş eti dokusuna sahip olan hastalara implant tedavisi uygulanabilir. Ancak diyabet, hipertansiyon, kalp rahatsızlığı ve sistemik hastalıkları olan hastalar için implant uygulaması risk oluşturabilir. Ayrıca, sigara kullanımı iyileşme sürecini baskıladığından, sigara içen hastalarda enfeksiyon riskinin arttığı ve implant başarısının düştüğü unutulmamalıdır.

Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.