Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Semizotunun faydaları

3 Dakika

Şifalı Sebze: Semizotu

Hem Omega-9 hem A vitamini açısından çok zengin olmasının yanı sıra düşük kalorisiyle de bilinen semizotuna sofralarınızda yer açmayı unutmayın!

Doğada kendiliğinden yetişen, aslında bir yabani ot olan semizotu, çok besleyici ve faydalı bir sebze. 100 gramı sadece 16 kalori olmasına rağmen, Omega-3; A, C, B1, B6, B2 ve E vitaminleri; demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve manganez içerir. Yani kalorisi küçük, faydası büyük! Ekşi ve tuzlu tadıyla sofralarda genelde salatalarda kullanıldığını gördüğümüz semizotu çiğ olarak veya ıspanak gibi yemeği yapılarak da tüketiliyor.

Omega-3 Deposu:
En fazla omega-3 içeren sebzenin semizotu olduğu biliniyor. Omega-3 içeren doymamış yağlar, vücudumuzun üretemediği önemli bir çeşidi. Üç ana Omega-3 yağ asidi bulunmakta; ALA, EPA ve DHA. ALA esas olarak fındık ve tohumlardan elde ediliyor, EPA ise çoğunlukla yağlı balıklarda bulunuyor ancak semizotunun içerisinde de eser miktarda var. Bu nedenle balık tüketmeyenlerin Omega-3 eksiklerini kapatabilmek adına beslenme listesine kesinlikle eklemesi gerekiyor. Omega-3 yağ asidi, beslenmenin kalitesini arttırarak vücut sağlığını koruyor ve geliştiriyor.

Semizotunda da bulunan Omega-3’ün faydaları şöyle:
• Saç teli yüzde 2 ile yüzde 4 oranında yağ asitlerinden oluştuğundan Omega-3 saçları güçlendirir.
• Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Şeker hastaları ve diyet yapanlar için oldukça önemlidir.
• Kemiklerin daha sağlıklı ve sağlam olmasını sağlar.
• Alzheimer ve Demans gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Düşük kalori:
Kilo vermek isteyenlerin vazgeçilmezi semizotunun 100 gramı sadece 16 kalori! Semizotu düşük kalorisi ve düşük glisemik indeksi ile kan şekerinin dengelenmesini sağlaması sebebiyle formda kalmayı sağlıyor. Semizotu metabolizmayı hızlandırarak, bağırsaklarınızı çalıştırıyor ve böylece yağ yakımını hızlandırıyor. Lif oranı yüksek olan semizotu, uzun süre tokluk hissi yarattığı için diyetlerin gözdesi olmayı fazlasıyla hak ediyor. Diyet yapanlar ara öğünlerinde yoğurtla birlikte tüketerek hem sağlıklı hem de lezzetli bir seçeneği hayatlarına sokabilir.

Sindirime yardımcı:
Semizotunun hem sapıyla hem de yapraklarıyla hazımsızlık problemine çözüm olabileceği biliniyor. Kabızlık sorunu yaşıyorsanız kahvaltı sofranıza çiğ semizotu ekleyebilirsiniz. İçeriğindeki yüksek orandaki lifler sayesinde, sindirimi kolaylaştıran semizotu ayrıca mide ve bağırsak kanamalarının engellenmesine yardımcı olur. Sindirim problemi çeken kişiler için semizotu harika bir besin.

Kansere karşı etkili:
Semizotu birçok faydası bulunan bir sebze ancak bu faydaları arasında en önemlilerinden biri de kansere karşı etkili olması. Semizotu bol miktarda antioksidan içerir. Bu nedenle hem kanser oluşumuna karşı önleyici olarak hem de kanser hastalarının iyileşme sürecinde faydalı bir sebzedir. Antioksidanın yanında içeriğinde bulunan antienflamatuar da bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı bir madde. Bağışıklık sistemini güçlendirmek kanser de dahil olmak üzere tüm hastalıklara karşı yapılabilecek en iyi şeylerden biri. Semizotu içeriğindeki çeşitli maddeler sayesinde serbest radikallere karşı vücudun mücadele etmesine yardımcı olan bir besin. Serbest radikallere karşı olan etkisi sayesinde sağlıklı hücrelerde mutasyon oluşmasını yani kanser oluşumunu engelleyici etkisi bulunur. Bu nedenle kanserin oluşumuna karşı öneriliyor.

A vitamini deposu:
Semizotu tam anlamıyla bir vitamin deposu. A, B ve C vitamininin yanında potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor minerallerini de bünyesinde barındırıyor. Bu nedenle de birçok faydası bulunuyor. Birçok faydalı vitamin ve mineral içeriyor olsa da en bol miktarda içerdiği vitamin A vitamini. A vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmesi, cilt sağlığına olumlu etkisi ve göz sağlığı için önemi ile bilinir. Daha önceden de bahsettiğimiz gibi semizotunun kansere karşı etkili olmasının sebeplerinden biri de içerisinde bulunan bol miktardaki A vitamini. Gece körlüğüne ve katarakta karşı da iyi bir takviye. Diş ve diş etine olan olumlu etkileri de biliniyor. Kısacası bu küçük sebzenin vücudumuza faydası çok büyük!

Semizotuna Farklı Bir Yorum: Semizotu Böreği
Semizotu yemeği ve salatasıyla gönüllerde taht kurmuş olsa da birçok farklı tarif için de oldukça uygun bir sebze. Özellikle yoğurt, ceviz ve etlerle olan uyumu sayesinde değişik tariflerin kahramanı olabiliyor. Semizotunun alışılagelmiş kullanımları dışında yer alan harika bir diğer yemek de semizotu böreği. Hazırlanışı kolay, yemesi keyifli semizotu böreğinin tarifini sizlerle paylaşıyoruz.

Malzemeler:
-1 kilo hazır yufka
-1 bağ semizotu
-Damak tadına göre istenen bir peynir çeşidi
-1 adet soğan
-1 adet domates
-1 adet sivri biber
-1 adet kapya biber
-1 tatlı kaşığı pul biber (Acı oranı isteğe göre ayarlanabilir.)
-1 tatlı kaşığı nane
-1 tatlı kaşığı tuz
-Yarım çay bardağı sıvı yağ

Üzeri İçin Malzemeler
-2 yemek kaşığı yoğurt
-1 yumurta
-Yarım çay bardağı sıvı yağ
-Çörek otu
-Az miktarda su

Hazırlanışı:
Semizotu da dahil tüm sebzeler iyice yıkanarak küçük küçük doğranır. Diğer malzemeler de eklenerek iyice birbirleriyle harmanlanır. Hazırlanan karışım üçgen şeklindeki yufkalara rulo şeklinde sarılır ve yağlı kağıt serilen tepsiye dizilir. Üzeri için olan malzemeler karıştırılır ve hazırlanan yufkaların üzerine fırça yardımıyla sürülür. Son olarak üzerine çörek otu serpilir. 200 derecedeki fırında kontrol ederek pişirilir. Şimdiden afiyet olsun!

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 22 kcal % 1.1
Karbonhidrat 1.8 g % 0.6
Lif 1.6 g % 6.4
Protein 2.6 g % 5.3
Yağ 0.1 g % 0.2
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 1320.0 IU % 26.4
C Vitamini 24.6 mg % 41.0
Potasyum 414.0 mg % 11.8
Kalsiyum 155.0 mg % 15.5
Demir 4.5 mg % 24.7

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.