Teknoloji çılgınlığı her yanı sarmış durumda! Akıllı telefonlar, tabletler, sosyal medya… Bütün bunlar zaten günlük yaşamın bir parçası haline gelmişken karantinaya girdiğimiz bugünlerde durum iyice içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor.
Artan sosyal medya kullanımı, bizi hayatın gerçekliğinden kopararak sentetik bir dünyada var olduğumuzu düşündürebiliyor. Paylaştığımız bir fotoğrafa gelen beğenilerle mutlu oluyoruz, kendimize olan güvenimiz artıyor. Tabii ki bütün bunlar abartı düzeyde olmadığı sürece sakıncalı değil, hatta faydalı bile olabiliyor. Ancak gerçek yaşamla olan bağlarımız gitgide zayıflıyor, bu da tatmin olması zor ve mutsuz insanların sayısını artırıyor.
Teknoloji çağının bize getirdiği en büyük can sıkıntılarından biri olan bu durumla başa çıkabilmenin yolu ise sosyal medya detoksu uygulamasından geçiyor. “Detoks” kelimesinin buradaki anlamı, “zehirden arınma, arındırma” olarak karşımıza çıkıyor. Uygulama; belirlenen gün ve saat aralıklarında, tamamen veya kısıtlı bir şekilde sosyal medyadan uzak durarak yapılıyor.
Bir iş yaparken, arkadaşlarınızla veya tanıdıklarınızla sohbet ederken, ders çalışırken, kitap okurken, yatmadan önce telefonunuzu elinizde ne kadar tuttuğunuzu hiç fark ettiniz mi? Bir de bunları yaparken telefonunuzu bir süreliğine uçak moduna alarak bir köşeye koymayı deneyin. İlk başlarda zorlanacaksınız, ama bir zaman sonra hayatı daha derinden hissetmeye başladığınızı fark edeceksiniz.
Detoks kaç gün sürüyor?
Sosyal medya detoksu için belirli bir alt veya üst limit bulunmuyor, istediğiniz ve dayanabildiğiniz ölçüde devam edebilirsiniz. İster bir hafta boyunca günde ikişer saat, ister üç günün tamamı boyunca uygulayın, karar sizin. Bununla birlikte, bazı uzmanlar 21 günlük bir sürenin bağımlılıktan kurtulmak için ideal süre olduğunu belirtiyorlar. Bu süre içerisinde detoksa girerek bağımlılık durumundan da kurtulabilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey, detoks sürecinde hiçbir şekilde sosyal medyayla iletişiminizin olmaması. Detoks uygulamasının en büyük düşmanının “biraz bakma”nın detoksu bozmayacağı düşüncesi olduğunu hatırlatmak isteriz! Zaman zaman böyle düşüncelere kapılsanız bile detoksa devam etmeli, isteğinize direnerek iradenizi güçlendirmelisiniz. Aksi takdirde sosyal medya detoksu çok da verimli olmayabilir.
Peki denemeye değer mi?
Detoksun yararlarına geçmeden önce biraz dopamin maddesinden bahsedelim. Dopamin, vücudun bağımlılık hormonu olarak da bilinen bir madde. Hoşumuza giden bir eylemde bulunduğumuzda vücudumuz dopamin salgılar. Bu salgılanma için beyin eylemin sürekli olarak yapılmasını ister. Bir süre sonra eylem sürekli gerçekleştirilmesine rağmen dopamine karşı bir duyarsızlık oluşur. Bu durum da yapılan işten bir zevk almamaya, bağımlılık oluşmasına sebep olur.
İşte sosyal medya detoksu da tam bu noktada yardımcımız oluyor. Dopamin dengemizi düzenleme konusunda şu faydaları sağlıyor:
• Memnuniyetsizlik durumundan kurtulmamızı,
• Günlük yaşamdan daha fazla haz duymamızı,
• Kendimizi başkalarıyla daha az kıyaslamaya başlayarak özgüven kazanmamızı,
• Mental duygu durumumuzun dengelenmesini,
• Yaşadığımız anları başkalarının gözünden bakmadan kendi perspektifimizde değerlendirmemizi, böylece doğal bir mutluluk elde etmemizi,
• Sorunların çözümünde daha gerçekçi düşünmenizi sağlar.
Sosyal Medya Detoksu Yapan Ünlüler
Sosyal medya detoks uygulaması, toplumun hemen her kesiminde kabul görmeye başlayan ve yaygınlaşan bir uygulama haline geldi. Sosyal medya olmadığı dönemlerde de magazincilerin peşlerini bırakmadığı, hayatlarını herkesin içinde yaşamak zorunda kalan ünlüler de bu uygulamaya rağbet gösteriyor.
George Clooney, Jennifer Lawrence, Angelina Jolie gibi ünlüler sosyal medyayı hiç kullanmadıklarını belirtiyor. Bu tavırlarının arkasında sosyal medyanın kendilerini ulaşılabilir kılması ve bütün yaşamlarının ortaya serilmesi olduğunu da ekliyorlar. Ayrıca Kendall Jenner, Gigi Hadid ve Selena Gomez gibi çok takipçili ünlüler de zaman zaman sosyal medya detoksuyla dinlenmeyi tercih ediyor.
Siz de yaşamın her geçen gün artan stresinden bir parça kurtulmak isterseniz, sosyal medya detoksuna başvurabilirsiniz.