Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Yüzmenin 10 faydası

2 Dakika

Türkiye gibi 3 tarafı denizlerle çevrili olan bir ülkede insanların yüzmeyi sevmemesi düşünülemez. Genç, yaşlı herkesin yaz aylarını sabırsızlıkla beklemesine neden olan yüzmenin faydaları ve zararlarının neler olduğu her zaman konuşulan bir konu olmuştur. Şehir efsanelerini unutup vücudumuz için harika bir spor olan yüzmenin yararlarına hep birlikte bakalım.

  • Yüzmek, bağışıklık sisteminin dostudur. Yüzme esnasında vücuttaki antikorların sayısının arttığı, bu sayede hastalıklara karşı vücudu daha dirençli hale getirdiği bilinmektedir. Vücut direncinin artmasını sağlayan yüzme özellikle grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı etkili olabilmektedir.
  • Yüzmek kilo vermenin en eğlenceli yollardan biri. Bir saat yüzmenin yaklaşık 500 kalori yaktırdığını da göz önünde bulundurursak sadece en eğlenceli değil aynı zamanda en etkili yollarından da biri. Kilo vermeye yardımcı olması bağışıklık sisteminin güçlenmesine de neden oluyor.
  • Yüzmek tüm kas gruplarının eşit ve dengeli biçimde çalıştığı tek aktivitedir. Diğer sporlarda birçok kas grubu çalışsa da yüzmedeki kadar dengeli bir çalışma söz konusu değildir. Yani yüzmek sağlıklı kas gelişimi için de harika bir tercihtir.
  • İskelet sistemine en iyi gelen aktivitelerin başında yüzme gelmektedir. Özellikle omurga sağlığına katkıları inanılmazdır. İskelet sisteminde bozukluk olan birçok kişiye yüzmenin olumlu yönde etki ettiği görülmüştür. Ayrıca iskelet sistemine olan yararı nedeniyle postürü düzeltir, daha dik bir duruş sağlar.
  • Yüzme esnasında kaslar daha gevşek bir form alıyor. Bu da esnekliğin gelişmesine sebep oluyor. Daha esnek olmak isteyenler için yüzme ilk tercih edilmesi gereken spor.
  • Yüzmede nefes alışverişi büyük yer kaplıyor. Yüzme sayesinde akciğer kapasitesinin arttığı ve nefes alma tekniğinin düzeldiği biliniyor. Ayrıca astım, bronşit gibi hastalıkların semptomlarını hafiflettiği de belirtiliyor.
  • Yüzme vücudun her bölgesine iyi geldiği gibi kalbe de iyi geliyor. Kalp sağlığı için düzenli olarak yüzme tavsiye ediliyor. Dolaşım sistemi için faydalı bir aktivite olduğu araştırmalarla kanıtlanan yüzme, kalp rahatsızlıkları olanlar için faydalı olabilir.
  • Şeker hastaları için birçok sporu yapmak zor olabiliyor. Yüzme bu konuda da yardıma yetişiyor. Yüzme insülin duyarlılığını artırarak daha az insülin gereksinimi sağladığı için şeker hastalarına tavsiye edilen sporların başında geliyor.
  • Yüzme sadece fiziki sağlığımıza değil, ruh sağlığımıza da iyi geliyor. Suda bulunmanın verdiği rahatlık ve gevşeme hissi ile egzersiz sonrasında salgılanan endorfin hormonu bir araya gelince tüm kaygılar yerini mutluluğa bırakıyor.

Yüzmenin faydaları arasında kötü alışkanlıklara ve bağımlılıklara karşı etkili olması da bulunuyor. Böyle bir alışkanlığa sahip olmayanlarda engelleyici, olanlarda ise tedavi edici özelliği bulunuyor. Kötü alışkanlıklarından kurtulmak isteyenlere fazlasıyla yardımcı olabiliyor.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.