Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

İncirin Faydaları

3 Dakika

Sütünden Yaprağına Faydalı: İncir

Ficus ağacında yetişen bir meyve olan incir, dut ailesine ait bitkilerden biridir. Tüm dünyada sıkça tüketilen incirin en çok üretildiği yer ise Türkiye’dir. Ülkemizde en çok Ege Bölgesi’nde, özellikle Aydın ilinde yetiştirilir. Yaş incir üretiminde %27, kuru incirde ise dünya üretiminin yarısından fazlasıyla birinciliği taşıyan ülkemizde incir aynı zamanda en çok tüketilen meyvelerden de biridir.

Her sebzeyi ve meyveyi olduğu gibi inciri de mevsiminde tüketmek gerekir. Ağustos ve eylül aylarında yetişen incirin kurusuna ise yıl boyu ulaşmak mümkündür.

İncir sadece lezzetiyle değil sağlık için onca faydasıyla da bilinir. İçeriğinde mineral, vitamin, antioksidanlar bulunan incir ortalama 35-40 kalori olduğu için de rahatça tüketilebilir. Ayrıca içeriğinde sodyum, potasyum, magnezyum minerallerini ve C, B3, B6, B2, K vitaminlerini de bulundurur.

– İncir kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve B vitaminleri açısından zengindir. 100 gram kuru incir tüketildiğinde vücudun günlük ihtiyacı olan kalsiyumun %17’si, demir ile magnezyumun %30’u, fosforun %20’si, B1 vitamininin %5’i, B2 vitaminin ise %4’ü karşılanmış olur.

– İçeriğindeki vitamin ve minerallerin yanı sıra güçlü bir antioksidan olan incir hücre yenilenmesinde de etkilidir. Ayrıca içeriğinde bulunan “benzaldehit” adlı maddenin kanserli hücrelerin büyümesini engellediğini gösteren araştırmalar mevcuttur.

– Lif bakımından zengin besinlerin başında gelir. Bu özelliği sayesinde sindirimi kolaylaştırır ve hızlandırır. Kilo verme diyetlerinde sıkça tercih edilir. 1 orta boy incir, 1 gram diyet lifi içeri, böylece günlük lif ihtiyacının ortalama yüzde altısını kaşılar. Ayrıca incir oldukça tatlı bir meyve olduğu için özellikle kuru hali tüketildiğinde tatlı yeme isteğini bastırır. Diğer yandan Pektin yani suda eriyen lif içeriği sayesinde kolesterolün düşürülmesinde yardımcı olduğu bilinir.

– İçeriğindeki yüksek fosfor ve kalsiyum ile kemik ve diş sağlığı için önemlidir. Özellikle kemik erimesini önlemede yardımcı olarak kullanılır. İçeriğinde bulunan kalsiyum birçok besine oranla çok daha kolay sindirildiği için süt tüketmeyen kişilere de ayrıca önerilir.

– Siğil tedavisinde etkin olarak kullanılabilir. Henüz oluşma aşamasındaki incirin yapraklarında bulunan süt siğil tedavisi için oldukça etkilidir. Siğillerden kurtulabilmek için körpe incirin yaprağından elde edilen sütün siğile sürülmesi yeterlidir. Birkaç kez tekrarlandığında siğil kaybolacağı gibi yeni siğil oluşumu da engellenir.

– İncir basur tedavisinde de yardımcı bir ek tedavi olarak kullanılabilir. Yine körpe durumdaki incirin yaprakları karanlık bir yerde kurutulup parçalara ayrılır. Parçalanmış incir yaprakları su ile birlikte yarım saat kaynatılır. Ardından bu su ile ıslatılan bir bez çıbana sarılır. Bu karışım gün içinde 3 bardağa kadar içildiğinde ise basura iyi geldiği bilinir.

– Omega-3 içeriği sayesinde cildin genç görünmesine yardımcı olurken, triptofan içeriği sayesinde uykusuzluk sorununa iyi gelir. Aynı zamanda halsizlik ve unutkanlığa karşı etkili olduğu bilinir.

– Vücuda kuvvet ve enerji verir. Hastalıklara karşı vücut direncini artırır.

İncirin Zararları

Yüksek miktarda incir yemek kan şekerini yükseltir, yüksek besin lifi nedeniyle ishale yol açabilir. Aşırı tüketimi diş çürümelerine de sebep olabilir. İncir yedikten sonra ağız iyice yıkanmalıdır. İncir sütü ağız kenarında yaralara neden olabilir. Ayrıca, incir sütü bazı kişilerde alerjiye sebep olabilir.

İncir, K vitamini bakımından zengin bir meyvedir. K vitamininin kan kalınlaştırıcı etkisi bulunur. Kanı inceltici etkileri bulunan ilaç kullananların dikkatli tüketmesi gerekir.

Tatlılardan Şekeri Çıkarmaya Hazır Mısınız?

Tatlı isteğinizi bastırmak ama çok da fazla kalori almamak istiyorsanız kurabiyenizden unu ve şekeri çıkarmaya ne dersiniz? Bu kurabiyede un yerine muz, şeker yerine ise incir var. İşte unsuz, şekersiz incir kurabiyesinin tarifi…

Malzemeler:
1 adet olgunlaşmış muz
4 adet kuru incir
1 yemek kaşığı kuru üzüm
Yarım su bardağı hindistan cevizi
Yarım su bardağı ceviz veya fındık
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı kabartma tozu

Hazırlanışı:

Kuru incirleri sıcak suyun içine alarak 10 dakika kadar bekletelim. İncir iyice yumuşadıktan sonra minik parçalara bölelim. Ardından tüm malzemeyi ister elimizle ister robottan geçirerek kıvamlı bir hamur elde edelim. Hamura yuvarlak şekil vererek pişirme kağıdı serili fırın tepsisine dizelim. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirelim.

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 74 kcal % 3.7
Karbonhidrat 19.2 g % 6.4
Lif 2.9 g % 11.6
Protein 0.8 g % 1.5
Yağ 0.3 g % 0.5
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 142.0 IU % 2.8
C Vitamini 2.0 mg % 3.3
Potasyum 232.0 mg % 6.6
Kalsiyum 35.0 mg % 3.5
Demir 0.4 mg % 2.1

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.