Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Kadim Lezzet: Zeytinyağı

2 Dakika

Tarihi binlerce yıl öncesine dayandığı tahmin edilen zeytinyağına dair ilk izler, Ege Denizi’nde bulunan Santorini Adası’nda yapılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkmış olan ve 39.000 yıllık olduğu tahmin edilen zeytin yaprağı fosilleri kabul edilir. Ayrıca Sahra bölgesinde yapılan çalışmalarda M.Ö. 12.000’e ait zeytin ağacı bulgularına rastlandığı düşünülse de kesin bir sonuca ulaşılamamıştır. Bu sebeple henüz ilk zeytinyağının hangi zamanda ve hangi uygarlık tarafından yapıldığı bilinmez.
Ancak zeytinyağı kültürünün Akdeniz’e ait olduğu ve ilk olarak Giritliler’den diğer kavimlere yayıldığı bilinir. Güçlü ticaret filolarına sahip olan günümüzdeki en canlı tanıkları, Knossos ve Faistos saraylarının yıkıntıları arasında bulunan zeytinyağı küpleri, Giritliler’in zeytinyağı ticareti gerçekleştirdiğini kanıtlar niteliktedir. Bu küplerle birlikte keşfedilen tabletlerde ise dönemin zeytinyağı ticaretine dair bilgilere ulaşılabilir.

Yıllar boyunca hep kıymetli olmuş zeytinyağı ilk olarak ayakla ezilip sıcak su yardımıyla yağının alınmasıyla elde edilmiştir. Zeytinyağı üretmek için kurulmuş olan, bugün bilinen, en eski tesis İzmir’in Urla ilçesinin yakında yapılan kazılar sonucu bulunmuştur. Bu ilk yöntemin ardından Romalılar, zeytini taşlar arasında ezerek zeytinyağı elde etmişlerdir. Bugün ise zeytinyağı üretiminde kullanılan en modern sistem Kontinü adı verilen sanayi sistemleridir.
Dünyadaki toplam 800 milyon adet zeytin ağacının yüzde 98’i Akdeniz ülkelerinde bulunur, yine zeytinyağı üretiminin de yüzde 95’i bu Akdeniz ülkelerinde yapılır. Türkiye de Akdeniz iklimine sahip olması nedeniyle İtalya, İspanya, Yunanistan ve Tunus gibi Akdeniz ülkeleriyle birlikte dünyada zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin başında gelir. Özellikle Bursa, Manisa, İzmir ve Balıkesir’de zeytin üremi yapılırken ortalama 100 milyonu geçen zeytin ağacına da ev sahipliği yapar. Türkiye, 850 zeytinyağı fabrikasıyla dünyada zeytinyağı üretiminde beşinci sırada yer alır.

Zeytinyağı Çeşitleri:
Natürel zeytinyağı
Lampant
Rafine zeytinyağı
Rafine pirina yağı
Riviera (Karma pirina) yağı
Çeşnili zeytinyağı

Zeytinyağının Faydaları

• Yapılan araştırmalarda yüksek tansiyona olumlu etkisi görülmüştür.
• Beyin damarlarının sağlığına olumlu yönde etki ettiği gözlemlenmiştir.
• Kemik gelişiminde etkili olduğu belirtilmiştir.
• Hücrelerin yenilenmesinde yardımcı olduğu gözlemlenmiştir
• Doku ve organların yaşlanmasını geciktirdiği düşünülmektedir.
• Bağırsakları çalıştırmada olumlu etkisi gözlemlenmiştir. Bağırsak kanserine karşı etkisi olduğu belirtilmiştir.
• İdrar yollarındaki iltihapların ve safra kesesindeki rahatsızlıkların giderilmesinde kullanılmaktadır.
• Saç ve cilde faydalı olduğu ve etkin olarak kullanıldığı bilinir.
• Radyasyona karşı koruyucu bir madde olarak görev yaptığı bilinir.
Cildinizin En Doğal Dostu: Zeytinyağlı Maskeler
Uzun yıllardır Akdenizli kadınların güzellik sırrı olan zeytinyağının hem cilt hem de saç için oldukça faydalı olduğu bilinir. Zeytin yağı cildin kimyasal yapısı ve pH değerleri ile uyum gösterir bu sebeple ciltte kullanımı tahrişe neden olmaz. Cilt için bir nemlendirici görevi görürken ilk yaşlanma belirtileri ile de savaşır. Cilt bakım rutininize zeytinyağını eklemek içinse ev yapımı maskeler ise en iyi seçenek olabilir.
Eğer siyah noktalardan kurtulmak istiyorsanız 2 yemek kaşığı zeytinyağını 1 yemek kaşığı yulaf unuyla karıştırıp yüzünüzde 20 dakika bekletmeniz ve bunu haftada 2 kere tekrarlamanız yeterli. Cilde ihtiyacı olan nemi vermek ve onarmak içinse 1 adet olgun avokadoyu 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırarak bir maske elde edebilir, yüzünüzde yarım saat bekleterek nemli bir cilde kavuşabilirsiniz.
Sadece cilt için değil saçlar için de oldukça faydalı olan zeytinyağı, kuru ve yıpranmış saçların yumuşamasını ve onarılmasını sağlar. Saç köklerini kuvvetlendirici etki gösterir. Zeytinyağını bal ile birlikte kullanarak faydalı bir saç maskesi haline getirebilirsiniz. Ayrıca 1 adet yumurta, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve suyu karıştırarak elde ettiğiniz maskeyi de saçlarınızı onarmak için kullanabilirsiniz.

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 882 kcal % 44.1
Karbonhidrat 0.2 g % 0.1
Lif 0.0 g % 0.0
Protein 0.0 g % 0.0
Yağ 99.6 g % 153.2
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 157.0 IU % 3.1
C Vitamini 0.0 mg % 0.0
Potasyum 0.0 mg % 0.0
Kalsiyum 1.0 mg % 0.1
Demir 0.1 mg

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.