Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Siyah Altın: Karabiber

3 Dakika

Yemeklerin vazgeçilmezi karabiber hem lezzeti hem de sağlık için faydalarıyla
en sevilen baharatlardan biri. Yüzlerce yıldır alternatif tıpta da kullanılan
karabiberi düzenli olarak tüketerek kendinize büyük bir iyilik yapabilirsiniz…

Anavatanı Hindistan olan ve yüzlerce yıl boyunca bu bölgede şifasından faydalanılan karabiber, Roma’da sıkça kullanılmış hatta Romalı tüccarlar tarafından altın ile takas dahi edilmiştir. Bu takastan dolayı Roma döneminde “siyah altın” olarak da adlandırılan karabiberin, bir dönem vergi ödemeleri için de kullanıldığı bilinir.

Türk mutfağında en çok kullanılan baharatların başında gelen karabiber faydaları ile her sofrada sıkça yer bulması gereken bir tat. Yemeklere kattığı lezzet dışında içeriğindeki vitamin ve minerallerle, sağlık açısından oldukça faydalı. Karabiber içerisinde yer alan potasyum, magnezyum ve demirin yanı sıra K, C ve A vitaminleri bakımından da zengindir. Özellikle A vitamini açısından oldukça zengin olan karabiber vücudun ihtiyacı olan A vitamininin çok önemli bir kısmını karşılar.

Karabiberin Faydaları

– Bağışıklık sisteminin desteklenmesinde etkilidir. Karabiber içeriğinde çokça bulunan C vitamini sayesinde doğal antibiyotik görevi gören bir baharattır. Bu özelliği sayesinde birçok hastalığa yakalanma riskini ortadan kaldırırken, tedavi edici rol de üstlenir.
– Karabiber soğuk algınlığına karşı da oldukça etkilidir. Özellikle öksürük ve soğuk algınlığına iyi geldiği bilinir. Hastalık sırasında çorbaya, çaya veya ıhlamura eklenerek tüketildiğinde grip hastalığının çok daha hızla atlatılmasına yardımcı olabilir. Diğer yandan, antibakteriyel özelliğe sahip olduğu bilinen karabiber, solunum rahatsızlıklarının tedavisi için ilaçlarda da kullanılır.
– Gazın söktürülmesinde rol oynar. Özellikle fasulye, barbunya, mercimek gibi gaz yapan besinleri pişirirken karabiber eklemek bu özelliklerini engellemeye yardımcı olur.
– Kansere karşı etkili olduğunu bilinir. Karabiber, antibiyotik ve antioksidan özelliklere sahip bir baharattır ve bu özellikleri kanserle mücadelede onu etkin hale getirir. Yeterli karabiber kullanımı kanserli hücrelere sebep olabilecek serbest radikallere karşı vücudu korur ve var olan kanser hücrelerinin de artmasını engeller.
– Birçok diğer baharat gibi metabolizmanın hızlandırılmasını sağlar. Sabahları sütün içine eklenecek bir tutam karabiberle güne başlamak enerjiyi artırarak metabolizmayı hızlandırır. İçeriğindeki mineral ve vitaminler ile vücuda zindelik katar, gün boyu çok daha enerjik hissetmenizi sağlar.
– A vitamini yönünden oldukça zengin olduğunu bildiğimiz karabiber bu özelliği sayesinde göz sağlığında etkili bir baharattır. Karabiberin içeriğinde bulunan A vitamini gözlere ve göz çevresinde oluşan alerjilere iyi geldiği gibi birçok göz rahatsızlığını da engeller.
– Sindirim sisteminin desteklenmesinde rol oynar. Sindirim sisteminin düzenli işleyişine yardımcı olurken, sindirim sisteminde rol alan organları da korur. Diğer yandan, karabiber yemek yemeden önce bir uyarı olarak hidroklorik asit salgılar ve sindirim sürecini kolaylaştırır. Bu özellikleri ile bağırsak ve mide rahatsızlıklarının önlenmesinde etkili olur.
– Karabiber vücudun her alanında olduğu gibi cilt ve saç sağlığında da etkilidir. Cildimize zarar veren serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlarken cildi yeniler ve yaşlılık belirtileri ile savaşır. Ayrıca saç diplerinde görülen kepeklenme probleminin giderilmesinde etkilidir ve saçların dökülmesinin de önüne geçer.

Karabiberin Zararları

Karabiber her ne kadar faydalı bir baharat olsa da dikkatli tüketilmesinde fayda vardır, diğer tüm besinlerde olduğu gibi aşırıya kaçılmaması gerekir. Aşırı tüketimiyle birlikte mide yanması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple özellikle gastrit hastalığı ile mücadele eden kişiler karabiber tüketirken dikkatli olmalıdır.

Diğer yandan, karabiberin yakıcı özelliği vardır, direk cilde uygulandığı takdirde tahrişe neden olabilir. Çok sık görülen bir etki olmamakla birlikte aşırı tüketilmesi ciltte tahrişe ve kızarıklıklara neden olabilir.

Özellikle yaz mevsiminde aşırı karabiber tüketimi, terlemeyi artırır. Bir yandan da cildi kurutabilir.

Bir Sonbahar Lezzeti: Karabiber Çayı

Özellikle kışa geçiş yaptığımız bu günlerde soğuk algınlığı, öksürük, solunum sıkıntısı ve ateş semptomlarının da görüldüğü rahatsızlıklarla sık sık karşılaşıyoruz. Tüm bunların en doğal çözümü ise yine karabiberde! Doktorun tavsiyesi yanında tamamlayıcı bir tedavi olarak kullanabileceğiniz karabiber çayı aynı zamanda regl ağrıları için de hafifletici etki gösterir.

Malzemeler:
6 adet tane karabiber
2 adet karanfil
1 diş sarımsak
1 çubuk tarçın
1 çay kaşığı taze zencefil rendesi
İsteğe göre 1 çay kaşığı bal
Birkaç damla limon suyu
Tüm malzemeleri bir demliğe koyup 20 dakika kaynar su ile demledikten sonra içebilirsiniz.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.