Askorbik asit vitaminler içerisinde en dayanıksız olanıdır. Suda eriyebilen ve birçok görevi olan bir vitamindir. Çoğu bitki ve hayvan kendi C vitaminini glukozdan sentezleyebilir. İnsanlar ise C vitamini sentezi yapamadıkları için dışardan almak zorundadırlar.
C vitamini güçlü bağışıklık sistemi için vazgeçilmezdir. Eksikliğinde zayıf bağışıklık sistemine bağlı olarak gelişebilen soğuk algınlığı, grip, kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklara yakalanma riski artar.
Türkiye’de her mevsim C vitamin kaynağı olan besinler bulunmaktadır ancak bu besinlerin doğru tüketilmesi gerekir. Çünkü C vitamini sebzeler pişirilirken suya geçer, bu su atılırsa ve sebze ve meyveler kesildikten sonra bekletilirse kayıp olur. Sebzeler ayıklanıp, kesilir kesilmez az miktarda kaynar su ile kısa sürede pişirilmelidir. Pişirilirken bakır ve demirle temas ederse de vitamini kaybolur.
Sebze ve meyveler kurutulurken kükürt buharına tutma, sıcak ile temas ettirme, gölgede kurutma gibi işlemler kaybı azaltır. Ancak kurutulmuş besinlerden C vitamini ihtiyacı karşılanamaz.
Günlük C Vitamini İhtiyacı;
Kadınlarda: 75mg/gün
Erkeklerde: 90 mg/gün
C Vitamini Kaynakları;
Çilek
Portakal
Biber
Ispanak
Brokoli
Domates
Limon
Kivi
C Vitaminin Faydaları;
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
Kanser oluşumunu engellemektedir.
Doğal bir laksatif olarak işlev görür.
Kılcal damar yapısını güçlendirir.
Demir mineralinin emilimini arttırmaktadır.
İyi bir antioksidan kaynağı olarak serbest radikallerle mücadele eder.
C Vitamini Eksikliğinde;
Yaraların yavaş iyileşmesi
Diş eti kanamaları
Skorbüt hastalığı
Kalp damar rahatsızlıkları
Enfeksiyonlara karşı direncin düşmesi
Kansızlık, iştahsızlık, yorgunluk görülebilir.